Οι προτάσεις της Αριστερής Πλατφόρμας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Του Νίκου Κανελλή

Το Σαββατοκύριακο (2-3/02) έγινε η πρώτη σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) του ΣΥΡΙΖΑ η οποία εκλέχτηκε στην πρόσφατη συνδιάσκεψη. Στην ΚΕ η «Αριστερή Πλατφόρμα» κατέβασε ένα κείμενο οκτώ σημείων1 από τα οποία έθεσε τα τέσσερα σε ψηφοφορία και τελικά πέρασε το ένα2, ενώ ψήφισε λευκό απέναντι στην κεντρική εισήγηση. Όμως δεν υπάρχει καθαρή εικόνα των συσχετισμών καθώς δεν έγιναν καταμετρήσεις.

Να θυμίσουμε ότι «Αριστερή Πλατφόρμα» ήταν το όνομα της λίστας που κατέβηκε για την εκλογή ΚΕ στην πρόσφατη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την εκλογική διαδικασία η «Αριστερή Πλατφόρμα» είχε πάρει το 25% των ψήφων έναντι 75% του «Ενιαίου Ψηφοδελτίου» που είχε επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα.   

Κριτική από τα αριστερά, στη σωστή κατεύθυνση

Το κείμενο που κατέθεσε η ΑΠ κάνει κριτική από τα αριστερά στη συμβιβαστική στροφή της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και περιέχει προτάσεις για την παραπέρα πορεία του κόμματος. Πρόκειται για θέσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις «θολές» διατυπώσεις της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πρώτο σημείο η ΑΠ καλεί το ΣΥΡΙΖΑ σε

«ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης… ένα νέο προσανατολισμό στα εργατικά-λαϊκά προβλήματα… με στόχο την πολιτικοποίηση μεγάλων εργατικών λαϊκών αγώνων και την κορύφωσή τους ως το σημείο ανατρεπτικής ρήξης».

Κατόπιν βάζει το εξαιρετικά σοβαρό θέμα της δημοκρατικής λειτουργίας εξηγώντας ότι

«πρωτοβουλίες και κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ελήφθησαν χωρίς να έχουν συζητηθεί ούτε καν ενημερωθεί, τα συλλογικά δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα του κόμματος».

Σε ότι αφορά τις πρόσφατες επισκέψεις του Α. Τσίπρα σε Γερμανία και ΗΠΑ η θέση της ΑΠ είναι ότι:

«ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να βρει στήριξη ή ακόμα και ανοχή από τις δυνάμεις που ηγούνται σήμερα σε επίπεδο ΕΕ και Γερμανίας ή ΔΝΤ και ΗΠΑ…ο δικός μας εναλλακτικός δρόμος περνάει μέσα από τη σφοδρή αντιπαράθεση με αυτά τα ιμπεριαλιστικά κέντρα».

Στο ζήτημα της κυβέρνησης η ΑΠ υπερασπίζεται τη διακηρυγμένη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για

«κυβέρνηση της Αριστεράς και όχι μια κυβέρνηση κεντροαριστερών ή κεντροαριστερών με δεξιές προσθήκες» και προτείνει «ενωτικές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα σε δυνάμεις όπως το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ».

Τέλος για τις ιδιωτικοποιήσεις η Αριστερή Πλατφόρμα καλεί σε:

«ένα μεγάλο και αποτελεσματικό κίνημα που θα αποτρέψει το κύμα ιδιωτικοποιήσεων», γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επαναβεβαιώσει ότι «δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την εκποίηση δημοσίου πλούτου και θα χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο για την ματαίωση και ακύρωσή της…»  και τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να «επαναβεβαιώσει τη θέση του για άμεση και πλήρη εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών».

Ένα θετικό βήμα

Η δημοσιοποίηση του κειμένου αυτού από την «Αριστερή Πλατφόρμα» είναι ένα σημαντικό βήμα.

Απέναντι στη συνειδητή «δεξιά» στροφή και τους συμβιβασμούς της ηγετικής ομάδας η αριστερή βάση του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να συγκροτηθεί, να ξεκαθαρίσει τις δικές της πολιτικές θέσεις και κυρίως να τις εξηγήσει δημόσια. Είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η αποσυσπείρωση των πιο ριζοσπαστικών στρωμάτων που κινήθηκαν προς το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και έχουν απογοητευτεί από τη γρήγορη δεξιά στροφή της ηγεσίας.

Παράλληλα χρειάζεται πιο ολοκληρωμένη επεξεργασία των θέσεων και προτάσεων. Για παράδειγμα η γενική απεργία στις 20 Φλεβάρη, αν παραμένει άλλη μια 24ωρη τουφεκιά, δεν μπορεί να οδηγήσει σε «ανατροπή». Χρειάζεται κλιμάκωση με στόχο τις απεργίες διαρκείας. Αυτό χρειάζεται να προτείνει η «Αριστερή Πλατφόρμα» τόσο στην ΚΕ όσο, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, στο ίδιο το εργατικό κίνημα, τα συνδικάτα κοκ.

Χρειάζεται,  η ΑΠ να προτάξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το τι σημαίνει αριστερή πολιτική, και πως μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει μπροστά με ένα πειστικό ριζοσπαστικό πρόγραμμα, να κερδίσει υποστήριξη και να διεκδικήσει την εξουσία, με στόχο την αλλαγή της ζωής των ανθρώπων σε μια μόνιμη βάση. Δεν αρκεί η κριτική σε επιμέρους πτυχές της συμβιβαστικής πολιτικής, είναι απαραίτητο να γίνονται συνολικές προτάσεις για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.  

Τέλος χρειάζεται να συντονιστούν οι προσπάθειες ανάμεσα στην «Αριστερή Πλατφόρμα» και δυνάμεις όπως η «Πρωτοβουλία των 1000», που κινούνται σε παρόμοια πολιτική κατεύθυνση. Είναι απαραίτητο επίσης να γίνει προσπάθεια προσέγγισης μαχητικών δυνάμεων και μέσα στο «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» που αντιλαμβάνονται τους κινδύνους των συμβιβασμών της ηγεσίας. Από αυτή τη μάχη θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και του κινήματος.

_________
Σημειώσεις
1  iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10887:protaseis-aristeri-platforma&catid=83:aristera&Itemid=200
2  iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10902:sinedriasi-ke-siriza-ekm&catid=81:kivernisi&Itemid=198

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα