Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας-Οργανισμός Εργατικής Εστίας: Τα πρώτα θύματα του 2ου Μνημονίου

Άρθρο του Νίκου Μποσινάκου
("Ανοιχτή Συνέλευση Υπαλλήλων" – Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων)

Σε μια από τις 800 σελίδες του 2ου Μνημονίου, περιλαμβάνεται η εξής διατύπωση:

"…πριν την εκταμίευση, θα υιοθετηθεί νομοθεσία να κλείσουν (sic)  μικροί φορείς ειδικού σκοπού που ασχολούνται με κοινωνικές δαπάνες οι οποίες δεν αποτελούν προτεραιότητα (ΟΕΚ,ΟΕΕ) με μεταβατική περίοδο που δεν υπερβαίνει τους 6 μήνες."

Μικροί φορείς λοιπόν ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας, ΟΕΕ και ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας ΟΕΕ.
 

 • Με 1400 άτομα προσωπικό υψηλής ποιότητας και εξειδίκευσης
 • Με τεράστια ακίνητη περιουσία που ανέρχεται για τον ΟΕΚ σε 1.259 καταστήματα και 258 αίθουσες συγκέντρωσης στους ανά την επικράτεια οικισμούς καθώς και σε 221 ιδιόκτητες οικοπεδικές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 5.233.471,45 τμ. σε 45 νομούς της χώρας και για τον ΟΕΕ σε 173 κτίρια, αξίας περίπου 500.000.000 Ευρώ.
 • Με σταθερούς πόρους που προέρχονται από το υστέρημα του Έλληνα εργαζόμενου
 • Με αποθεματικά υψους 746 εκατομμυρίων ευρώ στις 31/12/2011. (ΟΕΚ: 497 εκατ., ΟΕΕ: 249 εκατ.)

Ειδικού σκοπού, λοιπόν, ο ΟΕΚ και ο ΟΕΕ, καθώς ασχολούνται με κοινωνικές δαπάνες οι οποίες …δεν αποτελούν προτεραιότητα, όπως:

 • Κατασκευαστικό πρόγραμμα σε όλη τη χώρα. Ο ΟΕΚ έχει κατασκευάσει πλέον των 50.000 κατοικιών, που χορηγούνται σε οικογένειες εργαζομένων.
 • Επιδότηση ενοικίου 120.000 οικογενειών  ετησίως.
 • Επιδότηση επιτοκίου στεγαστικών δανείων. Συνολικά έχουν χορηγηθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα 83.000 δάνεια.
 • Παροχή 10.000 δανείων ανά έτος για αγορά και επισκευή κατοικίας.  Αυτή τη στιγμή, ο ΟΕΚ έχει χορηγήσει δάνεια ύψους περίπου 1.200.000.000 € με ορίζοντα εξόφλησης μέχρι το 2035.
 • Λειτουργία 25 βρεφονηπιακών σταθμών του Ο.Ε.Ε που και φιλοξενούν 2.000 παιδιά ελλήνων εργαζομένων στα οποία παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ ποιοτικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες και διατροφή, στηρίζοντας έτσι ουσιαστικά την εργαζόμενη μητέρα και την οικογένεια.
 • Λειτουργία προγράμματος κοινωνικού τουρισμού με ωφελούμενες 2.700 ξενοδοχειακές μονάδες, τους εργαζόμενους σ’ αυτές και χιλιάδες πολίτες που απολαμβάνουν το αγαθό των διακοπών, της φυγής, έστω για λίγο, από την καθημερινότητα.
 • Διάθεση χιλιάδων δελτίων θεατρικών χειμερινών και θερινών παραστάσεων τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.

Η Κυβέρνηση κατ’ εντολή της Τρόικας και καθ’ υπαγόρευση των μεγαλοεργοδοτών που πιέζουν για μείωση του μη μισθολογικού κόστους, μέσω μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, καταργεί άμεσα τους 2 Οργανισμούς. Με ένα σμπάρο …πετυχαίνει πολλά τρυγόνια:

 • Μειώνει κατά 2% τις εργοδοτικές εισφορές, δηλαδή τη συμβολή των εργοδοτών στην κοινωνική ασφάλιση
 • Κάνει την …αρχή για τις 15.000 απολύσεις εντός του 2012 στο Δημόσιο Τομέα
 • Βγάζει από το επικερδές “παιχνίδι” των στεγαστικών δανείων έναν ενοχλητικό για τις τράπεζες παίκτη, τον ΟΕΚ
 • Βάζει χέρι στα αποθεματικά και την ακίνητη περιουσία των 2 Οργανισμών, τα οποία θα “αξιοποιήσει”, ξεπουλώντας τα αντί πινακίου φακής
 • Και φυσικά, χτυπά αποφασιστικά την έννοια “κοινωνικό κράτος”

Η επίθεση αυτή απαιτεί ανάλογη απάντηση από τη πλευρά των εργαζομένων. Τα σωματεία των 2 Οργανισμών βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις (απεργία, κατάληψη). Ωστόσο, οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και κάθε μορφή αγώνα πρέπει να επιλέγεται με βάση τη μέγιστη αποτελεσματικότητα. Δυστυχώς, οι παραδοσιακές συνδικαλιστικές ηγεσίες συνεχίζουν να ελπίζουν ακόμη και τώρα ότι η πολιτική ηγεσία έχει καλές προθέσεις και θα κάνει ότι μπορεί. Θολές υποσχέσεις για σωτηρία ημετέρων και μεσοβέζικες λύσεις πέφτουν στο τραπέζι. Φρούδες ελπίδες.! Την ίδια ώρα, ο συντονισμός και η μαζικότητα αποφεύγονται έντεχνα…

Η μόνη λύση είναι αγωνιστική συσπείρωση και συντονισμένες κινητοποιήσεις με μαζική συμμετοχή όλων των εργαζομένων των 2 Οργανισμών, αλλά και συμπαράσταση από τους συναδέλφους τους στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου, τους Δημοσίους Υπαλλήλους γενικά και όλους τους ωφελούμενους (δανειολήπτες, γονείς, επιδοτούμενους κτλ). Ήδη, την Παρασκευή 17.2, στις 11π.μ, προγραμματίζεται συγκέντρωση γονέων και παιδιών των βρεφονηπιακών σταθμών του ΟΕΕ έξω από το Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).

Ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η υπογραφή της θανατικής καταδίκης των δύο Οργανισμών είναι να πάρουν οι εργαζόμενοι την κατάσταση στα χέρια τους, καθιστώντας αδύνατη την υλοποίηση των προβλέψεων του Μνημονίου.

Η απόγνωση του ζευγαριού υπαλλήλων του ΟΕΚ που απείλησε στις 15.2 να αυτοκτονήσει είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του που μας έχουν οδηγήσει οι αντιλαϊκές πολιτικές τους. Η αλληλεγγύη και ο κοινός αγώνας είναι η μόνη μας ελπίδα…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα