Όλο και φονικότερη η πανδημία στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου

Τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις ανάλογα με τη χώρα του πλανήτη από την οποία προέρχονται. Πλούσιες χώρες, οι οποίες είχαν ήδη ισχυρά συστήματα υγείας όταν χτύπησε ο κορονοϊός, παρουσιάζουν σήμερα συγκριτικά καλύτερη εικόνα σε σχέση με αυτές που βρίσκονται πιο πίσω, όχι μόνο σε υποδομές υγείας, αλλά και συνολικά ως προς το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων τους. Από την άλλη, υπάρχουν παραδείγματα μιας σειράς χωρών που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, με κορυφαίο παράδειγμα την Ινδία, που τις τελευταίες μέρες μετράει περίπου 2 νέους θανάτους κάθε λεπτό, με τις συνθήκες να είναι τραγικές.

Ινδία: εφιάλτης χωρίς τέλος

Στην Ινδία οι αριθμοί των κρουσμάτων και των νεκρών σπάνε διαρκώς νέα ρεκόρ, με τους θανάτους να ξεπερνάνε καθημερινά τις 2.500-3.000 και τις νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις από κορονοϊό τις 300.000.

Στα νοσοκομεία της Ινδίας, η έλλειψη οξυγόνου έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ ασφυκτικά γεμάτοι είναι και οι νοσοκομειακοί θάλαμοι, τόσο οι συμβατικοί όσο και οι ΜΕΘ. Ασθενείς που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί πεθαίνουν μαζικά εξαιτίας αυτών των ελλείψεων.

Η διαχείριση των χιλιάδων νεκρών καθημερινά είναι πρακτικά αδύνατη, με αποτέλεσμα να φτιάχνονται νεκροταφεία έκτακτης ανάγκης ή υπαίθρια κρεματόρια, τα οποία λειτουργούν αδιάκοπα.

Ο γιατρός Σάμιτ Ρέη (Sumit Ray) που δουλεύει σε νοσοκομείο του Δελχί δήλωσε στο BBC πως:

«Σχεδόν όλα τα νοσοκομεία βρίσκονται σε οριακό σημείο. Αν το οξυγόνο τελειώσει, για πολλούς ασθενείς δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Μέσα σε λίγα λεπτά θα πεθάνουν».

Την ίδια στιγμή είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι κλίνες covid δεσμεύονται για δικαστές, ενώ εκατοντάδες απλοί άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι!

Βραζιλία: η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα

Στη Βραζιλία, όπου η κατάσταση με την πανδημία έχει επίσης ξεφύγει από τον έλεγχο, τοπικοί κυβερνήτες προτείνουν αυστηρά μέτρα καραντίνας προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, ενώ η κεντρική κυβέρνηση του Ζ. Μπολσονάρου είναι σταθερά αντίθετη σε τέτοιου είδους μέτρα και απειλεί πως αν χρειαστεί θα καλέσει το στρατό να επιβάλει την καταστροφική του πολιτική γύρω από την πανδημία.

Την ίδια ώρα στα νοσοκομεία ο κόσμος πεθαίνει σε ράντζα και πατώματα διαδρόμων, πολλοί ασθενείς διασωληνώνονται δεμένοι λόγω έλλειψης αναισθητικών, ενώ η μετάλλαξη του ιού που κυριαρχεί στη χώρα απειλεί να εξαπλωθεί και στον υπόλοιπο πλανήτη. Νέα νεκροταφεία δημιουργούνται και γεμίζουν με τρομακτικούς ρυθμούς, δουλεύοντας 24 ώρες τη μέρα.

Στο μεταξύ αυτός ο Απρίλης είναι ο μήνας με τα περισσότερα θύματα κορονοϊού στη Βραζιλία, χωρίς καν να έχει τελειώσει ακόμη. Μέχρι και τις 24 Απριλίου, είχαν καταγραφεί 67.977 θάνατοι για αυτόν τον μήνα, από τους 390.000 συνολικά, ενώ τις τελευταίες μέρες πεθαίνουν κατά μέσο όρο 2.545 άνθρωποι τη μέρα.

Ιράκ: νεκροί από φωτιά στην εντατική

Το γεγονός ότι οι συνθήκες στα νοσοκομεία του Ιράκ είναι τραγικές, δε χρειαζόταν ιδιαίτερη επιβεβαίωση. Παρόλα αυτά, η επιβεβαίωση αυτή ήρθε στις 25 Απριλίου, όταν κυκλοφόρησε η είδηση για τη μεγάλη πυρκαγιά σε ΜΕΘ του νοσοκομείου Ιμπν Χατίμπ της Βαγδάτης, μετά από έκρηξη σε φιάλες οξυγόνου, η οποία προκάλεσε φωτιά που επεκτάθηκε γρήγορα, οδηγώντας στον θάνατο 82 ανθρώπων και στον τραυματισμό πάνω από 110. Κάποιοι σκοτώθηκαν πηδώντας από τα παράθυρα, άλλοι από τις αναθυμιάσεις της φωτιάς, ενώ κάποιοι ασθενείς με covid πέθαναν επειδή έπρεπε να μετακινηθούν και αποσυνδέθηκαν από τις αναπνευστικές συσκευές.

Οι ανισότητες κυριαρχούν και στο πεδίο των εμβολίων

Ένα σημαντικό πεδίο που δείχνει τις εντελώς διαφορετικές ταχύτητες των χωρών του κόσμου σε σχέση με την πανδημία, είναι και η πορεία των εμβολιασμών. Με τα λόγια του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους:

«Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού παραμένουν απρόσιτα για τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου. […] Σχεδόν 900 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, αλλά πάνω από το 81% έχουν πάει στις χώρες υψηλού ή μεσαίου εισοδήματος, με τις χώρες χαμηλού εισοδήματος να έχουν λάβει μόλις το 0,3%»

Η παραπάνω δήλωση είναι αποκαλυπτική. Οι πλουσιότερες χώρες κοιτούν να εξασφαλίσουν για τις ίδιες όσο το δυνατόν περισσότερα σκευάσματα και ότι περισσέψει, μπορεί και να δοθεί και για τους φτωχούς!

Δεν φταίει (μόνο) η πανδημία – φταίει το σύστημα

Χώρες όπως η Ινδία ή η Βραζιλία δεν είναι γενικά φτωχές χώρες ή χώρες του τρίτου κόσμου. Πρόκειται για χώρες που ανήκουν στο μπλοκ των αναδυόμενων οικονομιών, καταλαμβάνοντας την 5η και 10η θέση αντίστοιχα των χωρών με το μεγαλύτερο ΑΕΠ. Ωστόσο, τα κέρδη από την ανάπτυξη που γνώρισαν κατά τα προηγούμενα 10-15 χρόνια δεν αξιοποιήθηκαν υπέρ της κοινωνίας, για παράδειγμα για την Υγεία, αλλά πήγαν στις τσέπες των αρχουσών τάξεων, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία του πληθυσμού να ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Μαζί με την κατάσταση των Συστημάτων Υγείας των φτωχότερων χωρών, αναδεικνύονται για ακόμα μια φορά οι τεράστιες ανισότητες μεταξύ των χωρών του πλανήτη. Όσο κι αν προσπαθούν μια σειρά κράτη να εμφανιστούν ως «φιλεύσπλαχνα», στέλνοντας τώρα – εντελώς αργοπορημένα και ενώ έχει επέλθει ήδη η καταστροφή στην Ινδία – ιατρικό υλικό, η καθημερινότητα εδώ και δεκαετίες είναι εντελώς διαφορετική.

Όπως οι πλούσιοι κάθε χώρας κοιτάνε την κερδοφορία τους, αδιαφορώντας για τις ανάγκες της πλειοψηφίας του πληθυσμού, έτσι και οι πλουσιότερες χώρες βάζουν σε δεύτερη μοίρα τις συνθήκες των φτωχότερων. Κι αυτό ασφαλώς δεν συνέβη ξαφνικά σήμερα με την πανδημία του κορονοϊού – είναι διαχρονικό. Αυτά είναι τα «καλά» του καπιταλισμού!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα