Όλοι μαζί να υπερασπιστούμε τη δημόσια ΔΕΗ!

Η κυβέρνηση έκλεισε την ολομέλεια της Βουλής για ν’ αρχίσει την εκποίηση της ΔΕΗ και να περάσει με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» νόμους με τους οποίους ξεπουλιούνται οι ακτές και τα δάση, τα ασφαλιστικά ταμεία διαλύονται, το ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής τροποποιείται για να εξυπηρετήσει τους σχεδιασμούς των μεγαλοεργολάβων και λοιπών μεγαλοεπιχειρηματιών, κοκ.

Στο σφυρί

Οι κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων «σπάσανε» τη ΔΕΗ σε κομμάτια (ΔΕΗ ΑΕ, ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, ΑΔΜΗΕ ΑΕ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ) και την εισήγαγαν στο χρηματιστήριο θέτοντας τις βάσεις για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της. Σήμερα, η συγκυβέρνηση των υποτακτικών της Τρόικα βγάζει προς πώληση:

 • τον ΑΔΜΗΕ (δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας)
 • το 17% των μετοχών της ΔΕΗ που ανήκουν στο κράτος (μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ)
 • το 30% της ΔΕΗ Α.Ε. (η λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ»)

Το 30% της ΔΕΗ (η λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ») περιλαμβάνει το εξής «πακέτο»:

 • 3 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη συνολικής ισχύος 930MW (Αμύνταιο Ι&ΙΙ, Μελίτη Ι).
 • άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW
 • 5 ορυχεία λιγνίτη (Αμυνταίου –από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας– Κλειδίου, Μελίτης, Κομνηνών Ι&ΙΙ, Βεύη).
 • 6 υδροηλεκτρικές μονάδες παραγωγής ενέργειας συνολικής ισχύος 903 MW (ΥΗΣ Πλατανόβρυση, ΥΗΣ Θησαυρού, ΥΗΣ Άγρας, ΥΗΣ Εδεσσαίος, ΥΗΣ Πουρνάρι Ι & ΙΙ).
 • 1 μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 485 MW (Κομοτηνή).

Όλες οι παραπάνω υποδομές (εργοστάσια, φράγματα κοκ) έχουν δημιουργηθεί με χρήματα των εργαζομένων (μέσω της φορολογίας μας) και αποτελούν δημόσια περιουσία – περιουσία όλων μας.

Όλες αυτές οι υποδομές, μαζί με τον ορυκτό πλούτο και τη διαχείριση των νερών προσφέρονται έναντι πινακίου φακής στους μεγαλοεπιχειρηματίες της ενέργειας και τους ξένους εταίρους τους.

Στον ιδιώτη με το ζόρι!

Μαζί με όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση χαρίζει στο ιδιωτικό κεφάλαιο που θα πάρει τη «μικρή ΔΕΗ» και 2 εκατομμύρια καταναλωτές!

Το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένα ότι το 30% των πελατών της ΔΕΗ (περίπου 2 εκ.) θα μεταφερθούν στην «μικρή» ιδιωτική ΔΕΗ, χωρίς να ερωτηθούν και χωρίς να απαιτείται η συγκατάθεσή τους!

Ψέματα και πάλι!

Ο Πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι η «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας και η είσοδος περισσότερων ιδιωτών σε αυτή θα ενισχύσουν τον «ανταγωνισμό» και θα οδηγήσουν σε μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα, φέρνει ως παράδειγμα τον ΟΤΕ και διαστρεβλώνοντας πλήρως την πραγματικότητα δηλώνει πως η πώληση του ΟΤΕ οδήγησε σε μείωση των λογαριασμών του τηλεφώνου όταν στην πραγματικότητα οδήγησε σε αυξήσεις! Για μια ακόμα φορά η συγκυβέρνηση μας κοροϊδεύει κατάμουτρα!

Στην πραγματικότητα η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει ξεκινήσει από 2000. Σταδιακά το 49% της ΔΕΗ πέρασε στα χέρια ιδιωτών μέσω της μετοχοποίησης και της εισαγωγής της εταιρίας στο χρηματιστήριο, ενώ παράλληλα η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να αγοράζει πανάκριβη ηλεκτρική ενέργεια από ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας που δημιουργήθηκαν από «ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς» – τους γνωστούς «εθνικούς» μας μεγαλοεπιχειρηματίες (Λάτση, Μυτιληναίο, Κοπελούζο, Βαρδινογιάννη, Περιστέρη κ.α.). Σήμερα οι ιδιώτες«ανεξάρτητοι» ηλεκτροπαραγωγοί έχουν φτάσει να ελέγχουν ήδη το 35% της παραγόμενης με συμβατικές μονάδες ενέργειας και το 90% των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Έτσι, η «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας οδήγησε από το 2001 μέχρι σήμερα σε αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά της τάξης του 102%!

Το νέο κύμα «απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας» στην Ελλάδα θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε νέες μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού και μάλιστα σε μια εποχή που ήδη 300.000 ζουν στο σκοτάδι επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό!

 

Η Ελλάδα δεν ήταν η μόνη χώρα στην οποία η ιδιωτικοποίηση της παραγωγής και της διανομής ηλεκτρικού ρεύματος οδήγησε σε υπέρογκες αυξήσεις για τα μέσα νοικοκυριά. Μεγάλες αυξήσεις (αν και μικρότερες σε σχέση με την Ελλάδα) είδαν τα νοικοκυριά στην Γερμανία, την Αγγλία, την Πορτογαλία, την Βουλγαρία και αλλού.

 

Στην Αγγλία μετά από 20 χρόνια ιδιωτικοποίησης, η Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας(που ήταν ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της ιδιωτικοποίησης) αναγνώρισε επίσημα πως το μοντέλο της ιδιωτικοποιημένης αγοράς ενέργειας δεν δουλεύει και πως για να υπάρχει επάρκεια ρεύματος και να σταματήσουν οι ανατιμήσεις απαιτούνται επανεθνικοποιήσεις!

Δείτε: Εφημερίδα «Guardian», 3.2.14, http://www.theguardian.com/business/2010/feb/03/energybillsunaffordablesystemoverhaul?guni=Article:in%20body%20link)

Την ίδια στιγμή η ιδιωτικοποίηση του 30% της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ θέτει σε κίνδυνο:

 • χιλιάδες θέσεις εργασίας καθώς πρέπει να είναι κανείς εντελώς αφελής να πιστεύει ότι δεν θα ακολουθήσουν απολύσεις
 • τις απολαβές των εργαζομένων. Οι ιδιώτες θα προχωρήσουν σε τρανταχτές μειώσεις μισθών και θα αντικαταστήσουν μόνιμο προσωπικό με ενοικιαζόμενους και αναλώσιμους «απασχολήσιμους» όπως κάνουν παντού.
 • την ασφάλεια των εργαζομένων στα ορυχεία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των 300 νεκρών ανθρακωρύχων τον περασμένο Μάη στη γειτονική μας Τουρκία. Το ορυχείο είχε ιδιωτικοποιηθεί πριν ένα χρόνο και ο νέος ιδιοκτήτης έκανε περικοπές από τα μέτρα ασφαλείας για να αυξήσει τα κέρδη του.
 • την ασφάλεια των κατοίκων από φυσικά φαινόμενα π.χ. διαχείριση των υδάτων σε περιόδους πλημμύρας κοκ.

Αγώνας για τη διάσωση της ΔΕΗ

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ (η ομοσπονδία των εργαζομένων στηΔΕΗ) έχει ξεκινήσει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ενάντια στη διάλυση και στο ξεπούλημα της Δημόσιας Επιχείρησης.

Η κυβέρνηση απαντά στους εργαζόμενους και στα κόμματα της Αριστεράς που στηρίζουν τον αγώνα τους με τόνους λάσπης, ενώ απειλεί ευθέως με επιστράτευση.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι περισσότεροι από 20.000 και έχουν στα χέρια τους την τεράστια δύναμη της ενέργειας. Αν κινηθούν συντονισμένα και αποφασισμένα η κυβέρνηση δεν μπορεί να τους νικήσει. Αν κανένας εργαζόμενος που λάβει «φύλο πορείας» (χαρτί επιστράτευσης) δεν πάει για δουλειά, η κυβέρνηση δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσει, δεν μπορεί να απολύσει 20.000 εργαζόμενους.

Ο αγώνας των εργαζομένων στη ΔΕΗ πρέπει να στηριχτεί απ’ όλες τις τοπικές κοινωνίες. Με συμμετοχή στα συλλαλητήρια που καλούνται, με στήριξη των απεργιακών φρουρών κοκ.

Με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ πρέπει σήμερα να συντονιστούν και να οργανώσουν κοινό μέτωπο αγώνα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, στους Δήμους και τις επιδοτούμενες ΔΕΚΟ που θα ‘ρθουν από Σεπτέμβρη αντιμέτωποι με νέα κύματα απολύσεων και από τον επόμενο χρόνο με νέες μειώσεις στους μισθούς.

Η δυνατότητα αντικειμενικά υπάρχει. Το ζήτημα είναι αν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες και τα κόμματα της Αριστεράς θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, θα οργανώσουν, θα συντονίσουν και θα περιφρουρήσουν έναν τέτοιο αγώνα για όσο χρειαστεί – μέχρι να πέσουν αυτοί που κυβερνούν και που έχουν καταστρέψει τις ζωές εκατομμυρίων εργαζομένων, φτωχών, ανέργων και νέων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα