Ολυμπιάδα: εργασιακός μεσαίωνας, ψέματα και ρατσισμός

Του Δημήτρη Πανταζόπουλου

Δεκάδες νεκροί και πολλοί περισσότεροι τραυματίες εργάτες, οι περισσότεροι μετανάστες, μέχρι σήμερα στα Ολυμπιακά. Είναι δεκάδες οι καταγγελίες του συνδικάτου οικοδόμων για τις παραβάσεις των κανόνων ασφαλείας.

Και αν οι συνθήκες ασφάλειας είναι ανύπαρκτες, οι συνθήκες εργασίας θυμίζουν τουλάχιστον σκλάβους: το 7ωρο που ισχύει στις οικοδομές γίνεται 10ωρο, οι υπερωρίες δεν πληρώνονται και αν κανείς ζητήσει τα ένσημα ή τα δεδουλευμένα του απειλείται με απόλυση. Έχουν μάλιστα παρατηρηθεί ακόμα και προσπάθειες ξυλοδαρμού, από μπράβους των εταιριών, των ομάδων περιφρούρησης του συνδικάτου όταν αυτές προσπαθούσαν να περιφρουρήσουν το δικαίωμα του ρεπό του σαββατοκύριακου.

Ολυμπιακά έργα: Για μας;

Η πραγματικότητα είναι ότι τα έργα υποδομής (αεροδρόμιο, μετρό, δρόμοι, κλπ) θα γινόταν ή θα έπρεπε να γίνουν ούτως ή άλλως. Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου ανάλογα έργα έχουν γίνει εδώ και χρόνια και χωρίς ολυμπιακούς αγώνες και με πολύ μικρότερο κόστος. Επιπροσθέτως μία σειρά από αυτά τα έργα αν και έγιναν με συντριπτική κρατική χρηματοδότηση (πχ αεροδρόμιο, γέφυρα Ρίου) παραχωρούνται προς εκμετάλλευση και κέρδος, για 30 και πλέον χρόνια, σε ιδιώτες.

Όσον αφορά την Αττική ειδικά, η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι τέτοια που κάθε άλλο παρά καλυτερεύει η ζωή των κατοίκων. Στον τομέα αυτό έγιναν, με αφορμή τους αγώνες, μια σειρά παραβιάσεις, καταπατήσεις και καταστροφές και των τελευταίων πνευμόνων πρασίνου της Αττικής. Κτήμα Θων, μητροπολιτικό πάρκο Γουδί, υδροβιότοπος του Σχοινιά, άλσος Ριζάρη, Α.Κοσμάς και πάει λέγοντας. Ένας-ένας οι ελεύθεροι χώροι της Αττικής τσιμεντοποιούνται.

Η μεταολυμπιακή χρήση των έργων θα έχει το χρώμα του χρήματος και του κέρδους των μεγαλοσχημόνων. Ενα μικρό παράδειγμα είναι τα στάδια (ΟΑΚΑ, ΣΕΦ, Νίκαια, Γαλάτσι, Α. Λιόσια) των οποίων το ετήσιο κόστος συντήρησης και λειτουργίας εκτιμάται – σύμφωνα με έκθεση κρατικών φορέων – στα 30 δισ. δρχ. και η πρόταση είναι «η πώληση μέρους ή ολόκληρων εγκαταστάσεων σε ιδιωτικά επιχειρηματικά σχήματα». Το μοντέλο Κόκκαλη για το στάδιο Καραισκάκη φαίνεται ότι αποτελεί οδηγό.

Ρατσισμός, πογκρόμ, γκέτο

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω κυβερνήσεις και οργανωτική επιτροπή επέλεξαν να «καθαρίσουν» την εμφάνιση της Αθήνας εν όψει των Ολυμπιακών. Πώς; Μα διώχνοντας κάθε λογής ανεπιθύμητο. Έτσι λοιπόν μετανάστες, τοξικοεξαρτημένα άτομα, άστεγοι και όποιος άλλος ενοχλεί την glamour αισθητική της κυρίας Αγγελοπούλου θα μεταφερθούν σε γκέτο εκτός πόλης κατά την διάρκεια των αγώνων.

Πρόκειται για σύγχρονα γκέτο στα πρότυπα των αγώνων του Σίδνευ, στα οποία η κυβέρνηση προτιμά να στοιβάξει ανθρώπους αντί να εφαρμόσει πολιτικές εξάλειψης φαινομένων περιθωριοποίησης.

Και ενώ όλοι κόπτονται για την εικόνα της Αθήνας δε φαίνεται να ενοχλούνται καθόλου από τον εξαναγκασμό γυναικών στην πορνεία. Αντιθέτως με απόφαση του δήμου Αθηναίων απελευθερώνεται στην ουσία η έκδοση, η εμπορία και η εκμετάλλευση γυναικών ώστε να καλυφθούν οι σεξουαλικές ανάγκες των επισκεπτών στους αγώνες.

Ιδεώδη, όχι αστεία! Ολυμπιακά ιδεώδη!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα