Όλες/οι στα συλλαλητήρια ενάντια στο ν/σ αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού στα ΑΕΙ

Την Τετάρτη 10/2 πάνω από δέκα χιλιάδες φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί κι εργαζόμενοι βγήκαν για ακόμη μια φορά στους δρόμους σε δεκάδες πόλεις και παρά την τρομοκρατία από τα ΜΜΕ και την αστυνομία, εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου Κεραμέως. 

Πρόκειται για το πιο αντιδραστικό αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο των τελευταίων δεκαετιών που αλλάζει ριζικά τη λειτουργία των πανεπιστημίων. Το ν/σ διαμορφώνει ένα αυταρχικό και δυστοπικό τοπίο με την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας που θα περιπολεί μέσα στα πανεπιστήμια και θα δρα με βάση τις διαταγές του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, με την εγκατάσταση καμερών παρακολούθησης των φοιτητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων αλλά και την δυνατότητα παρακολούθησης των τηλεφώνων και των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, με την κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στους χώρους των ΑΕΙ και με την θέσπιση πειθαρχικών ενάντια στους φοιτητές που κινητοποιούνται. Το νομοσχέδιο επαναφέρει επίσης παλιά σχέδια της ΝΔ όπως την θέσπιση βάσης εισαγωγής που δεν έχει σχέση με οποιαδήποτε αξιοκρατία και η οποία θα πετάξει εκτός δημόσιων πανεπιστημίων δεκάδες χιλιάδες παιδιά και ανώτατο όριο σπουδών βάση του οποίου θα διαγράφονται φοιτητές από τα ΑΕΙ. (Διαβάστε αναλυτικά τη σχετική ανακοίνωση της Νεολαίας Ξεκίνημα εδώ και για την πανεπιστημιακή αστυνομία εδώ).

Η κυβέρνηση επιλέγει να τελειώνει τώρα με το νομοσχέδιο-έκτρωμα εν μέσω πανδημίας, λοκντάουν και με τα πανεπιστήμια κλειστά, ώστε να μην μπορέσει το φοιτητικό κίνημα να οργανωθεί και να αντιδράσει. Ωστόσο, το φοιτητικό κίνημα και η εκπαιδευτική κοινότητα απάντησε δυναμικά με συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και διάφορες δράσεις στου χώρους των ΑΕΙ.

Οι χθεσινές συγκεντρώσεις

Η συγκέντρωση στην Αθήνα ήταν μαζική, όπως ήταν και τις προηγούμενες 3 βδομάδες, με χιλιάδες φοιτητές, αλλά και μαθητές και εκπαιδευτικούς. Μετά το τέλος της πορείας, ενώ ο κόσμος αποχωρούσε με άλλοθι τα σπασίματα από μερίδα των αντιεξουσιαστών έγινε επίθεση από την αστυνομία με χημικά, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, κυνηγητό και συλλήψεις στο σωρό φοιτητών. Έξω από την ΓΑΔΑ πραγματοποιήθηκε ως και αργά το απόγευμα, συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους συλληφθέντες! Η αστυνομία συνέχισε την σκληρή καταστολή στοιβάζοντας τους ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί κι επιχειρώντας συλλήψεις για ακόμη μια φορά!

Στη Θεσσαλονίκη υπήρξαν δυο καλέσματα και πρωί και απόγευμα.

Η πρωινή συγκέντρωση που καλούσαν οι Φ.Σ. και οι εκπαιδευτικοί ήταν μαζική. Πραγματοποιήθηκε πορεία από το Άγαλμα Βενιζέλου και κατέληξε στο ΥΜΑΘ. Η στάση της αστυνομίας και σε αυτή την περίπτωση ήταν προκλητική αφού ομάδες των ΜΑΤ είχαν περικυκλωμένους τους διαδηλωτές καθ’ όλη την διάρκεια της πορείας. Όταν η πορεία κατέληξε στο ΥΜΑΘ, μέσα σε λίγα μόλις λεπτά διαλύθηκε από τις δυνάμεις της αστυνομίας που έκαναν χρήση χημικών και κρότου λάμψης, ενώ είχαμε συλλήψεις στο σωρό, ανθρωποκυνηγητό και ξύλο στα γύρω στενά. 

Την ίδια στιγμή ομάδες ΔΙΑΣ απέκλεισαν το ΑΠΘ ώστε να μην μπορέσουν οι φοιτητές να φτάσουν στις σχολές τους και να ανασυνταχθούν.

Η απογευματινή πορεία που καλούσαν οι Φ.Σ και εργατικά σωματεία ήταν ακόμη πιο μαζική με χιλιάδες φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς κι εργαζομένους να φωνάζουν ενάντια στο νομοσχέδιο της αστυνομοκρατίας και την καταστολή, υπέρ της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας και της Δημόσιας Υγείας.

Πρόβα τζενεράλε από την ΕΛΑΣ!

Οι βιαιοπραγίες των ΜΑΤ με αναίτιες συλλήψεις και κυνηγητό φοιτητών, ξυλοδαρμούς φωτορεπόρτερ και προπηλακισμούς απλών πολιτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ξεσκεπάζουν τις πραγματικές βλέψεις της κυβέρνησης.

Αυτές οι εικόνες αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας που φέρνουν στη μνήμη παλιότερες εποχές, δεν είναι τίποτα άλλο από μία γεύση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει και τι θα σημαίνει η παρουσία της αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια. Στόχος είναι να αποτρέψουν τη νεολαία να οργανώνεται και να αντιδρά, να καταστείλουν όσες και όσους το κάνουν και φυσικά να πάψουν τα πανεπιστήμια να αποτελούν χώρο ζύμωσης, διακίνησης ιδεών και πάνω απ’ όλα κινηματικής δράσης.

Οι κοινές συγκεντρώσεις και πορείες της φοιτητικής Αριστεράς που είδαμε τις προηγούμενες βδομάδες είναι πολύ σωστή πρακτική, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην μαζικότητα των κινητοποιήσεων και πρέπει να συνεχιστεί.

Για να αποκτήσουν οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις όμως ακόμα μεγαλύτερη μαζικότητα και δυναμική οι φοιτητικοί σύλλογοι θα πρέπει να πάρουν απόφαση ώστε να περιφρουρούν τις συγκεντρώσεις και τις κινητοποιήσεις από τα μπάχαλα και να απωθήσουν αυτούς που τα προκαλούν. Τέτοιου είδους πρακτικές δεν ελκύουν κόσμο στις κινητοποιήσεις. Αντιθέτως, σε συνδυασμό με το άλλοθι που δίνουν στην αστυνομία για να επιτεθεί στο κίνημα, αφαιρούν δυνάμεις από τον αγώνα.

Ο αγώνας πρέπει να κλιμακωθεί

Τα συλλαλητήρια και η ενωτική δράση όλων των κομματιών του φοιτητικού κινήματος πρέπει να συνεχιστούν και να επεκταθούν, προσθέτοντας κινητοποιήσεις και δράσεις στο Υπουργείο Παιδείας, την ΕΡΤ και άλλα δημόσια κτήρια. Κυρίως όμως πρέπει να μπουν στον αγώνα αυτό πιο αποφασιστικά οι πανεπιστημιακοί, κατεβαίνοντας σε απεργία, σταματώντας την εξεταστική και καλώντας και αυτοί τους φοιτητές τους να κατέβουν στους δρόμους. Περισσότερες στάσεις εργασίας και απεργίες θα έπρεπε να οργανώσουν και η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ και να καλέσουν μαθητές και γονείς να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις. 

Και βέβαια ενάντια σ’ ένα τέτοιο νομοσχέδιο, όπως επίσης και ενάντια στο νομοσχέδιο φίμωσης των καλλιτεχνών και ποινικοποίησης της καλλιτεχνικής έκφρασης θα έπρεπε να καλέσουν απεργίες η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Η ΓΣΕΕ έχει σταματήσει προ πολλού να κρατά ακόμα και τα προσχήματα και τάσσεται καθαρά με το μέρος των εργοδοτών και της αστυνομίας και όχι των εργαζομένων και της νεολαίας. Η ΑΔΕΔΥ κάλεσε μια στάση εργασίας για την Τετάρτη 10/2, ωστόσο ήταν μια κίνηση για τα «μάτια του κόσμου» καθώς δεν υπήρξε ουσιαστική κινητοποίηση των δυνάμεών της. Αντιμέτωπα με αυτή την κατάσταση θα πρέπει τα υγιή και μαχητικά πρωτοβάθμια σωματεία να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να στηρίξουν αυτό τον αγώνα.

Ένα μέτωπο όλου του κόσμου της εκπαίδευσης και σημαντικών τμημάτων του εργατικού κινήματος θα μπορούσε να στείλει και το νομοσχέδιο και την ηγεσία του Υπ. Παιδείας στο καλάθι αχρήστων της ιστορίας.

Σήμερα συμμετέχουμε όλες και όλοι μαζικά στις κινητοποιήσεις ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου.

  • Αθήνα 17:00 Βουλή
  • Θεσσαλονίκη: 17:30, Άγαλμα Βενιζέλου
  • Γιάννενα: 12:00, Περιφέρεια
  • Βόλος: 13:00, Θόλος
  • Λάρισα: 14:00, πλατεία ταχυδρομείου

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα