Οι κάτοικοι του Λαγκαδά λενε όχι στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων!

Της Δήμητρας Σπανουδάκη

Την Παρασκευή 2/9, στην πλατεία του Λαγκαδά έγινε εκδήλωση – συζήτηση με θέμα τα σχέδια της κυβέρνησης να χωροθετήσει μονάδα διαχείρισης στερεών αποβλήτων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαυροράχης.

Την εκδήλωση οργάνωσε ο περιβαλλοντικός σύλλογος Ασσήρου «Φίλοι της Γης» και προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Τάσος Κεφαλάς από την «Πρωτοβουλία Συνεννόησης για την Διαχείριση των Απορριμμάτων». 

Η περιοχή αυτή είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό υποβαθμισμένη λόγω της παρουσίας του ΧΥΤΑ Μαυροράχης και οι κάτοικοι ανησυχούν ότι η κατασκευή της νέας μονάδας θα θέσει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο το περιβάλλον και την υγεία τους.

Το σχέδιο περιλαμβάνει (με τα μέχρι στιγμής δεδομένα) τη δημιουργία

– μονάδας «επεξεργασίας των οικιακού τύπου αποβλήτων, ή/και προσομοιαζόντων με αυτά»,

– «Χ.Υ.Τ.Υ.» (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμάτων της επεξεργασίας) και

– «μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης τυχόν παραγομένων δευτερογενών καυσίμων, ή βιοαερίου…αποκλειόμενης της μαζικής αποτέφρωσης ανεπεξέργαστων σύμμεικτων απορριμμάτων».

Το γεγονός ότι το μόνο που αποκλείεται με βάση την θετική γνωμοδότηση του ΥΠΕΚΑ στην προκαταρκτική μελέτη του έργου είναι η «μαζική αποτέφρωση ανεπεξέργαστων σύμμεικτων απορριμμάτων» είναι πολύ λογικό να μην αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στους κατοίκους για το μέλλον της περιοχής τους.

Αν για παράδειγμα η αποτέφρωση δεν είναι μαζική και τα απορρίμματα είναι ελαφρώς επεξεργασμένα, τότε (με βάση την απόφαση του ΥΠΕΚΑ) δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα!

Είναι προφανές ότι στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα ακόμη εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων με σκοπό την «ενεργειακή αξιοποίηση» τους, όπως τα πολλά άλλα που σχεδιάζονται σε διάφορα σημεία της χώρας.

Στη συζήτηση επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι για την υγεία και το περιβάλλον που θα προκύψουν στην περίπτωση λειτουργίας μιας τέτοιας μονάδας,  όπως οι καρκινογόνες διοξίνες που παράγονται από την καύση των απορριμμάτων και η τοξική τέφρα (ιπτάμενη και στερεή) που μπορεί να δηλητηριάσει το νερό, τον αέρα, το έδαφος και τα αγροτικά προϊόντα όλης της περιοχής. 

Από την άλλη μεριά, έγινε καθαρή η ανάγκη να παρουσιαστεί μια εναλλακτική πρόταση διαχείρισης των απορριμμάτων που να είναι φιλική προς το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων του Λαγκαδά, αλλά και του υπόλοιπου Ν. Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε από την πλευρά της «Πρωτοβουλίας Συνενόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων» η εναλλακτική πρόταση που περιλαμβάνει την διαλογή στην πηγή και στη συνέχεια την επεξεργασία σε μικρής κλίμακας μονάδες, σε επίπεδο δήμων:

α) των ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, μέταλλο, ξύλο, κλπ)

β) των οργανικών υλικών (υπολείμματα τροφίμων, καθαρισμών κήπων, κλπ), που θα προορίζονται για κομποστοποίηση (παραγωγή λιπάσματος) και

γ) τον διαχωρισμό τους από τα αδρανή υλικά που μπορούν είτε να καταλήγουν σε πολύ μικρούς Χ.Υ.Τ.Υ. χωρίς ουσιαστική περιβαλλοντική επιβάρυνση, είτε να αξιοποιούνται σε αποκαταστάσεις παλιών λατομείων, στην οδοποιία, κλπ. 

Στην περιοχή του Λαγκαδά θα χρειαστεί να υπάρξει ένας συντονισμός των κατοίκων μέσα από μια επιτροπή αγώνα και λαϊκές συνελεύσεις, όπου σε πρώτη φάση θα πρέπει να ενημερωθούν οι κάτοικοι των γύρω χωριών για το πρόβλημα με το εργοστάσιο καύσης και να είναι σε εγρήγορση για οτιδήποτε προκύψει έτσι ώστε να δοθούν δυναμικές απαντήσεις.

Ανάλογα χρειάζεται να κινηθούν και φορείς της πόλης της Θεσσαλονίκης (περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών κτλ) ώστε να δημιουργηθεί μια επιτροπή αγώνα στην Θεσσαλονίκη που θα στηρίξει τους αγώνες των κατοίκων του Λαγκαδά στα Δυτικά και των Βασιλικών στα Ανατολικά ενάντια στα εργοστάσια καύσης που πρόκειται να φτιαχτούν και θα αναλάβει μια εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων της Θεσσαλονίκης για το πρόβλημα. 

Ήδη έχει μπει ένα ραντεβού για συντονισμό ενάντια στα εργοστάσια καύσης την Τετάρτη  14 Σεπτεμβρίου 19:00 στο ΕΚΘ.

Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στο θέμα της κατασκευής των εργοστασίων καύσης και μαζί της έχει μεγαλοεργολάβους και ΜΜΕ. Γι αυτό  και οι κάτοικοι θα πρέπει συντονισμένα να δώσουν δυναμική απάντηση και να κάνουν μια ακόμη πιο δυναμική αντιπρόταση.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,221ΥποστηρικτέςΚάντε Like
996ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα