Στις 17 Δεκεμβρίου του 2024 ανακοινώθηκε η νομοθετική παρέμβαση για την ίδρυση 22 Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων (ΔΗΜ.Ω.Σ.), σε 11 περιοχές της Ελλάδας με «κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις». Ο νόμος αυτός προβλέπει την «αναβάθμιση δημόσιων σχολείων σε υποβαθμισμένες περιοχές» με δαπάνες του Ιδρύματος Ωνάση και τη λειτουργία των ΔΗΜ.Ω.Σ. παρόμοια με αυτή των Πρότυπων Σχολείων.
Στις 29 Ιανουαρίου του 2025 υπερψηφίστηκε η κύρωση της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» από τρία κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας.
Τα σχολεία αυτά θα ιδρυθούν στον χώρο που λειτουργούν 11 Γυμνάσια και 11 Λύκεια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως στο Κολωνό, στην Κυψέλη, στο Μενίδι, στο Πέραμα, στο Περιστέρι, σε περιοχές τις Θεσσαλονίκης, στην Κοζάνη, στην Ξάνθη, στην Ρόδο και στο Ηράκλειο Κρήτης.
Η επιλογή των σχολείων και των περιοχών δεν είναι καθόλου τυχαία. Σε αυτές τις περιοχές ζουν άνθρωποι που προέρχονται από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Τα παιδιά αυτών των οικογενειών θα πρέπει να εγκαταλείψουν το σχολείο τους και να μεταφερθούν από τη νέα χρονιά σε διπλανά σχολεία. Ας δούμε τον λόγο.
Η εισαγωγή των μαθητών στα Ωνάσεια Σχολεία θα γίνεται με εξετάσεις ή ηλεκτρονικό τεστ δεξιοτήτων, κάτι που δεν υφίσταται ούτε καν στα κριτήρια εισαγωγής στα πρότυπα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί που θα διδάσκουν σε αυτά τα σχολεία θα επιλεχθούν μέσω ειδικής αξιολόγησης, συνεντεύξεων και με απαραίτητη τεταρτοετή προϋπηρεσία, με υψηλότερο μισθό σε σχέση με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς του δημοσίου.
Πραγματικός στόχος της ίδρυσης αυτών των σχολείων είναι ο διαχωρισμός των μαθητών/τριών με καλές σχολικές επιδόσεις, από τους μαθητές με χαμηλές σχολικές επιδόσεις και την επένδυση στην εκπαίδευση μόνο της πρώτης ομάδας. Οι μαθητές, για να περάσουν τις εισαγωγικές εξετάσεις, θα πρέπει να προετοιμαστούν για αυτές σε φροντιστήρια ή με ιδιαίτερα μαθήματα, ένα έξοδο στο οποίο δεν μπορούν να ανταποκριθούν πολλές οικογένειες αυτών των περιοχών. Τα παιδιά που δεν θα πληρούν τα κριτήρια των Ωνάσειων Σχολείων θα αποκλείονται από το σχολείο στο οποίο ενδεχομένως φοιτούσαν μέχρι τώρα και θα στοιβάζονται σε κάποιο ήδη υπερπλήρες σχολείο μακριά από τη γειτονία τους και από τους φίλους τους. Καταργούνται έτσι τα σχολεία της γειτονίας και μετατρέπονται σε σχολεία αποκλειστικά για την ελίτ, για οικογένειες δηλαδή που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν εξωσχολικά μαθήματα για την προετοιμασία των παιδιών τους από το δημοτικό για την εισαγωγή τους στα Ωνάσεια Σχολεία.
Όσο αναφορά τους εκπαιδευτικούς που θα στελεχώσουν τα σχολεία αυτά, όπως προαναφέρθηκε θα προσλαμβάνονται κάτω από ειδική αξιολόγηση των προσόντων και των σπουδών τους. Οι εκπαιδευτικοί που δίδασκαν για χρόνια σε αυτά τα σχολεία πριν μετατραπούν σε ΔΗΜ.Ω.Σ. θα πρέπει να μεταφερθούν όπως και τα παιδιά, σε άλλα σχολεία, μακριά πιθανόν από το σπίτι και την οικογένεια τους.
Αντί να επενδύει στη δημόσια εκπαίδευση, να προσλαμβάνει το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό σε κάθε σχολική μονάδα, να εξασφαλίζει την ίση πρόσβαση σε όλους τους μαθητές, να μεριμνά για τον υλικό-τεχνικό εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις όλων των σχολείων, η κυβέρνηση δίνει έμφαση στη δημιουργία σχολείων για αρίστους, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από ιδιώτες. Έτσι η υποχρηματοδότηση των δημοσίων σχολείων συνεχίζεσαι και εντείνεται με την πάροδο του χρόνου, τα σχολεία παραμένουν υποστελεχομένα με ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και με απουσία ασφαλών υποδομών για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
Οι διαμαρτυρίες για την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου είναι πολλές! Μαθητές μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους βγαίνουν μαζικά στους δρόμους και διαδηλώνουν για το δικαίωμα κάθε μαθητή/τριας στη δωρεάν παιδεία, χωρίς κριτήρια, στιγματισμούς και αποκλεισμούς. Σε πολλά σχολεία και ειδικά αυτά που θα μετατραπούν σε Ωνάσεια, έχουν πραγματοποιηθεί καταλήψεις για εβδομάδες με τη στήριξη των εκπαιδευτικών και των γονιών των μαθητών. Σύλλογοι μαθητών, εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σύλλογοι γονέων, μέσω εκδηλώσεων, πορειών και ψηφισμάτων, προσπαθούν να ενημερώσουν την κοινωνία για τον αγώνα τους για την αποτροπή της ίδρυσης Ωνάσειων Σχολείων, όχι μόνο στις περιοχές τους, αλλά συνολικά. Αυτός ο αγώνας αφορά την παιδεία και την κοινωνία στο σύνολό τους!