Οι «Σπαρτιάτες», ο Κασιδιάρης και η υποκρισία του συστήματος

Η στήριξη από μέρους του φυλακισμένου και καταδικασμένου με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη, στο ακροδεξιό κόμμα «Σπαρτιάτες» στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιούνη, αποτελεί έναν ορατό κίνδυνο να εισβάλουν οι νεοναζιστικές ιδέες στη Βουλή διά της πλαγίας οδού.

Αμέσως μετά τον αποκλεισμό του κόμματός του «Έλληνες», ο Κασιδιάρης αρχικά δήλωσε τη στήριξή του στους «Σπαρτιάτες» μέσω της δικηγόρου του, Βάσως Πανταζή, ενώ στη συνέχεια μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter έγραψε:

«Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα ψηφίσω και θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις το κόμμα ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, που θα εισέλθει δυναμικά στη βουλή και θα αποτελέσει την πιο ισχυρή εθνική αντιπολίτευση. Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Αφού απέκλεισαν με αντισυνταγματικό τρόπο τους ΕΛΛΗΝΕΣ, θα στηρίξω συνειδητά τους ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ που αποτελούν διαχρονικά και συμβολικά την πρώτη γραμμή των Ελλήνων στους αγώνες για την Ελευθερία».

Μάλιστα, στις 15 Ιούνη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εφετείου της Χρυσής Αυγής, ο Κασιδιάρης επιδείκνυε το φυλλάδιο των «Σπαρτιατών». Ουσιαστικά, αυτό που έκανε ο Κασιδιάρης ήταν να χρησιμοποιήσει τη δίκη της Χρυσής Αυγής για προεκλογική εκστρατεία.

Πόσο «αντισυστημικοί» είναι οι «Σπαρτιάτες»;

Oι «Σπαρτιάτες» ακολουθούν τη γνωστή συνταγή των ακροδεξιών που θέλουν να εμφανίζονται ως ένα «αντισυστημικό» κόμμα.Αν δει κανείς όμως την πολιτική πορεία του επικεφαλής των «Σπαρτιατών», Βασίλη Στίγκα, τότε θα ανακαλύψει πόσο βαθιά χωμένος στο σύστημα είναι.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Στίγκα, η πρώτη του επαφή με την πολιτική ήταν στα μαθητικά του χρόνια, όταν ήταν μέλος της ΝΔ. Στη συνέχεια πέρασε από την Πολιτική Άνοιξη του Α. Σαμαρά και το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη, από το 2014 μέχρι το 2019 πρωτοστάτησε «στην ένωση των πατριωτικών κομμάτων σχεδόν με όλα τα γνωστά ονόματα του χώρου» και το 2019 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ένωση Κεντρώων. Την τελευταία περίοδο ήταν στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος του Ι. Λαγου «Εθνική Λαϊκή Συνείδηση» και μάλιστα στην θέση του τηλεπαρουσιαστή, οργανώνοντας εκπομπές του ακροδεξιού κόμματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, ο Στίγκας υπήρξε στέλεχος του κόμματος του Κασιδιάρη «Έλληνες» με το όνομά του και τη φωτογραφία του να βρίσκονται στην ιστοσελίδα του ακροδεξιού κόμματος. Όπως σημειώνει το άρθρο της εφημερίδας, η φωτογραφία του Στίγκα αλλά και όλων των άλλων στελεχών έχουν «κατέβει» από την ιστοσελίδα.

Το 2017, ο Στίγκας δημιούργησε τους «Σπαρτιάτες» και αν κάποιος προσπαθήσει να βρει το πολιτικό πρόγραμμα και τις θέσεις του κόμματος θα χάσει άδικα τον χρόνο του καθώς το μοναδικό κείμενο που υπάρχει στην ιστοσελίδα του κόμματος είναι η ιδρυτική διακήρυξή του.

Όμως, από τη σελίδα του Στίγκα στο facebook θα ανακαλύψει όλη την ακροδεξιά ρητορική που διαπερνά τα κόμματα του συγκεκριμένου χώρου. Αποκαλεί τους Τούρκους «Μογγόλους», μιλά για «λαθροεισβολείς», για εποικισμό της Ελλάδας και εθνική αλλοίωση του πληθυσμού από «ορδές βαρβάρων», ενώ με αφορμή την προβολή της ταινίας «Αγόρια στο ντους» σε μαθητές δημοτικού ανέφερε ότι «οι κίναιδοι δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο».  

Το σχέδιο του Κασιδιάρη

Στη λίστα των υποψηφίων του κόμματος των «Σπαρτιατών» φιγουράρουν ονόματα στελεχών του κόμματος Κασιδιάρη, το οποίο αμέσως μετά την έγκριση του Αρείου Πάγου για την εκλογική κάθοδο των  «Σπαρτιατών» έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση, αναφέροντας:

«Με απόλυτο αίσθημα ευθύνης και πλειάδα εξαιρετικών συμπατριωτών μας να το πλαισιώνουν, το κόμμα ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ανακηρύχθηκε με κάθε επισημότητα από τον Άρειο Πάγο και θα δώσει κανονικά το παρών στις επερχόμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου. Ένα γνήσια πατριωτικό και αντισυστημικό κόμμα που θα δώσει την εκλογική μάχη για να υπάρξει επιτέλους μια Εθνική φωνή μέσα στην Βουλή.

Οι ΕΛΛΗΝΕΣ, στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια, με δεκάδες στελέχη του Εθνικού Κόμματος να βρίσκονται στα ψηφοδέλτια του και να ηγούνται της μεγάλης πολιτικής αντεπίθεσης».

Με άλλα λόγια, αφού είδε το κόμμα του να αποκλείεται από τον Άρειο Πάγο, ο Κασιδιάρης οργάνωσε ένα σχέδιο ώστε το κόμμα και οι ιδέες του να εκπροσωπηθούν στις εκλογές με έμμεσο τρόπο. Χρησιμοποιώντας τους «Σπαρτιάτες» σαν Δούρειο Ίππο και τοποθετώντας στη λίστα των υποψηφίων στελέχη του δικού του κόμματος. 

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους «Σπαρτιάτες» στο 1,4%, ποσοστό που δεν είναι μικρό, αλλά προς το παρόν απέχει από το ποσοστό που έπαιρνε δημοσκοπικά το κόμμα του Κασιδιάρη (3-4%) πριν τον αποκλεισμό του από τις εκλογές. Αυτό όμως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εκπλήξεων, με σημαντική άνοδο των «Σπαρτιατών» σε σχέση με τα ποσοστά που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις 15 μέρες πριν τις εκλογές. 

Η υποκρισία του συστήματος

Το ερώτημα που προκύπτει είναι, πώς γίνεται  η συμμετοχή στελεχών του ακροδεξιού κόμματος «Έλληνες» στο ψηφοδέλτιο των «Σπαρτιατών» να διαφεύγει της προσοχής του Άρειου Πάγου. Πώς γίνεται τελικά ο Άρειος Πάγος να εγκρίνει τη συμμετοχή ενός κόμματος που αναπαράγει τις ίδιες ρατσιστικές αντιλήψεις και ρητορικές μίσους, όπως ο ίδιος ο Κασιδιάρης και το απαγορευμένο κόμμα του. 

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα αποκαλύπτει βέβαια τα όρια του «αντιφασισμού» και της «προστασίας της δημοκρατίας» που υποτίθεται ότι πρεσβεύει το σύστημα. Αποκαλύπτει πως οι δικαστικές αρχές, οι κυβερνήσεις που υπηρετούν το καπιταλιστικό σύστημα και η άρχουσα τάξη, δεν πρόκειται να συγκρουστούν πραγματικά με την Ακροδεξιά και τις νεοναζιστικές ομάδες.

Την ίδια ώρα που βάζουν εκλογικά εμπόδια στο κόμμα του Κασιδιάρη, κάτω από τις πιέσεις της κοινωνίας και του αντιφασιστικού κινήματος και για τους δικούς τους εκλογικούς σκοπούς, του κλείνουν το μάτι καθώς επί της ουσίας επιτρέπουν στο κόμμα του να συμμετέχει στις εκλογές με την προβιά των «Σπαρτιατών».

Και αυτό γιατί, οι Νεοναζί αποτελούν εφεδρείες του συστήματος για να κάνουν τη «βρώμικη δουλειά» αν νιώσει πως απειλείται από το εργατικό κίνημα και τις δυνάμεις της Αριστεράς. 

Την ίδια ώρα βέβαια, το σύστημα αναγνωρίζει τους κινδύνους που καιροφυλακτούν σε περίπτωση που οι Νεοναζί ξεφύγουν από τον έλεγχό του. Έτσι, ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα, κάνοντας μικρές παραχωρήσεις προς αυτές τις δυνάμεις ώστε να συντηρούνται, την ίδια ώρα που προσπαθεί να τις έχει και υπό έλεγχο. 

Αγώνας ενάντια στο σύστημα

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία εμπιστοσύνη ότι η Δικαιοσύνη και το κράτος θα παίξουν σημαντικό ρόλο ενάντια στην Ακροδεξιά και τους φασίστες. Οι νίκες που έχουν σημειωθεί είναι αποτέλεσμα της δράσης του αντιφασιστικού κινήματος. 

Ήταν αυτή η δράση που από τη μία άσκησε τεράστια πίεση προκειμένου να καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή και από την άλλη ανάγκασε τα κόμματα της άρχουσας τάξης να υποδυθούν τους αντιφασίστες για δικό τους πολιτικό όφελος.

Οι δυνάμεις της ανατρεπτικής-αντικαπιταλιστικής Αριστεράς μαζί με το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη με μαζικό και ενωτικό τρόπο όχι μόνο σε κάθε νέα προσπάθεια της Ακροδεξιάς να επανεμφανιστεί στη Βουλή και στο δρόμο, αλλά και απέναντι στους όψιμους αντιφασίστες που μέσα από τις δικές τους πολιτικές φτώχειας και εξαθλίωσης έδωσαν χώρο παρέμβασης στην Ακροδεξιά και τους νεοναζί προκειμένου να χτίσουν δυνάμεις και επιρροή.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,222ΥποστηρικτέςΚάντε Like
995ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
421ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα