Οι συνδικαλιστές είναι για να αγωνίζονται, όχι για να διορίζουν τα παιδιά τους!

Ανάγκη να φύγει η σαπίλα του ξεπουλημένου συνδικαλισμού από την Εθνική Τράπεζα

Του Θανάση Μαρίνη
μέλους ΔΣ του ΣΥΕΤΕ*

Διπλές μειώσεις στους μισθούς, συστράτευση με την Τράπεζα στο ξεπούλημα της ΕΤΕ στον Λάτση και άλλα 7 κερδοσκοπικά funds, καμιά αγωνιστική πρωτοβουλία ενάντια στην υποβάθμιση των ταμείων μας (αυτασφαλείας, επικούρησης) επίμονη άρνηση στήριξης του αγώνα του ενοικιαζόμενου προσωπικού για κατάργηση του δουλεμπορίου της νοικιασμένης εργασίας, «πλάτες» στην καθημερινή παραβίαση του ωραρίου και του κανονισμού εργασίας…

Αυτά είναι μερικά από τα πιο «χτυπητά» κατορθώματα της ξεπουλημένης συνδικαλιστικής ηγεσίας του ΣΥΕΤΕ. Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν λάθη ή αστοχίες αλλά συνειδητές επιλογές. Η πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ τάσσεται συνειδητά στο πλευρό των τραπεζιτών και της Κυβέρνησής τους και έχει αποκοπεί πλήρως από τους εργαζόμενους-ες. Έχει μετατραπεί σε μια ξεχωριστή κάστα, σε ένα λόμπι συμφερόντων, αποτελεί στην ουσία ένα δούρειο ίππο μέσα στις γραμμές μας.

Η στάση αυτή βέβαια δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς ανταμοιβή. Μετά τις προαγωγές που προσέφερε στους «κορυφαίους» συνδικαλιστές η Τράπεζα, πριν μερικές μέρες έσκασε και νέα «βόμβα». Τα παιδιά του Προέδρου (ΔΗΣΥΕ-ΠΑΣΚΕ) του Γενικού Γραμματέα (ΔΑΚΕ) και ακόμα ένας μέλους του προεδρείου (ΔΗΣΥΕ-ΠΑΣΚΕ) διορίστηκαν «από το παράθυρο» ως ειδικοί συνεργάτες στην ΕΤΕ. Φαίνεται ότι η διοίκηση της τράπεζας για κάτι τέτοια έχει λεφτά που της περισσεύουν.

Η υπομονή μας τελείωσε

Η ανυποληψία στην οποία οδηγούν το συνδικαλιστικό κίνημα κάτι τέτοιοι «συνδικαλιστές» ρίχνει νερό στο μύλο της αντίδρασης (βλ. νέος νόμος από τη Τρόικα για κατάργηση των δημοκρατικών/ συνδικαλιστικών δικαιωμάτων). Αυτό πρέπει να σταματήσει.

Η κλίκα που διοικεί τον ΣΥΕΤΕ πρέπει να ανατραπεί. Στην ηγεσία του Συλλόγου χρειαζόμαστε ανθρώπους που είναι οι ίδιοι διατεθειμένοι να κάνουν θυσίες και όχι να απολαμβάνουν προνόμια.

Για να γίνει αυτό πρέπει οι αριστερές παρατάξεις και οι αγωνιστές-στριες της «βάσης» να συντονίσουμε το βηματισμό μας μέσα σε ένα πλαίσιο δράσης όπως το παρακάτω:

  • Πίεση για άμεση σύγκλιση του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ με μοναδικό θέμα: «Πρόταση μομφής προς το προεδρείο και διενέργεια εκλογών».

  • Κοινή ανακοίνωση που θα καταγγέλλει τη διαφθορά του εργοδοτικού συνδικαλισμού και θα βάζει προτάσεις για τη λειτουργία του ΣΥΕΤΕ σε αγωνιστική κατεύθυνση.

  • Κοινές περιοδείες σε καταστήματα και Διευθύνσεις και επί τόπου διενέργεια Συνελεύσεων.

  • Ανοιχτές, δημοκρατικές συζητήσεις, αρχές του Σεπτέμβρη, στις μεγάλες πόλεις, για το πώς μπορούμε να οργανώσουμε τους αγώνες μας ενάντια στις βλέψεις των Τραπεζιτών, της Κυβέρνησης και της Τρόικα.

  • Κοινό μέτωπο των αριστερών δυνάμεων (διατηρώντας ο κάθε χώρος την πολιτική, συνδικαλιστική και οργανωτική του αυτοτέλεια) και κοινός αγώνας για πέρασμα του ΣΥΕΤΕ στα χέρια της Αριστεράς. Μιας Αριστεράς, όμως, που δεν θα συμβιβαστεί, αλλά θα μετατρέψει το Σωματείο σε πραγματικό εργαλείο αγώνα, σε Συλλογικό Φορέα υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των αναγκών μας.

_________________________
* ΣΥΕΤΕ: Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,182ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,011ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα