Array

Ολυμπιακή: Συνειδητή υπόσκαψη από κυβέρνηση και διοίκηση

Του Γιάννη Παππά

Η μεγαλύτερη προσπάθεια για την υποβάθμιση των υπηρεσιών της Ολυμπιακής Αεροπορίας γίνεται αυτόν τον καιρό από πλευράς κυβέρνησης και διοίκησης της εταιρίας. Μια προσπάθεια που έχει τις ρίζες της χρόνια πίσω και έχει σκοπό να καταστήσει αναξιόπιστη την Ο.Α. στα μάτια των πολιτών και να την καταστρέψει οικονομικά με τελικό στόχο φυσικά την ιδιωτικοποίησή της, γνώριμη τακτική που ισχύει από πλευράς των τελευταίων κυβερνήσεων για μια σειρά από δημόσιες υπηρεσίες.

Ελλείψεις σε αεροσκάφη, παραίτηση από βραδινές πτήσεις

Συγκεκριμένα τον τελευταίο καιρό παρουσιάζονται σοβαρές δυσλειτουργίες στα αεροπορικά δρομολόγια και ακυρώσεις πτήσεων εξαιτίας πρωτοφανούς έλλειψης 6-7 αεροσκαφών από το στόλο της εταιρείας (που συνεχώς μειώνεται), κατάσταση που σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να οδηγήσει σύντομα ακόμα και σε 107 (!) ματαιώσεις πτήσεων την εβδομάδα.

Επιπλέον η διοίκηση της Ο.Α. έχει δρομολογήσει την απώλεια του βραδινού δικαιώματος πτήσεως (slot) σε μια σειρά από μεγάλα αεροδρόμια του εξωτερικού όπως της Φρανκφούρτης, του Μονάχου και του Γκάτγουικ , δρομολόγια που είναι τα πλέον περιζήτητα και κερδοφόρα, λόγω των ακυρώσεων πολλών πτήσεων που οφείλονται στις εγκληματικές παραλείψεις που οφείλονται στη διοίκηση της Ο.Α.

Την ίδια ώρα η διοίκηση σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών προσπαθούν να βάλουν ‘από το παράθυρο’ την Aegean στο παιχνίδι, παραχωρώντας της την άδεια για την κατασκευή τεχνικής βάσης στο αεροδρόμιο της Αθήνας, πριμοδοτώντας ουσιαστικά μια ιδιωτική εταιρεία να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς το δημόσιο αερομεταφορέα.

Υπουργός απειλεί τους εργαζόμενους με μηνύσεις

Μπροστά σ’ αυτά τα χάλια της εταιρείας, ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης ανοίγει μέτωπο κατά των εργαζομένων και με περίσσιο θράσος τους κατηγορεί (!) για τις ματαιώσεις πτήσεων ενώ απειλεί με μηνύσεις εναντίον συνδικαλιστών για δυσφήμηση επειδή τον αποκάλεσαν σε ανακοίνωσή τους ‘τροχονόμο ιδιωτικών συμφερόντων’, χαρακτηρισμός που φυσικά καθόλου δεν απέχει από την πραγματικότητα.

Οι εργαζόμενοι απαντούν γενικότερα στις προκλήσεις του Υπουργείου με ανακοινώσεις κατηγορώντας τη διοίκηση ότι χαρίζει το ένα μετά το άλλο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας ενώ προχώρησαν και σε κινητοποιήσεις όπως η κατάληψη του κτιρίου της διοίκησης. Επιπλέον προχωρούν σε νομικές ενέργειες εναντίον των διοικήσεων της Ο.Α. για διαφυγόντα κέρδη τα οποία μόνο για το 2007 κόστισαν στην εταιρεία 27,6 εκ. ευρώ. Ενέργειες χρήσιμες μεν αλλά που από μόνες τους δε μπορούν να οδηγήσουν το πρόβλημα σε μια λύση.

Όχι στην απαξίωση, ναι στη δημόσια Ολυμπιακή

Η κατάσταση στην Ολυμπιακή Αεροπορία έχει φτάσει στο απροχώρητο. Είναι χαρακτηριστικό πως την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου ταξίδεψαν 141 χιλιάδες λιγότεροι επιβάτες σε σχέση με την περσυνή περίοδο ενώ τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν κατά 8,75 εκ. ευρώ.

Είναι προφανές πλέον ότι η κυβέρνηση βάζει στην τελική ευθεία το σχέδιο για τη διάλυση και το ξεπούλημα της Ολυμπιακής. Σ’ αυτό το κρίσιμο σημείο η εταιρεία μπορεί να σωθεί και να παραμείνει δημόσιο αγαθό μόνο με συντονισμένο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων των Ολυμπιακών Αερογραμμών σε ευρύτερη συνεργασία και με τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ που επίσης απειλούνται με ξεπούλημα. Χωρίς συμβιβασμούς σε επίπεδο συνδικαλιστικών ηγεσιών, για μια συνολικότερη προσπάθεια των εργαζομένων να αποκρουστεί το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην σχετική μπροσούρα του "Ξ" καθώς και στο αφιέρωμα για την Ολυμπιακή στο site μας www.xekinima.org (στο αρχείο, τεύχος 281, Οκτώβρης 2005).

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,223ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
422ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα