Στις 2 Φεβρουαρίου 2007 δημοσιεύτηκε στο Παρίσι η έκθεση του Διακυβερνητικού Σώματος για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ (IPCC). Θέμα της έκθεσης αποτελούν οι κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη, με κύρια το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Τα κείμενα της έκθεσης του IPCC δημοσιεύονται σε τρεις φάσεις. Το κεφάλαιο που δημοσιοποιήθηκε στις 2/2/07 αφορά την επιστημονική γνώση για την κλιματική αλλαγή. Το δεύτερο κεφάλαιο, που αναμένεται στις 2 Απριλίου, αναφέρεται στις επιπτώσεις του φαινομένου, ενώ το τρίτο, που θα δημοσιοποιηθεί το Μάιο, προτείνει μέτρα για την αντιμετώπισή του.
Τι είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου;
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μια φυσική διαδικασία. Μάζες αερίων που περιλαμβάνουν κυρίως διοξείδιο του άνθρακα (CO2 ), υδρατμούς και νέφη συγκεντρώνονται σε ένα ορισμένο ύψος πάνω από την επιφάνεια της γης και σχηματίζουν ένα «στρώμα» πάνω από το έδαφος, απορροφώντας μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας. Το υπόλοιπο απορροφάται από τη γη και την ατμόσφαιρα. Ουσιαστικά, δρουν προστατευτικά προς τον πλανήτη, καθώς επιτρέπουν τη διατήρηση μιας μέσης θερμοκρασίας του εδάφους στους 15o C.
Όμως, τα τελευταία χρόνια, λέγοντας φαινόμενο θερμοκηπίου δεν αναφερόμαστε στη φυσική διεργασία, αλλά στην έξαρσή της, λόγω της ρύπανσης της ατμόσφαιρας από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Η ρύπανση της ατμόσφαιρας από την αλόγιστη και υπερβολική καύση ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, αυτοκίνητα, βιομηχανίες) έχει οδηγήσει στην αύξηση της ποσότητας των αερίων του θερμοκηπίου (με πιο επικίνδυνο το διοξείδιο του άνθρακα), με αποτέλεσμα να μη γίνεται επαρκής απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου και να αυξάνεται η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της γης παγκοσμίως.
Οι ανθρώπινες δραστηριότητες όχι μόνο εκπέμπουν υψηλές συγκεντρώσεις CO2 στην ατμόσφαιρα, αλλά βλάπτουν και την ικανότητα της γης να απορροφά το CO2 και να το ενσωματώνει στους φυσικούς κύκλους ροής ενέργειας και ύλης, με την καταστροφή των δασών και του φυτοπλαγκτόν των ωκεανών. Το πλαγκτόν αποτελεί τον κύριο «απορροφητή» CO2 του πλανήτη, καθώς πρόκειται για φυτικούς οργανισμούς που χρησιμοποιούν το CO2 κατά τη φωτοσύνθεση.
Συνέπειες
-Μέχρι το έτος 2100, η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι από 1,5 έως 5,8οC, αν δε ληφθούν μέτρα.
-Θα παρατηρείται συστηματικό λιώσιμο των πάγων χειμώνα-καλοκαίρι παγκόσμια.
-Θα ανέβει η στάθμη των ωκεανών και θα σημειώνονται όλο και συχνότερα φαινόμενα όπως τσουνάμι, τροπικές καταιγίδες, τυφώνες.
-Με λίγα λόγια, προβλέπεται όλος ο πλανήτης να αντιμετωπίσει ακραία καιρικά φαινόμενα (ξηρασία, πλημμύρες) που συνεχώς θα επιδεινώνονται και θα διαρκέσουν αιώνες!
-Παρόλο που οι αναπτυγμένες χώρες ευθύνονται περισσότερο για την αύξηση των αερίων, οι αναπτυσσόμενες (όπως της Αφρικής) είναι εκείνες που θα πληγούν περισσότερο από τις κλιματολογικές συνθήκες, γιατί βασίζονται στην αγροτική οικονομία και δε διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
Αφού δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του ΟΗΕ με τα παραπάνω πορίσματα, ο Μπους προέβη για πρώτη φορά σε δηλώσεις για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων και τη στροφή σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Οι ΗΠΑ ευθύνονται για το 1/4 εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ακολουθεί η Κίνα. Οι παραπάνω χώρες δεν έχουν λάβει μέχρι τώρα κανένα μέτρο για τη μείωση των εκπομπών.
Μαριάνθη Κυπρίδου
______________________