Οι καθαρίστριες της Ο.ΣΥ. δεν υποχωρούν! Συνεχίζουν τον αγώνα τους!

Του Αποστόλη Κασιμέρη,
μέλους ΔΣ Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ με την παράταξη «Ανεξάρτητη Παρέμβαση»

Στις 9.00 το βράδυ της Παρασκευής (29 Ιανουαρίου) ο εκπρόσωπος της Link-UP (της εταιρίας που έχει πάρει εργολαβικά την καθαριότητα των λεωφορείων της Ο.ΣΥ.) προσπαθούσε με την συνδρομή της αστυνομίας, να τρομοκρατήσει και να σπάσει την απεργία των καθαριστριών στην Ο.ΣΥ, φέρνοντας άλλες εργάτριες, οι οποίες όπως αποδείχτηκε δεν γνώριζαν ότι τις χρησιμοποιούν για απεργοσπασία.

Την ίδια ακριβώς ώρα, η νέα πρόεδρος της Ο.ΣΥ. Ζωή Γεωργίου (ΣΥΡΙΖΑ) μιλούσε στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», στην εκπομπή του Σπυρου Γεράρδη και χωρίς ίχνος ντροπής έλεγε:

«Οι καθαρίστριες είχαν όντως έξι μήνες να πληρωθούν, με αστραπιαίες κινήσεις διορθώσαμε το πρόβλημα, πληρώθηκαν και επέστρεψαν στην εργασία τους».

Η απεργία των καθαριστριών της Ο.ΣΥ. έχει φτάσει στην 6η μέρα και συνεχίζεται. Οι εργαζόμενες είναι αποφασισμένες να μην υποχωρήσουν μέχρι να δικαιωθούν.

***

Όπως είχαμε εξηγήσει σε προηγούμενο άρθρο μας  (Καθαρίστριες Ο.ΣΥ: Ούτε βήμα πίσω!) η Link-UP, η οποία παίρνει από την Ο.ΣΥ. 140.000€ το μήνα για να καθαρίζει τα λεωφορεία, χρωστά στις εργαζόμενες δεδουλευμένα μηνών (από 3 έως και 9 σε κάποιες περιπτώσεις), τους κλέβει συστηματικά δώρα, υπερωρίες, επιδόματα, ενώ σε κάθε μισθοδοσία τις βάζει να υπογράφουν ότι λαμβάνουν ποσά μεγαλύτερα από αυτά που τους πληρώνει στην πραγματικότητα.   

Όταν ξεκίνησε η απεργία και οι εργάτριες καθαριότητας πήγαν μαζί με την «Ανεξάρτητη Παρέμβαση» (συνδικαλιστική παράταξη οδηγών και άλλων εργαζομένων λεωφορεία) στη πρόεδρο της Ο.ΣΥ. Ζωή Γεωργίου για να διαμαρτυρηθούν, ο εργολάβος κατέβαλε στις καθαρίστριες 2 από τους μισθούς που τους χρωστάει ελπίζοντας ότι θα «τσιμπήσουν» στο δόλωμα και θα εγκαταλείψουν τη διεκδίκηση των υπόλοιπων χρωστούμενων.

Το ίδιο ήλπιζε και η κ. Γεωργίου, η οποία αντί να ακούσει τι είχαν να της πουν οι καθαρίστριες και να συνταχθεί μαζί τους, τους είπε ότι ο εργολάβος θα τις πληρώσει και τους ζήτησε να γυρίσουν πίσω στη δουλειά.

Οι καθαρίστριες δεν «τσίμπησαν» και από τότε βρίσκονται κάθε απόγευμα και όλο το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού για να περιφρουρήσουν την απεργία τους, ενώ προσπαθούν να κινητοποιήσουν και τις εργάτριες και τους εργάτες καθαριότητας στα υπόλοιπα αμαξοστάσια.

***

Όταν ο εργολάβος είδε ότι η απεργία δεν σταματά, έστειλε την αστυνομία στον αμαξοστάσιο του Ελληνικού (29/1) και κατέθεσε μήνυση εναντίον του υπογράφοντα, όπως μας ενημέρωσαν οι αστυνομικοί, για την υποστήριξη που παρέχει από την πρώτη στιγμή στον αγώνα των καθαριστριών– προφανώς η διατύπωση της μήνυσης θα είναι διαφορετική.

Από την Παρασκευή, κάθε βράδυ στην πύλη του αμαξοστασίου εμφανίζονται περιπολικά, ενώ καθημερινές είναι και οι απειλές του εκπροσώπου του εργολάβου, Φώτη Μωραίτη, ότι «θα φέρει τον εισαγγελέα» ο οποίος, υποτίθεται, ότι θα βάλει τέλος στον αγώνα.

Ωστόσο από την Παρασκευή δεν έχει ξανατολμήσει να φέρει άλλες εργαζόμενες για να σπάσουν την απεργία. Η περιφρούρηση είναι κάθε βράδυ μαζική. Εκτός από τις καθαρίστριες, συμμετέχουν οδηγοί και άλλοι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, καθώς και δεκάδες αλληλέγγυοι από ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων του κινήματος. Ανάμεσα σε αυτούς το ΞΕΚΙΝΗΜΑ, η δημοτική παράταξη «Δημοτική Συνεργασία» με επικεφαλής τον Χρ. Κορτζίδη, το ΠΑΜΕ, το «Υπόστεγο», η Ροσινάντε, και άλλες συλλογικότητες και αλληλέγγυοι από τον Άγιο Δημήτριο, την Ηλιούπολη, τη Γλυφάδα κ.α. Όμως και οι ίδιες οι γυναίκες που προσπάθησε ο εργολάβος να χρησιμοποιήσει ως απεργοσπαστικό μηχανισμό του δώσανε ένα γερό μάθημα. Οι 4 εργάτριες καθαριότητας από τη Νιγηρία μόλις μάθανε για ποιο λόγο τις είχαν φέρει στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού αποχώρησαν από μόνες τους μέσα σε χειροκροτήματα και συνθήματα νίκης!

***

Ο αγώνας των καθαριστριών της Ο.ΣΥ. χρειάζεται τη στήριξη όλων μας. Δίνεται από εργάτριες που ανήκουν στο πιο καταπιεσμένο κομμάτι της εργατικής τάξης (εργολαβικές υπάλληλοι, πολλές από τις οποίες είναι και μετανάστριες) και πρέπει να κερδηθεί.  Για να γίνει αυτό και για να μπορέσει η απεργία να συνεχιστεί είναι απαραίτητη η μαζικότητα στην περιφρούρηση. Επίσης είναι σημαντικό η απεργία να εξαπλωθεί και σε άλλα αμαξοστάσια.

Ο αγώνας συνεχίζεται, μέχρι να καταβληθούν όλα τα χρεωστούμενα στις εργάτριες και στους εργάτες καθαριότητας της Link-Up.

Διεκδικούμε όμως επιπλέον να επιβληθούν βαριά πρόστιμα στην εταιρεία για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που κατήγγειλαν οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι (δείτε περισσότερα γι’ αυτό στο άρθρο (Καθαρίστριες Ο.ΣΥ: Ούτε βήμα πίσω!).

Διεκδικούμε επίσης να κηρυχθεί έκπτωτη η εργολαβία της Link Up από τη Διοίκηση της Ο.ΣΥ. και να προσληφθούν οι εργάτριες και οι εργάτες καθαριότητας της Link Up από την Ο.ΣΥ. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα στη βάση της παραγράφου 49 του νόμου 4325/2015 (νόμος Κατρούγκαλου) όπως έγινε στο Υπουργείο Εργασίας και αλλού και στη συνέχεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την μονιμοποίηση τους.

Καλούμε την κ. Γεωργίου έστω και τώρα να στηρίξει τις εργάτριες και να σπάσει την παράδοση που είχαν όλες οι Διοικήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μέχρι σήμερα που στήριζαν τους εργολάβους και έστρωναν τον δρόμο για την ασύδοτη εκμετάλλευσή των εργατριών και εργατών καθαριότητας.  

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα