Ολλανδία: Απελάστε την κυβέρνηση, όχι τους πρόσφυγες

Του Ron Blom, Offensief – ολλανδικό τμήμα της CWI

Πριν μερικά χρόνια ο ακροδεξιός Pim Fortuyn (δολοφονήθηκε πριν τις εκλογές του 2002) ανέβαζε τα ποσοστά του κόμματος του, ποντάροντας στην ανασφάλεια και την ξενοφοβία, και καλώντας για δρακόντειες πολιτικές για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Σήμερα η κυβέρνηση του Jan Peter Balkenende, θέτει σε εφαρμογή τις προτάσεις του Fortuyn, ανακοινώνοντας ότι τα επόμενα 3 χρόνια θα απελαθούν 26.000 πρόσφυγες που απέτυχαν να πάρουν άσυλο στην χώρα. (σ.σ. Την κυβέρνηση αποτελούν το CDA/Χριστιανοδοκράτες, το VVD/δεξιοί φιλελεύθεροι και το D66/«κεντροαριστεροί» φιλελεύθεροι. Την υποστηρίζουν ακόμα το LPF/Λίστα Pim Fortuyn και το SGP/φανατικοί Χριστιανοί).

Οργανώσεις όπως η Human Rights Watch, και το Συμβούλιο για τους πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών, καταδίκασαν ήδη την απόφαση της Ολλανδικής κυβέρνησης σαν παράνομη και απάνθρωπη.

Αυτή η απόφαση έρχεται σαν συνέχεια του δραστικού περιορισμού της παραχώρησης ασύλου όλα τα τελευταία χρόνια. Το 2001 μόνο 219 πρόσφυγες, ή το 0,6% των αιτούντων πήραν άσυλο στην Ολλανδία (από τα χαμηλότερα ποσοστά σε όλη την Ευρώπη).

Ο θυμός των προσφύγων αλλά και το σοκ της κοινωνίας απ’ αυτή την βάρβαρη απόφαση προκάλεσε εκτεταμένες αντιδράσεις. Οι μαζικές απελάσεις προσφύγων για τους πιο πολλούς Ολλανδούς είναι μια εικόνα από ιστορικές ταινίες για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (όταν 1000άδες Εβραίοι προωθούνταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Γερμανών Ναζί).

Στις 10 Απρίλη προγραμματίζεται παν-Ολλανδική διαδήλωση διαμαρτυρίας.

Πολλοί άνθρωποι σε όλη την επικράτεια περιβάλλουν με την αλληλεγγύη τους, τους υπό απέλαση πρόσφυγες. Αυθόρμητες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν ήδη σε μια σειρά πόλεις οργανωμένες από τις τοπικές κοινωνίες.

Μαθητές, θρησκευτικές ομάδες, τοπικές οργανώσεις, με δικές τους πρωτοβουλίες μπαίνουν μπροστά στην υπεράσπιση των προσφύγων. Τους κρύβουν στα σπίτια τους, τους δίνουν δουλειά, τους προσφέρουν ιατρική βοήθεια.

Όμως το επόμενο βήμα που είναι απαραίτητο είναι η μαζική, συντονισμένη δράση σε πανεθνικό επίπεδο, για να αποτραπεί η μετακίνηση των προσφύγων σε ειδικά και απομονωμένα στρατόπεδα συγκέντρωσης και βέβαια πρώτα και κύρια οι απελάσεις.

Ταυτόχρονα είναι ανάγκη να απαντήσουμε στα ψέματα της κυβέρνησης και της ρατσιστικής προπαγάνδας, αλλά και στους φόβους και τις ανησυχίες των Ολλανδών εργαζομένων.

Η Offensief (το τμήμα της CWI στην Ολλανδία) διαφωνεί με τους ρατσιστικούς νόμους της κυβέρνησης και έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία για την ανάγκη της ενότητας των ντόπιων εργαζομένων, των μεταναστών και των προσφύγων, στον αγώνα τους ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

Οι πρόσφυγες απέναντι στην επίθεση έχουν αρχίσει να οργανώνονται. Όμως δίπλα τους πρέπει να βρούν και την οργανωμένη Ολλανδική εργατική τάξη.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα