Οι νέες επικίνδυνες δηλώσεις του Γ. Σταθάκη

H συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνου του Τομέα Ανάπτυξης του κόμματος, Γ. Σταθάκη, στον ρ/σ Παραπολιτικά 90,1 στις 30/9[*] ήταν, για μια ακόμη φορά, αποκαλυπτική.

Για το χρέος

Για το ζήτημα του χρέους ο Γ. Σταθάκης δήλωσε μεταξύ άλλων πως:

«Θα βρούμε μια λύση βιώσιμη για την Ελλάδα και συμφέρουσα για τους δανειστές».

Αλήθεια; Είναι δυνατόν να ισχυρίζεται κανείς στα σοβαρά πως μπορεί να υπάρχει λύση στο ζήτημα του χρέους που να είναι ταυτόχρονα βιώσιμη για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα (που απολύονται μαζικά από το δημόσιο, που βλέπουν συντάξεις, μισθούς, υγεία και παιδεία να καταρρέουν, που βλέπουν την δημόσια περιουσία να ξεπουλιέται έναντι πινακίου φακής κλπ) και συμφέρουσα για τους δανειστές, ακριβώς για χάρη των οποίων γίνονται όλα αυτά τα εγκλήματα;

Είναι σαν να προσπαθεί κανείς να «συμβιβάσει» τα συμφέροντα του θύτη και του θύματος, του βιαστή και του βιαζόμενου.

Για τις διοικήσεις των τραπεζών

Αν όμως παρόμοιες τοποθετήσεις για το ζήτημα του χρέους έχουμε ακούσει και άλλες φορές στο παρελθόν από άλλα στελέχη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά του οικονομικού επιτελείου, η θέση που πήρε ο Σταθάκης στο θέμα των διοικήσεων των τραπεζών (οι οποίες, ας μην ξεχνάμε, βρίσκονται υπό «δημόσιο έλεγχο» με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – TXΣ, να κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών τους, ακριβώς για να μην καταρρεύσουν) αποτελεί στην πραγματικότητα ένα καινούργιο σκάνδαλο!

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το τι θα κάνει μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το καθεστώς των τραπεζών και αν προτίθεται να αλλάξει τις διοικήσεις τους ο Γ. Σταθάκης αφού πρώτα εξήγησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στο γεγονός πως το ΤΧΣ δεν προσπάθησε να επηρεάσει την πολιτική των τραπεζών(!) απάντησε πως:

«το αν θα αλλάξουν οι διοικήσεις των τραπεζών είναι άλλο θέμα το οποίο θα το συζητήσουν (σημ: θα το συζητήσουν; Όχι θα το συζητήσουμε; Ποιοι θα το συζητήσουν;) όταν βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος»

Ο δημοσιογράφος επέμεινε στο συγκεκριμένο θέμα και επανήλθε με δεύτερη ερώτηση:

«Η δική σας αίσθηση για το τι θα έπρεπε να γίνει, ποια είναι; Ότι θέλουμε αλλαγές σ’ αυτόν τον τομέα ή πίεση με βάση το υφιστάμενο καθεστώς για να υλοποιηθούν οι πολιτικές που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί σωστές;»

«Ενεργοποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος χρειάζεται σε κάθε περίπτωση» ήταν το σχόλιο του κ. Σταθάκη.

Φυσικά μετά από μια τέτοια απάντηση, τα ΜΜΕ μετέφεραν την είδηση πως ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αλλάξει τις διοικήσεις των τραπεζών. Μέσα σε λίγες ώρες η είδηση είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου και δεν διαψεύστηκε από κανέναν.

Είναι ποτέ δυνατόν ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει πως η οικονομική πολιτική της συγκυβέρνησης είναι καταστροφική και την ίδια ώρα να δηλώνει πως θα ακολουθήσει μια (ριζικά;) διαφορετική πολιτική με τα ίδια στελέχη στις διοικήσεις των τραπεζών; Είναι δυνατόν να παρουσιάζονται εμμέσως πλην σαφώς οι διοικητές των τραπεζών σαν καλοπροαίρετα στελέχη που θα εφαρμόσουν μια φιλολαϊκή πολιτική με το που αλλάξει η κυβέρνηση;

Το μόνο που δείχνουν τέτοιες τοποθετήσεις είναι τα τρομακτικά αδιέξοδα στα οποία θα βρεθεί μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον βαθμό που θα προσπαθήσει να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα!

Δεν υπάρχει κανενός άλλου είδους λύση από την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο (και όχι βέβαια υπό την διοίκηση των golden boys που εξακολουθούν να θησαυρίζουν όσο τα λαϊκά στρώματα στενάζουν…). Αυτό πρέπει να γίνει όχι μόνο γιατί τις τράπεζες ο ελληνικός λαός τις έχει χρυσοπληρώσει ήδη 2 και 3 φορές, αλλά γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει ένα τραπεζικό σύστημα που να στηρίξει τις δημόσιες επενδύσεις ως τον μοναδικό τρόπο να ξαναπάρει μπρος η οικονομία και να αντιμετωπιστεί η ανεργία.

Οτιδήποτε άλλο θα μας οδηγήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε μια αδιέξοδη πολιτική. Γι’ αυτό οι χιλιάδες αγωνιστές της βάσης, οι δυνάμεις εκτός και εντός ΣΥΡΙΖΑ που παλεύουν για μια εναλλακτική πολιτική, τα πιο μαχητικά και πρωτοπόρα στοιχεία μέσα στο εργατικό κίνημα, οφείλουν την ίδια στιγμή που παλεύουν για την ανατροπή της κυβέρνησης να δώσουν μάχη ενάντια σε αυτές τις απόψεις. Απόψεις που αν εφαρμοστούν όχι μόνο δεν θα σημάνουν την ουσιαστική καλυτέρευση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, αλλά θα οδηγήσουν την οικονομία σε αδιέξοδο με τεράστιο κόστος για την κοινωνία, την Αριστερά γενικά και τον ΣΥΡΙΖΑ ειδικά, με μόνο κερδισμένο το κατεστημένο και την ακροδεξιά.

____________________
[*]Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα