Οικογενειακές συνενώσεις μεταναστών: Και νέα επίθεση!

Του Ηλία Αζαμπί

Τον κακό τους τον… Βεζυργιάννη βρήκαν… επιπλέον μαζί με όλα τα άλλα που αντιμετωπίζουν καθημερινά – οι οικογενειάρχες μετανάστες, καθώς διαφαίνεται ξεκάθαρα πλέον η αντιμεταναστευτική πολιτική της Κυβέρνησης.

Αυτή τη φορά το Υπουργείο Εσωτερικών «τα έβαλε» με τις οικογένειες των μεταναστών καθώς στις 28 Ιουλίου εκδόθηκε η υπ΄ αριθμόν 42 εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου ερμηνεύει τον σχετικό νόμο (άρθρο 28 του νόμου 2910 του 2001) για τους όρους που πρέπει να πληροί ένας μετανάστης για να μπορέσει να φέρει την οικογένεια του στην Ελλάδα, με την υπογραφή του γενικού γραμματέα Αθανάσιου Βεζυργιάννη, με την οποία συγκαλυμμένα αλλάξανε προς το χειρότερο οι όροι για τις οικογενειακές συνενώσεις των μεταναστών.

Μέχρι πριν την εγκύκλιο, το απαραίτητο εισόδημα που έπρεπε να έχει ο μετανάστης για να φέρει την οικογένεια του ήταν το ετήσιο εισόδημα του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή το ποσό των 7.300 ευρώ. Σύμφωνα με την εγκύκλιο τώρα το ποσό αυτό πρέπει να είναι προσαυξημένο κατά 15% για τη σύζυγο και κατά 10% για κάθε παιδί.

Επίσης σύμφωνα με την εγκύκλιο πάντα, απαιτείται μισθωτήριο συμβόλαιο σπιτιού που πριν δεν χρειαζόταν. Μάλιστα από το μισθωτήριο πρέπει να προκύπτει ότι το σπίτι είναι κατάλληλο για διαβίωση της οικογένειας και να πληροί όρους υγιεινής και ασφάλειας.

Όμως πόσοι είναι αυτοί που θα νοικιάσουν τέτοια σπίτια σε μετανάστες καθώς κατά τη συνήθη πρακτική σ΄ αυτή την χώρα, οι ιδιοκτήτες ούτε τα καλύτερα σπίτια νοικιάζουν στους μετανάστες, ούτε με ευκολία υπογράφουν μισθωτήρια συμβόλαια για να τα γλιτώνουν από την εφορία και για να μπορούν να «φεσώσουν» το νοίκι όποτε και όσο θέλουν. Ενώ και οι Έλληνες οι ίδιοι δεν έχουν καλύτερες κατοικίες, για να μη θυμηθούμε τους τελευταίους σεισμούς όσον αφορά την «ασφάλεια». Και μπορεί να μας πει ο κ. Βεζυργιάννης ποιος και με ποιόν τρόπο θα ελέγξει την υγιεινή και την ασφάλεια των σπιτιών των μεταναστών;

Και το κερασάκι έρχεται στο τέλος με ακόμα ένα καθαρά γραφειοκρατικό μέτρο-εμπόδιο: την απαίτηση βιβλιαρίου υγείας ή βεβαίωσης ασφαλιστικού φορέα. Όμως για να βγάλει ο μετανάστης άδεια εργασίας και άδεια παραμονής, που αποτελεί προϋπόθεση για να δικαιούται οικογενειακής συνένωσης, έχει ήδη ασφάλιση και ακριβές αντίγραφο του βιβλιαρίου του και αυτά είναι ήδη στον φάκελο του κατατεθειμένα.

Όλα αυτά τώρα τα παραπάνω σε αριθμούς τι σημαίνουν; Ότι για να φέρει ένας μετανάστης μια τετραμελή οικογένεια στην Ελλάδα πρέπει να δηλώνει ετήσιο εισόδημα στην εφορία τουλάχιστον 10.000 ευρώ!! Και εμείς αναρωτιόμαστε τώρα: Πόσες Ελληνικές οικογένειες μπορούν να φτάσουν αυτό το ποσό;

Μήπως η Κυβέρνηση θεωρεί τα γυναικόπαιδα των εργαζομένων μεταναστών «περιττό» βάρος στο τρένο του καπιταλισμού καθότι δεν εργάζονται (τουλάχιστον φανερά) και άρα δεν παράγουν έργο(=χρήμα) για τους εγχώριους καπιταλιστές;

Και τι άλλο θα σκαρφιστεί η Κυβέρνηση για να αρπάξει ακόμα και αυτά τα λιγοστά που έχουν απομείνει στους μετανάστες; Ίδωμεν…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα