Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις του «Ξ» σε Κέρκυρα και Βόλο

Γιάννος Νικολάου, Βόλος

Με αφορμή την επίσκεψη του ευρωβουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιρλανδίας (τμήμα της CWI και αδερφή οργάνωση του Ξ) σ. Πολ Μέρφι στην Ελλάδα, το Ξεκίνημα διοργάνωσε ανοιχτές εκδηλώσεις σε Κέρκυρα και Βόλο. Πέρα από τους βασικούς ομιλητές στις δύο εκδηλώσεις, που ήταν οι σ. Πολ Μέρφι και Ανδρέας Παγιάτσος, τρίτος ομιλητής στην Κέρκυρα ήταν το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΝ, Γιάννης Τόλιος, ενώ στον Βόλο ο σύντροφος Θωμάς Κλημόπουλος, δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Βόλου και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δευτέρα 15/10Βόλος

Στο Βόλο η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε αμφιθέατρο του συγκροτήματος «Παπαστράτου» στο Πανεπιστήμιο, όπου η συμμετοχή έφτασε τους 53 συντρόφους και φίλους της οργάνωσης. 

Μια ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης δόθηκε στα τοπικά ΜΜΕ συνέντευξη τύπου από τον σ. Πολ Μέρφι και τον σ. Νίκο Κανελλή (γραμματέα της Οργάνωσης του «Ξ» στο Βόλο) η οποία αναπαράχθηκε ευρέως από τα τοπικά ΜΜΕ(1).

Πολ Μέρφι

Ξεκινώντας τη συζήτηση ο σ. Πολ(2) αναφέρθηκε στην τραγική ειρωνεία της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό γιατί η ΕΕ έχει στηρίξει μια σειρά πολεμικές επεμβάσεις και στην πραγματικότητα αποτελεί βασικό πυλώνα της πολεμικής βιομηχανίας παγκοσμίως.

Στάθηκε αναλυτικά στο πόσο βαθιά είναι η κρίση και ο πόλεμος που έχουν ξεκινήσει οι άρχουσες τάξεις της Ευρώπης ενάντια στο βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Εξήγησε πως αυτή είναι κρίση του καπιταλισμού και δεν υπάρχει διέξοδος σ’ αυτή μέσα από τα πλαίσια του συστήματος

Περιέγραψε την κατάσταση στην Ιρλανδία, αποκαλύπτοντας την υποκρισία και τα ψέματα που χρησιμοποιούν η ιρλανδική άρχουσα τάξη και η Τρόικα. Παρουσίασε στοιχεία με βάση τα οποία η ιρλανδική οικονομία ούτε βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης ούτε πρόκειται να βγει σύντομα απ’ την κρίση, σε αντίθεση με τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ που προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο. Το μόνο που αυξάνεται, όπως είπε, είναι η ανεργία και η μετανάστευση.

Στο επίπεδο των αγώνων στην Ιρλανδία, ο πιο σημαντικός που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι το κίνημα ενάντια στο φόρο ακίνητης περιουσίας (αντίστοιχο με το χαράτσι στη ΔΕΗ) όπου από 100 ευρώ, που καλείται να πληρώσει σήμερα κάθε νοικοκυριό, η κυβέρνηση σχεδιάζει να τα αυξήσει στα 1000. Παρ’ όλα αυτά, με βάση τα στοιχεία, 1 στα 2 νοικοκυριά δεν το έχει πληρώσει, παρότι έχουν περάσει προ πολλού οι τελικές ημερομηνίες για την πληρωμή του φόρου!

Τέλος, πέρα απ’ την έκφραση της αλληλεγγύης και της στήριξής του στους αγώνες του ελληνικού εργατικού κινήματος, ο σ. Πολ τόνισε τη σημασία που έχει ο πανευρωπαϊκός συντονισμός των αγώνων κατ’ αρχήν στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, με κοινές διαδηλώσεις και στην προοπτική της Πανευρωπαϊκής Γενικής Απεργίας. Γιατί η ελληνική κοινωνία δέχεται την ίδια επίθεση όπως και η Ισπανική, η Πορτογαλική κλπ και απέναντι στον κοινό εχθρό θα πρέπει να ενώσουμε και να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας για να ανατρέψουμε τις ίδιες πολιτικές που εφαρμόζονται σε αυτές τις χώρες και σε όλη την ΕΕ.

Ανδρέας Παγιάτσος

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο σ. Ανδρέας κάνοντας μια σύντομη αναφορά για την πορεία της κρίσης που ξεκίνησε από της ΗΠΑ με τη φούσκα των στεγαστικών δανείων και  κατέληξε σε κρίση χρέους των κρατών, λόγω του ότι οι κυβερνήσεις επέλεξαν να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα με τρισεκατομμύρια ευρώ χρεώνοντας τα κράτη και στη συνέχεια επιβάλλοντας απ’ την κοινωνία να πληρώσει τα «σπασμένα» τους.

Έχοντας την κατανόηση ότι η κρίση που βιώνουμε είναι παγκόσμια και κρίση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, η αριστερά και κατ’ επέκταση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους εργαζόμενους, τη νεολαία, την κοινωνία. Αν σχηματιστεί μια κυβέρνηση της αριστεράς την επόμενη περίοδο η οποία αποτύχει να δώσει διέξοδο για την κοινωνία κάνοντας συμβιβασμούς με την αστική τάξη και το σύστημα, τότε δε θα μιλάμε για ακόμα μια ήττα του κινήματος αλλά για καταστροφική ήττα, και με τους φασίστες να καιροφυλακτούν. Μ’ αυτήν την έννοια αναφέρθηκε στα βασικά καθήκοντα που μπαίνουν στην αριστερά για την περίοδο. Κατ’ αρχήν ότι δεν πρέπει απλά να περιμένει την κυβέρνηση να πέσει σαν ώριμο φρούτο, αλλά να παλέψει για την πτώση της μέσα από τους εργατικούς αγώνες, προτείνοντας συγκεκριμένο σχέδιο επαναλαμβανόμενων γενικών απεργιών, με καταλήψεις κλπ και όχι απλή στήριξη στις 24 απεργίες/τουφεκιές στον αέρα. Και ότι για να πειστεί ο κόσμος για μεγάλους απεργιακούς αγώνες, θα πρέπει να τον πείσει η αριστερά για το εναλλακτικό πρόγραμμά της, το οποίο δεν μπορεί να είναι άλλο από ένα πρόγραμμα που να συγκρούεται με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και υπέρ των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Το «Ξ» έχει καταθέσει εδώ και καιρό μια τέτοιου είδους πρόταση η οποία έχει περιγραφεί μέσα από πάρα πολλά άρθρα και περιλαμβάνει συνοπτικά: διαγραφή του χρέους – εθνικοποίηση όλων των τραπεζών κάτω από εργατικό/κοινωνικό έλεγχο και διαχείριση – εθνικοποίηση όλων των ιδιωτικοποιημένων πρώην δημοσίων επιχειρήσεων και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας – σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας και κεντρικός σχεδιασμός από την ίδια την κοινωνία για την υπηρεσία της κοινωνίας.

Θωμάς Κλημόπουλος

Ο σ. Θωμάς Κλημόπουλος ξεκίνησε την τοποθέτησή του εκφράζοντας τη γενική του συμφωνία πάνω στις προτάσεις του «Ξ» και για τα καθήκοντα που τίθενται στην αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε ακόμα για τον αρμαγεδώνα των μέτρων που έρχονται και την ενδυνάμωση των φασιστών και της προπαγάνδας τους με αφορμή τα γεγονότα στο Χυτήριο, το ζήτημα του ελέγχουν των νηπίων που έθεσε η Χρυσή Αυγή κλπ.

Αναφέρθηκε στις αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ και στην ολιγωρία του απέναντι στο κίνημα, αλλά και ότι πρέπει να απαλλαγεί από τις γραφειοκρατικές και τις σταλινικές μεθόδους που χαρακτηρίζουν πολλές λειτουργίες του. Τόνισε ότι πρέπει να μιλήσει σε όλο τον κόσμο με απλό τρόπο για όλα τα δύσκολα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό ή το ζήτημα του νομίσματος κλπ, έχοντας εμπιστοσύνη στην ίδια την κοινωνία, γιατί αν δεν το κάνει, θα είναι καταδικασμένος.

Παρασκευή 12/10Κέρκυρα

Οι ομιλίες των σ. Πολ Μέρφι και Ανδρέα Παγιάτσου κινήθηκαν πάνω σε παρόμοιες γραμμές όπως στην εκδήλωση στο Βόλο. Τρίτος ομιλητής στην εκδήλωση της Κέρκυρας ήταν ο σύντροφος Γιάννης Τόλιος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΝ.

Ο σ. Τόλιος δήλωσε τη γενική συμφωνία του με τις προγραμματικές προτάσεις που κατέθεσαν οι σ. Πολ Μέρφι και Ανδρέας Παγιάτσος, αλλά δεν συμφώνησε με την κριτική που ασκήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά ως προς τις πρόσφατες τοποθετήσεις στελεχών όπως οι Παπαδημούλης, Δραγασάκης καθώς και στις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα3. Απέδωσε τις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα και άλλων ηγετικών στελεχών σε διαφορετικές «διατυπώσεις» και στάθηκε αναλυτικά στις προγραμματικές θέσεις και αναλύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι διατυπωμένες στα γραπτά κείμενα και τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να υποστηρίξει την άποψη αυτή. Ήταν φανερό πως υπήρχε διαφωνία πάνω στο ζήτημα αυτό, όμως η όλη συζήτηση διεξάχθηκε σε εξαιρετικά φιλικό και συντροφικό κλίμα, πράγμα πολύ σημαντικό.

Την εκδήλωση στην Κέρκυρα παρακολούθησαν συνολικά 40 φίλοι και σύντροφοι του «Ξ».

­­_________________________________________

1 Δείτε για παράδειγμα,
http://www.youtube.com/watch?v=gn94SQ7TUks
http://www.taxydromos.gr/data/newspaper/16102012.png
http://www.mycitynet.gr/web/article.php?id=13277
http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=12&aid=43856
http://www.magnesianews.gr/News/Magnesia/?EntityID=191872ba-9f9b-43bc-9b05-bfe387fff126
2 Τις επόμενες 1-2 ημέρες θα ανέβουν και βιντεοσκοπημένες οι εισηγήσεις της εκδήλωσης
3 Δείτε τα σχετικά σημεία κριτικής από τον σ. Α. Παγιάτσο στα βίντεο που θα αναρτηθούν τις επόμενες μέρες

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα