Οι συγχωνεύσεις σχολείων δε θα περάσουν!

Του Δημήτρη Καρρά – κατάληψη 1ου εσπερινού λυκείου Περιστερίου

Άλλο ένα χτύπημα, άλλος ένας αγώνας. Το νέο φρούτο της κυβέρνησης των βιομηχάνων και της τρόικας λέγεται συγχωνεύσεις. Συγχωνεύονται λοιπόν και καταργούνται νοσοκομεία, ΑΕΙ, σχολεία κτλ.

Για τα σχολεία πιο συγκεκριμένα, το χτύπημα είναι συντριπτικό, πάνω από χίλια σχολεία καταργούνται πανελλαδικά. Στην επαρχία και ειδικότερα στη Β.Ελλάδα  πολλά χωριά και μικρές πόλεις μένουν χωρίς σχολείο, αναγκάζοντας τα παιδιά είτε να ξυπνούν από τις 5.00 για να ταξιδέψουν χιλιόμετρα, είτε να «αφήσουν τα γράμματα» και να ασχοληθούν με το χωράφι, είτε να φύγουν.

Σχολεία με μαθητές που έχουν περιττές για το κράτος ευαισθησίες όπως τα αθλητικά ή τα μουσικά έχουν ήδη καταργηθεί ή καταργούνται εγκαταλείποντας τους μαθητές σε ιδιωτικά ωδεία ή αθλητικά σωματεία. Άλλου τύπου σχολεία που λειτουργούν ως ασπίδα κοινωνικής προστασίας και ένταξης όπως τα πολυπολιτισμικά ή τα εσπερινά, είτε καταργούνται τελείως είτε μειώνονται ραγδαία. Πετσόκομμα υπάρχει βέβαια και στην Αθήνα, διόλου τυχαία στις πιο ταξικές και υποβαθμισμένες περιοχές όπως το Πέραμα και το Περιστέρι.

Στο Περιστέρι έχουμε καταργήσεις-οδοστρωτήρα. Συγχωνεύονται 18 δημοτικά και 17 γυμνάσια-λύκεια ανάμεσά τους και το εσπερινό λύκειο που εξυπηρετεί εργαζόμενους μαθητές από Περιστέρι, Ίλιον και Πετρούπολη. Σχολεία στα οποία λειτουργούσαν αθλητικά τμήματα ενοποιούνται αφού έχει προηγηθεί η κατάργηση των τμημάτων αυτών, όπως στη περίπτωση του 9-19ου γυμνασίου, το 3ο με το 4ο γυμνάσιο συγχωνεύονται χάνοντας τα εργαστήρια και δημιουργώντας νέο σχολείο μαμούθ κι ο κατάλογος είναι ατελείωτος.

Οι συγχωνεύσεις έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του «Καλλικράτη στην παιδεία» και του «νέου σχολείου» που έχει εξαγγείλει η Διαμαντοπούλου. Κινούνται στα πλαίσια της άγριας λιτότητας και περικοπής των κοινωνικών δαπανών που εφαρμόζεται παντού, προωθούν τη μεταφορά της οικονομικής και διοικητικής ευθύνης στους ήδη υπερχρεωμένους δήμους, προετοιμάζοντας το έδαφος για την εξάρτηση της δευτεροβάθμιας από χορηγούς, μάνατζερ και ιδιώτες, περαιτέρω υποβάθμιση και φροντιστήρια γι αυτούς που έχουν να πληρώσουν.

Η συνολική αναδιάρθρωση στο χώρο της εκπαίδευσης  περιλαμβάνει τραγικές μειώσεις στον αριθμό των εκπαιδευτικών, ιδιωτικοποίηση, υποχρηματοδότηση, ταξικό αποκλεισμό από τα ΑΕΙ, γνώση απλά κάποιων δεξιοτήτων και όχι μόρφωση, φτηνό και χαμηλής ποιότητας μάθημα.

Στους ανέμους που σπέρνει η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσουμε με συντονισμένη, πανεκπαιδευτική και παλλαϊκή αντίσταση.

Αυτό περιλαμβάνει:

– καταλήψεις ή αποχές στα σχολεία και σχολές,

– απεργίες στην εκπαίδευση

– μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις

– δημοκρατική οργάνωση και συντονισμός του αγώνα

– πίεση στους δήμους να πάρουν αποφάσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις και να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα, ξεσηκωμό στις γειτονιές.

Στην κατεύθυνση αυτή γίνεται ήδη δουλειά στο Περιστέρι με τη δημιουργία συντονιστικού φορέων για την εκπαίδευση και συντονιστικού μαθητών και κινητοποιήσεις που θα ενταθούν και θα μαζικοποιηθούν.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής