Οι πλούσιοι του πλανήτη, πλουσιότεροι κατά ένα τρισ. δολάρια!

Από το σάιτ της CWI, άρθρο από την εφημερίδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αγγλίας και Ουαλίας, The Socialist.

Σε πρόσφατη λίστα που δημοσιεύθηκε στο οικονομικό περιοδικό Forbes, αναδεικνύεται το γεγονός ότι ο συνολικός πλούτος των 1.210 δισεκατομμυριούχων που υπάρχουν στον κόσμο, έχει σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Συγκεκριμένα, έχει φτάσει τα 4.5 τρις $, 1 τρις $ δηλαδή παραπάνω σε σχέση με πέρσι!

Ταυτόχρονα, 3 τρις άνθρωποι (γύρω στο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού) τα βγάζουν πέρα με μόλις 2$ (ισούνται με 1,4 €) την ημέρα. Μάλιστα, πριν μόλις τρία χρόνια είχε εκτιμηθεί ότι οι 225 πλουσιότεροι στον κόσμο συγκεντρώνουν περιουσιακά στοιχεία ίσα με το συνολικό ετήσιο εισόδημα των 2.5 δις φτωχότερων ανθρώπων.

Αναμφίβολα αυτό το τεράστιο χάσμα έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις από τότε.

Η ανισότητα αυτή καθώς και οι τεράστιες διαφορές μεταξύ πλούσιων και φτωχών σε ζητήματα όπως της περίθαλψης αλλά και γενικότερα των ευκαιριών που τους παρουσιάζονται στη ζωή, είναι αποτελέσματα του καπιταλιστικού συστήματος που λειτουργεί στην βάση της «μεγιστοποίησης του κέρδους». Αυτό το σύστημα, πριν από δύο χρόνια έφτασε πολύ κοντά στην πλήρη κατάρρευση σαν αποτέλεσμα της απληστίας και της ασυδοσίας των κερδοσκόπων. Οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις  κατάφεραν να το διασώσουν, χρησιμοποιώντας τρισεκατομμύρια δολάρια προερχόμενα από τους δημόσιους πόρους (δηλαδή: από τα λεφτά των φορολογούμενων).

Ο Μαχάτμα Γκάντι είχε κάποτε αναφέρει ότι: «Υπάρχουν αρκετά λεφτά για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του καθενός. Αλλά δεν υπάρχουν τόσα που να μπορούν να ικανοποιήσουν και την απληστία του καθενός». Την επόμενη φορά λοιπόν που πλούσιοι πολιτικοί όπως ο Cameron ή ο Clegg ή οποιοσδήποτε άλλος υποστηρικτής αυτού του συστήματος (σ.σ. στην περίπτωση της Ελλάδας ο Πάγκαλος) υποστηρίξει ότι «Είμαστε όλοι υπεύθυνοι» (σ.σ. «Μαζί τα φάγαμε») ή «Δεν έχουμε την οικονομική ευχέρεια να διατηρήσουμε της δημόσιες υπηρεσίες στα σημερινά επίπεδα», κλπ, μπορούμε να τους απαντήσουμε: Να τα πληρώσουν οι πλούσιοι!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα