Οι «Σκουριές» αντέχουν, προχωράνε!

Νίκος Αναστασιάδης,
Μαριάννα Τσακίρη

Σε αντίθεση με τη γενική εικόνα απογοήτευσης και αδράνειας που φαίνεται σε αυτή τη φάση να κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία, το κίνημα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού δείχνει να προχωράει και να καταγράφει επιτυχίες.

Οι 2 αποφυλακίστηκαν, πάμε για τους άλλους 2!

Οι ιδεολογικοί υπεύθυνοι του Μαξίμου (ομάδα αλήθειας & σια) πρέπει να έχουν αρχίσει να αγχώνονται. Μόλις είχαν αρχίσει να λανσάρουν την καινούρια έκδοση της θεωρίας των δύο άκρων («πιάσαμε την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, τώρα θα χτυπήσουμε και την εγκληματική οργάνωση κίνημα κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη») και το κίνημα οργάνωσε τη συναυλία στη Θεσσαλονίκη.

35.000 κόσμος έδωσε ένα δυναμικό παρών, κάνοντας ξεκάθαρο ότι μιλάμε για ένα από τα πιο μαζικά κινήματα των τελευταίων χρόνων, σίγουρα το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνημα στην Ελλάδα ιστορικά (δες ρεπορτάζ στο www.xekinima.org, 6/10/13).

Και πώς να το κάνουμε… δεν είναι εύκολο να χαρακτηρίσεις όλους αυτούς τους ανθρώπους εγκληματίες…

Παρά το επικοινωνιακό στραπάτσο βέβαια επιμένουν με τις διώξεις. Έχουν στήσει ένα σωρό δικογραφίες, με πανομοιότυπα κατηγορητήρια, και με «αποδεικτικά στοιχεία» την συμμετοχή και μόνο στο κίνημα!

Στα κατηγορητήρια αυτά περιλαμβάνονται ατελείωτες ώρες ηχογραφημένων συνομιλιών (ακόμα και παραγγελίες για πίτσες και μπύρες!) και πράγματα αυτονόητα όπως συνάντηση με δικηγόρους ή διακίνηση των κειμένων του κινήματος.

Ο στόχος προφανής: να φοβηθούν οι κάτοικοι, ότι ακόμα και η συμμετοχή στο κίνημα από μόνη της μπορεί να τιμωρηθεί, για να σταματήσουν να κινητοποιούνται. Όπως οι διμοιρίες των ΜΑΤ χτυπάνε όποιον βρούνε μπροστά τους στις πορείες, για να δημιουργήσουν την αίσθηση στον κόσμο ότι «αν κατέβω στην πορεία και τίποτα να μην κάνω μπορεί να τις φάω», έτσι και εδώ το παράλογο των διώξεων στο σορό δεν είναι από λάθος, αλλά ίσα-ίσα εξυπηρετεί τον φόβο που θέλουν να σπείρουν στις καρδιές των ανθρώπων.

Παρά το κλίμα τρομοκρατίας, η απελευθέρωση των 2 από τους 4 προφυλακισμένους του κινήματος μας γέμισε χαρά και ανακούφιση, μια και το να υπάρχουν αγωνιστές στη φυλακή ήταν μια μόνιμη ανοιχτή πληγή του αγώνα.

Τα βίντεο από την υποδοχή των 2 αγωνιστών στην Ιερισσό μπορούν να δώσουν στον καθένα μια εικόνα του κλίματος λαϊκής γιορτής που υπήρχε (www.youtube.com, Ο Βασίλης και ο Γιώργος επιτέλους ελεύθεροι!, 14/10/13). Η αποφυλάκιση τους είναι μια έμμεση παραδοχή του αστήρικτου των κατηγοριών, και αποτελεί αποτέλεσμα των πιέσεων που έχει ασκήσει το κίνημα όλο αυτό το διάστημα. Χωρίς να σταματάμε να χαιρόμαστε για αυτή την εξέλιξη, πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για την αποφυλάκιση και των άλλων 2 προφυλακισμένων, καθώς και για το οριστικό σταμάτημα των διώξεων.

Επόμενα βήματα

Παίρνουμε κουράγιο από τα προχωρήματα, προβληματιζόμαστε από τις υποχωρήσεις, αλλά όπως και να έχει προχωράμε.

Η εταιρία μπορεί να έχει υπό την κατοχή της αυτή τη στιγμή το βουνό (με την αστυνομία ως ιδιωτικό στρατό της) και κάθε μέρα να καταστρέφει όλο και περισσότερο το δάσος, αλλά τα πράγματα για αυτήν δεν εξελίσσονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από την μια έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή, και ειδικά τη Θεσσαλονίκη και από την άλλη αποκαλύπτονται κάθε μέρα στοιχεία για τον σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο γίνεται η “επένδυση” (βλέπε διπλανή στήλη). Και όλα αυτά γίνονται πριν ξεκινήσει καν η εξόρυξη!

Οι επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού έχουν αποφασίσει την οργάνωση μεγάλης διαδήλωσης το Σάββατο 9 Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Αυτός θα είναι ο επόμενος μεγάλος σταθμός του κινήματος, στον οποίο καλούνται όλοι (κινήματα, επιτροπές, πρωτοβουλίες, οργανώσεις, κτλ), αλλά και κάθε σκεπτόμενος πολίτης της πόλης να συμμετέχουν.

Όποιος μπορεί να βοηθήσει στην προετοιμασία της μεγάλης αυτής πορείας μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μας:

2310540432 και 6932714175
[email protected]
Facebook: Θεσσαλονικείς ενάντια στα μεταλλεία χρυσού

Ευρωκαταδίκη για τα Μεταλλεία

Την ίδια στιγμή λοιπόν που όλα τα παραπάνω δείχνουν πως η Ελληνικός Χρυσός δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα, έρχεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να υπενθυμίσει σε όσους ξέχασαν και να μάθει στους νεότερους ποιος έδωσε τέτοια ασυλία στην εταιρεία.

Στις 12/12/03, τα μεταλλεία που τότε ανήκαν στην TVX Hellas μεταβιβάστηκαν στο ελληνικό δημόσιο έναντι 11 εκ € και μεταπουλήθηκαν κυριολεκτικά εν μια νυκτί στην Ελληνικός Χρυσός στην ίδια ακριβώς τιμή χωρίς κανένα κέρδος για το δημόσιο και χωρίς καμία υποχρέωση για την εταιρεία. 

Μετά από καταγγελίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερεύνησε την υπόθεση και εκτιμώντας ότι η τιμή πώλησης των μεταλλείων ήταν κατώτερη της αγοραίας αξίας τους, τον Απρίλιο του 2011 ζήτησε από το ελληνικό κράτος να ανακτήσει από την εταιρεία το ποσό των 15,34 εκ €,  που αποτελούσε με βάση υπολογισμούς το ποσό της κρατικής «χασούρας». Η ανάκτηση του ποσού με τόκο έπρεπε να γίνει μέχρι τις 23 Ιουνίου του 2011.

Οι ελληνικές αρχές προστατεύοντας τα συμφέροντα της εταιρείας έκαναν ότι μπορούσαν για να μην πληρώσει η εταιρεία. Ακόμα και όταν φάνηκε ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται, η εξόφληση έγινε δύο χρόνια αργότερα από τις προθεσμίες. Έτσι η Ελλάδα παραβιάζοντας την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων απειλείται με επιβολή προστίμου.

Στα χρόνια του μνημονίου όπου η ελληνική κυβέρνηση κόβει από τους πολίτες ότι είχαν κατακτήσει, μειώνοντας μισθούς και συντάξεις, διαλύοντας την παιδεία και την υγεία συνεχίζει να ξεπουλά τα πάντα στους ιδιώτες. Και την ίδια στιγμή οι κάτοικοι της περιοχής κατηγορούνται σχεδόν για τα πάντα επειδή παλεύουν για την ζωή και τον τόπο τους.

Διαρροή τοξικών υλικών της Ελληνικός Χρυσός στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Δύο φορές μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα η Ελληνικός Χρυσός απέδειξε με τον χειρότερο τρόπο πως οι όποιες διαβεβαιώσεις της για τήρηση των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας δεν πρέπει να πείθουν κανέναν. Στις 12/9, υπήρξε διαρροή σε φορτηγό και αρσενοπυρίτες έπεσαν στο έδαφος στην περιοχή της Ρεντίνας ενώ στις 5/10 καπετάνιος του πλοίου της ΜSC που μεταφέρει συμπυκνώματα μετάλλων της Ελληνικός Χρυσός αρνήθηκε να φορτώσει κοντέινερ με φορτίο της εταιρείας καθώς διαπιστώθηκε σε κάποια από αυτά διαρροή τοξικών.

Τα δύο αυτά ατυχήματα άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου καθώς μετά από έρευνες και καταγγελίες του «Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» φαίνεται ότι τα τοξικά και επικίνδυνα υλικά μεταφέρονται από τις περιοχές του Στρατωνίου και της Ολυμπιάδας σαν αδρανή, χωρίς καμία προφύλαξη, περνούν με τα φορτηγά μέσα από κατοικημένες παραθαλάσσιες περιοχές αλλά και περιοχές natura και είναι διαχειρίσιμα από εργάτες που δεν γνωρίζουν την επικινδυνότητα και την τοξικότητά τους.

Στη συνέχεια, μεταφέρονται στην εταιρεία Balkan Logistics, στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης, από την οποία φορτώνονται με κοντέινερ σε πλοία, στο λιμάνι της πόλης, με προορισμό την Κίνα.

Τα συμπυκνώματα αυτά δηλώνονται απλά ως σιδηροπυρίτες και όχι ως αρσενοπυρίτες που εμπεριέχουν χρυσό, και στέλνονται στην Κίνα για να αποσπαστεί το πολύτιμο μέταλλο. Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία φαίνεται ότι κερδίζει 121,4 εκ € χωρίς να πληρώνει στο ελληνικό κράτος φόρους αξίας 30 περίπου εκατομμυρίων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εγκαταστάσεις της Balkan Logistics στη ΒΙΠΕ Σίνδου όπου αποθηκεύεται το φορτίο πριν φορτωθεί στα πλοία στο λιμάνι επίσης δεν έχουν άδεια, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία SEVESO ΙΙ, αλλά υπέβαλαν τη σχετική αίτηση μετά το ατύχημα της Ρεντίνας. Επίσης υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες ότι η διακίνηση του τοξικού υλικού γίνεται από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης χωρίς να προηγηθεί ουσιαστικός έλεγχος, παρά μόνο με τον έλεγχο των συνοδευτικών εγγράφων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα