Όλοι σήμερα Σάββατο στην πορεία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Θεσ/νικη

Το Σάββατο, 28/3 διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη πορεία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική. Διαβάστε παρακάτω:

 • Την προκήρυξη του «Ξ» Θεσσαλονίκης που θα μοιράζεται στην πορεία

 • Το Δελτίο Τύπου των Επιτροπών Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Δείτε επίσης:

 • Το βίντεο των Επιτροπών Αγώνα που καλεί στην πορεία του Σαββάτου

 • Το event στο facebook


«Ξ» Θεσσαλονίκης: Να διώξουμε τώρα την
Eldorado από τις Σκουριές!

Οι χρυσοθήρες της Eldorado Gold συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο στις Σκουριές. Προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα δουλεύοντας πυρετωδώς σε όλα τα μέτωπα.

Από την άλλη, η κυβέρνηση δεν προχωράει αποφασιστικά στο σταμάτημα των εργασιών όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί φυσικά προβληματισμό σε όλους αυτούς που αγωνίζονται ενάντια στην καταστροφική εξόρυξη. Τώρα όμως είναι η ώρα να βγούμε δυναμικά προς τα έξω!

Οι τελευταίες εξελίξεις ανοίγουν, ξανά, εκ των πραγμάτων τη συζήτηση «πως διώχνουμε την Eldorado». Όταν ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πριν τις εκλογές ότι «θεωρούμε ότι θα πρέπει να συμμορφωθεί η διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός με την αντίληψη ότι η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει τους νόμους» είχαμε σημειώσει ότι αυτή είναι μια αλλαγή θέσης από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ψηφίσει ότι «θα ακυρώσει τις συμβάσεις για εξορύξεις χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα».

Προχώρησαν τα πράγματα και φάνηκε τελικά ότι δεν επρόκειτο για μια παρερμηνεία, αλλά για μια διαφορετική πολιτική.

Η πολιτική της κυβέρνησης (τουλάχιστον από όλες τις δηλώσεις και κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα) είναι ότι δεν συγκρουόμαστε με την εταιρία καταγγέλλοντας τη σύμβαση, αλλά προσπαθούμε να βρούμε τις παρανομίες της και εφαρμόζοντας τους νόμους δεν θα είναι πια συμφέρον για αυτή να συνεχίσει την επένδυση και θα φύγει.

Η πολιτική αυτή έχει ήδη δείξει τα πρώτα αδιέξοδα, καθώς παρά τις όποιες ανακλήσεις αδειών που έχουν γίνει οι εργασίες προχωράνε κανονικά… Πέραν όμως της εμπειρικής παρατήρησης, υπάρχουν τα εξής προβλήματα με την πολιτική αυτή:

 • Με βάση ποιους νόμους θα γίνει ο έλεγχος – τους φωτογραφικούς νόμους που πέρασε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ;
 • Τι θα γίνει αν η εταιρία ζοριστεί και «διορθώσει» τις παρανομίες που έχει κάνει (αυτό σε μεγάλο βαθμό δεν είναι ανέφικτο, απλά θα τους κοστίσει περισσότερο);
 • Αν οι έλεγχοι και η εκδίκαση διαφόρων αντιδικιών τραβήξει χρονικά (οι νόμοι εμπεριέχουν το στοιχείο της ερμηνείας και άρα μπορεί να μπλέξει η κυβέρνηση σε ατέρμονες δικαστικές διαμάχες) θα αφήνουμε να περνάνε οι μήνες και τα χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις;

Είναι φανερό ότι αν συνεχίσει η κυβέρνηση σε αυτό το δρόμο θα καταλήξει σε αδιέξοδο. Και αυτό πρέπει να το αποτρέψουμε, γιατί θα οδηγήσει στην ολοκληρωτική καταστροφή της περιοχής.

Αφεντικά που είναι υπέρ των εργαζομένων που είναι υπέρ των αφεντικών

«Είμαστε όλοι μεταλλωρύχοι» έγραψε στο twitter ο Γ. Μουρούτης, στέλεχος της ΝΔ και σύμβουλος του Σαμαρά.

Το ΠΑΣΟΚ έβγαλε ανακοίνωση που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αυξάνει την ανεργία.

MEGA και ΣΚΑΙ ανακάλυψαν ότι υπάρχουν απεργίες (και γενικά εργαζόμενοι).

Ξαφνικά όλοι αυτοί που υποστήριξαν την μεγαλύτερη επίθεση στους εργαζόμενους των τελευταίων χρόνων έγιναν οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές των εργατών! Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι εργάτες είναι υπέρ των αφεντικών τους!

Οι συνδικαλιστές των σωματείων εργαζομένων στην Eldorado Gold υπηρετούν τα συμφέροντα των αφεντικών τους. Και με αυτό τον τρόπο λειτουργούν σαν ιδιωτικός στρατός της εταιρίας, για να πιέζει την κυβέρνηση. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δυστυχώς έχουν πέσει σε αυτή την παγίδα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το κίνημα πρέπει να είναι «αδιάφορο» για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν, γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει τεράστιες κοινωνικές εντάσεις. Χρειάζεται επειγόντως ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής[1].

Αυτό αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα που διαφαίνεται όμως είναι από τη μια οι αμφισημίες της κυβέρνησης και από την άλλη το γεγονός ότι με βάση τη συμφωνία της κυβέρνησης με  την ΕΕ και τους υπόλοιπους… «θεσμούς», τα κονδύλια που υπάρχουν για ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι ελάχιστα. Και εδώ συνδέεται η ανάγκη για συνολική πορεία αμφισβήτησης και σύγκρουσης με το διευθυντήριο των Βρυξελών. Όσο η κυβέρνηση λειτουργεί συμβιβαστικά απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα, γενικά, αυτό θα επηρεάζει την στάση της σε κάθε θέμα.

Τώρα πρέπει να βγούμε μπροστά

Η επικοινωνιακή αντεπίθεση της εταιρίας δεν πρέπει να μας μπερδεύει. Δεν γίνεται γιατί αισθάνεται ισχυρή, αλλά γιατί ζορίζεται. Έχασε το κυβερνητικό της στήριγμα. Αλλά εξακολουθεί να έχει προσβάσεις στον κρατικό μηχανισμό, την αστυνομία, τα ΜΜΕ, το δικαστικό σύστημα κλπ.

Γι’ αυτό πρέπει τώρα είναι η ώρα να βγούμε σαν κίνημα δυναμικά προς τα έξω! Τώρα είναι η ώρα να οργανώσουμε μαζικές και μαχητικές πορείες και να απαιτήσουμε:

 • Άμεση παύση των εργασιών για να σταματήσει η συνεχιζόμενη καταστροφή
 • Καταγγελία της σύμβασης του Ελληνικού Κράτους με την Ελληνικός Χρυσός από την κυβέρνηση.
 • Δέσμευση της κυβέρνησης για συγκεκριμένη ημερομηνία κατάθεσης νομοσχεδίου που να αποχαρακτηρίζει την περιοχή από μεταλλευτική.
 • Απαλλαγή όλων των διωκόμενων από τα κατηγορητήρια που είχε στήσει η προηγούμενη κυβέρνηση μαζί με αστυνομικές και δικαστικές αρχές.
_______
[1] http://www.xekinima.org/arthra/view/article/amesiakyrositissymbasismetineldorado/ 

____________________________________

Δελτίο Τύπου των Επιτροπών Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

SOS Χαλκιδική

Η Eldorado Gold συνεχίζει την καταστροφική της εξόρυξη στις Σκουριές στη Χαλκιδική. Είναι απόλυτη ανάγκη να τους σταματήσουμε πριν η καταστροφή γίνει ανεπανόρθωτη. Απαιτούμε να φύγει άμεσα η Eldorado από τον Κάκκαβο.

Ζητάμε την άμεση απαλλαγή των 350 διωκόμενων αγωνιστών.

Αγωνιζόμαστε για να μην χαθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν από την εξόρυξη χρυσού.

Καλούμε όλους τους πολίτες σε πορεία, το Σάββατο 28 Μαρτίου στις 11:30 στην Πλατεία ΧΑΝΘ.

Να μην αφήσουμε την Βόρεια Ελλάδα να καταστραφεί από τους χρυσοθήρες.

Να μην αφήσουμε τον καρκίνο να έρθει στα σπίτια μας.

Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

###YOUTUBEVIDEO###

https://www.facebook.com/events/1609029302642522 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,006ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα