Ολυμπιακές Αερογραμμές:Αγώνας ενάντια στο Ξεπούλημα

Άρθρο του Γιώργου Κασαμπαλάκου

Η Ολυμπιακή βρίσκεται στην κρισιμότερη κατάσταση της ιστορίας της. Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού μεταφορών, Χατζηδάκη, παρουσίασε το επίσημο σχέδιο ξεπουλήματος του δημόσιου –μέχρι σήμερα– αερομεταφορέα. Τι λέει αυτό το σχέδιο;

Δημιουργία της ΠΑΝΘΕΟΝ

Θα δημιουργηθεί μέχρι τις 30/4/09 η ΠΑΝΘΕΟΝ airways, η οποία θα έχει ως θυγατρικές 3 νέες μικρότερες (65% των σημερινών) και καθαρά ιδιωτικές εταιρίες, από μία για:

– το πτητικό έργο

– την τεχνική βάση και

– τις επίγειες υπηρεσίες.

Έτσι θα διευκολύνεται ο κάθε υποψήφιος αγοραστής να αγοράσει το φιλέτο της αρεσκείας του, χωρίς να χρειάζεται να αναλάβει ολόκληρη την επιχείρηση.

Για την κοινωνία αυτά πρακτικά σημαίνουν λιγότερη ασφάλεια των πτήσεων, λιγότερα δρομολόγια ειδικά στις μη κερδοφόρες γραμμές και ακριβότερα εισιτήρια στις γραμμές με τη μεγαλύτερη κίνηση.

Όταν η κυβέρνηση μιλάει για χρέη των ΟΑ λέει ψέματα γιατί το 46% του υποτιθέμενου ελλείμματος αφορά πρόστιμα και προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί από το κράτος όταν σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις το κράτος σήμερα οφείλει στην ΟΑ 750 εκ. ευρώ και ενώ είναι σε εκκρεμότητα διεκδικήσεις για άλλα 340 εκ. ευρώ. Με αυτά τα ποσά οι ΟΑ θα μπορούσαν σήμερα να είναι κερδοφόρες και όχι ζημιογόνες.

Καμιά πρόνοια για τους 11.000 εργαζόμενους

Το σχέδιο της κυβέρνησης κόστους 1.2 δις ευρώ για εθελούσιες εξόδους, συνταξιοδοτήσεις, μοριοδοτήσεις και μετατάξεις σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου είναι απλά το προκάλυμμα της πλήρους απουσίας σχεδίου για τους 7.000 περίπου μόνιμους και 4.000 συμβασιούχους εργαζομένους της Ολυμπιακής.

Ο νέος ιδιοκτήτης δεν έχει καμία απολύτως υποχρέωση πρόσληψης των σημερινών εργαζομένων ενώ η συμφωνία της κυβέρνησης με την Κομισιόν μιλάει για απολύσεις χωρίς αποζημίωση!

Τι σημαίνει το ότι οι εργαζόμενοι που έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης θα συνταξιοδοτηθούν; Σημαίνει πως οι εργαζόμενοι που βρίσκονται λίγο πριν το δικαίωμα της πλήρους σύνταξης, θα πρέπει να βγουν σε μειωμένη σύνταξη, που θα είναι έως και 40% μικρότερη της πλήρους, ή να βρουν εργασία που θα τους συμπληρώσει τα απαραίτητα ένσημα. Και όλα αυτά σε ηλικίες των 50 και 55!

Θα μοριοδοτηθούν, λέει η κυβέρνηση, με ποσοστό 50% όσοι επιλέξουν να περάσουν από ΑΣΕΠ. Ποιος 50άρης ή 55άρης θα περάσει στον ΑΣΕΠ, έστω και με μοριοδότηση, όταν το κράτος προσλαμβάνει μόνο φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς πενταετίες, οικογένεια και παιδιά;

Η απουσία, δε, αναφοράς στους συμβασιούχους σημαίνει το πέταγμά τους στο δρόμο.

Απεργία και καταλήψεις αεροδρομίων – ο μόνος δρόμος

Eίναι αλήθεια πως οι εργαζόμενοι στην Ο.Α. είναι κουρασμένοι από τις συνεχόμενες επιθέσεις που δέχεται η επιχείρηση από τους κυβερνώντες τα τελευταία 15 χρόνια Είναι επίσης αλήθεια πως η κυβέρνηση προτείνει παχυλές αποζημιώσεις για ορισμένους κλάδους εργαζομένων (πχ πιλότους) την ώρα που πετάει στο δρόμο με ψίχουλα την πλειοψηφία τους καθώς και το σύνολο των συμβασιούχων.

Παρόλα αυτά η κήρυξη απεργίας διαρκείας των εργαζομένων είναι μονόδρομος. Αν δεν κηρυχτεί τώρα, 20 μέρες πριν το δρομολογούμενο κλείσιμο της επιχείρησης, τότε πότε θα κηρυχτεί;

Δεν αρκεί όμως μόνο απεργία διαρκείας, χρειάζεται κλιμάκωση όλων των υπόλοιπων μορφών πάλης, ακριβώς για να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί επικοινωνιακά από την κυβέρνηση η απεργία αυτή σαν την ταφόπλακα της Ολυμπιακής.

Απεργία διαρκείας με ταυτόχρονο κλείσιμο και αποκλεισμό κατά κύριο λόγο του αεροδρομίου Σπάτων αλλά και όλων των υπόλοιπων είναι η μόνη αγωνιστική πρόταση που θα έδινε αέρα νίκης στον αγώνα των εργαζομένων.

οι ευθύνες της ΓΣΕΕ

Ο αγώνας αυτός δεν είναι θέμα μόνο των εργαζομένων της Ολυμπιακής. Απαιτείται ευρύτερος συντονισμός των εργαζομένων, κατ’ αρχήν στις μεταφορές. Άλλωστε η ίδια πολιτική εφαρμόζεται ήδη και θα επεκταθεί η εφαρμογή της στον ΟΣΕ, την ΕΘΕΛ, τον ΗΣΑΠ.

Η πλατιά εκστρατεία ενημέρωσης της κοινωνίας για τους στόχους της κυβέρνησης είναι βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία μετώπου εργαζομένων στις ΟΑ και επιβατικού κοινού ώστε να μη μπορέσει η κυβέρνηση να στρέψει την κοινωνία ενάντια στους απεργούς.

Για τι παλεύουμε

– Όχι στο κλείσιμο και στην ιδιωτικοποίηση των ΟΑ

– το δημόσιο να πληρώσει τα χρέη του στην Ολυμπιακή

– να υπάρξει πραγματικό επιχειρησιακό σχέδιο για την λειτουργία της, με κεντρικούς άξονες την ασφάλεια και τους τεχνικούς ελέγχους, τις οικονομικές υπηρεσίες, κυρίως για τους ασθενέστερους και την μη περικοπή δρομολογίων σε μακρινά μέρη της χώρας

– να μονιμοποιηθούν οι 4.000 συμβασιούχοι

– Η διοίκηση των ΟΑ να είναι εκλεγμένη, υπόλογη και ανακλητή από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Όχι στις υπερεξουσίες, τα προνόμια και τη διαφθορά των διοικούντων.

– εξεταστική επιτροπή κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων και του ευρύτερου συνδικαλιστικού κινήματος για να αποκαλυφθούν τα σκάνδαλα

Γιώργος Κασαμπαλάκος

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο site, www.xekinima.org, το εκτενές και αναλυτικό αφιέρωμα στην εφημερίδα του Μαρτίου 2005

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα