Ολλανδία: Η Αριστερά στο προσκήνιο

Του Αλέξανδρου Πραντούνα

Οι βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 Σεπτεμβρίου στην Ολλανδία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να φέρουν στην πρώτη θέση το αριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΣΚ). Μια τέτοια εξέλιξη είναι εξαιρετικής σημασίας, τόσο για την Ολλανδία, όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Πτώση της κυβέρνησης κάτω από το βάρος των διαρκών περικοπών

Τον περασμένο Απρίλιο η κυβέρνηση συνασπισμού Φιλελεύθερων και Χριστιανοδημοκρατών κατέρρευσε όταν το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας που την στήριζε αρνήθηκε να ψηφίσει τις νέες περικοπές ύψους 14 δις ευρώ που ήθελε να εφαρμόσει η κυβέρνηση κάτω από τις εντολές της ΕΕ. Ο ηγέτης του Κόμματος Ελευθερίας δήλωσε πως δεν γίνεται να υποφέρουν οι συνταξιούχοι εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Η ακροδεξιά στην χώρα στρέφει το τελευταίο καιρό τα πυρά της εναντίον της ΕΕ και όχι τόσο κατά των μουσουλμάνων, σε μια προσπάθεια να πάρει πίσω τις ψήφους που έχασε με την υποστήριξη της στην κυβέρνηση.

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού 5 αστικών κομμάτων που προέκυψε εξαπέλυσε από την πρώτη μέρα ακόμα χειρότερες επιθέσεις από την προηγούμενη. Μεταξύ των μέτρων που ψήφισε είναι η άνοδος του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς και μια σειρά μέτρα που διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε απολύσεις.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα

Το ΣΚ προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις αφήνοντας τους Φιλελεύθερους στην δεύτερη θέση. Η βάση για αυτή την άνοδο βρίσκεται στην αποστροφή που νιώθουν ολοένα και περισσότεροι ψηφοφόροι για τα κόμματα της Δεξιάς, καθώς και η ριζοσπαστικοποίηση σημαντικών τμημάτων του πληθυσμού.

Έχοντας μαοϊκές ρίζες, το ΣΚ ιδρύθηκε το 1972 κάνοντας γρήγορα μια σημαντική στροφή προς τα δεξιά και αποκτώντας σχετική μαζική επιρροή τα τελευταία χρόνια. Αυτή την στιγμή δηλώνει ότι έχει 46.000 μέλη, ενώ έχει 15 βουλευτές, 8 γερουσιαστές, 2 ευρωβουλευτές και πάνω από 320 δημοτικούς συμβούλους.

Η άνοδος του ΣΚ καταδεικνύει την διάθεση ευρύτερων στρωμάτων εργαζομένων να παλέψουν ενάντια στις πολιτικές του κεφαλαίου. Όμως το ΣΚ δεν φαίνεται διαθετειμένο να τραβήξει αυτόν τον αγώνα μέχρι το τέλος. Ήδη συζητάει την συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τα κόμματα του κεφαλαίου. Ενδεικτικά, ο ηγέτης του κόμματος, Emile Roemer, που είναι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με την στήριξη και των Φιλελεύθερων, δήλωσε πως θέλει να επαναλάβει αυτή την εμπειρία και σε εθνικό επίπεδο. Την ίδια περίοδο, μια σειρά ηγετικά στελέχη του κόμματος δηλώνουν πως σκέφτονται την αλλαγή του ονόματος του κόμματος σε «Κοινωνικό Κόμμα».

Σε μια πρόσφατη ανάρτηση στο site του ΣΚ αναφέρεται πως «το ΣΚ αναγνωρίζει τις ιδιαίτερες ευθύνες που προκύπτουν από την συμμετοχή σε μια κυβέρνηση, εμπειρία που ήδη έχουμε σε τοπικό επίπεδο. Η οικονομική διαχείριση μέσα στα πολιτικά πλαίσια που επιβάλλει ο συμβιβασμός με άλλα κόμματα…δεν είναι μια ευθεία γραμμή».

Σοσιαλιστική Εναλλακτική

Τα μέλη του ολλανδικού τμήματος της CWI, Σοσιαλιστική Εναλλακτική, συμμετέχουν στο ΣΚ και δίνουν την μάχη για την υιοθέτηση από μέρους του ενός πραγματικά ριζοσπαστικού, σοσιαλιστικού προγράμματος που να μπορέσει να δώσει προοπτική στην δοκιμαζόμενη ολλανδική κοινωνία. Οι διαρκείς επιθέσεις του κεφαλαίου θα δώσουν μεγάλες ευκαιρίες τα επόμενα χρόνια για την ανάπτυξη των μαρξιστικών ιδεών και την ένταση της ταξικής πάλης. Είναι κάτω από αυτό το πρόγραμμα που οι σύντροφοι παρεμβαίνουν στους ταξικούς αγώνες, μέσα και έξω από το ΣΚ.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής