Οι ιδέες και τα κινήματα δεν φυλακίζοντα! Άμεση απελευθέρωση του Τζο Χίγγινις και της Κλερ Ντέιλι

Ο Τζο Χίγγινς και η Κλερ Ντέιλι – βουλευτής και δημοτική σύμβουλος αντίστοιχα του Σοσιαλιστικού Κόμματος (Ιρλανδικό τμήμα της CWI) – καταδικάστηκαν σε ένα μήνα φυλάκιση και εκτίουν την ποινή τους στις φυλακές Mountjoy του Δουβλίνου.

Η καταδίκη για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις ενάντια στον φόρο για την αποκομιδή των σκουπιδιών, συνδυάζεται με την συστηματική επίθεση από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ ενάντια στο κίνημα και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ο πρωθυπουργός Μπέρτι Άχερν, μάλιστα, υπερασπίζεται σθεναρά τη φυλάκιση του Τζο. Όταν ρωτήθηκε γιατί πρόσφατα αντιτάχθηκε στη φυλάκιση βουλευτή που υπερασπιζόταν τους εμπόρους του Δουβλίνου, έδειξε ξεκάθαρα την άποψή του για τον Τζο, λέγοντας πως ο άλλος βουλευτής ήταν "καλός άνθρωπος"…

Κοινωνική ανυπακοή

Το κίνημα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πιο επιθετική του φάση, εξαιτίας ακριβώς των προσπαθειών της κυβέρνησης και των δήμων να το σπάσουν. Πριν από λίγο καιρό αποφάσισαν ότι δε θα μάζευαν πλέον τα σκουπίδια των χιλιάδων οικογενειών που δεν πλήρωσαν το φόρο! Το πρώτο συμβούλιο που εφάρμοσε αυτή τη μέθοδο ήταν στην περιοχή Fingal. Από τις αρχές Σεπτέμβρη, το δημοτικό συμβούλιο του Fingal ανακοίνωσε ότι από τις 10/9 θα σταματούσαν να μαζεύουν τα σκουπίδια όσων δεν είχαν πληρώσει. Τότε οι επιτροπές κατοίκων ενάντια στον φόρο, πρότειναν με προκηρύξεις από σπίτι σε σπίτι το μπλοκάρισμα των απορριμματοφόρων. Είτε θα μαζεύονταν όλα τα σκουπίδια, είτε τίποτα.

Εκείνο το πρωί οι διαδηλωτές σταμάτησαν με επιτυχία την αποκομιδή των σκουπιδιών σε αρκετές περιοχές. Τις επόμενες ημέρες περισσότερα απορριμματοφόρα μπλοκαρίστηκαν και η αποκομιδή των σκουπιδιών σταμάτησε τελείως. Κάποια από τα απορριμματοφόρα παρέμειναν μπλοκαρισμένα για 9-10 μέρες συνέχεια στο Β.Δουβλίνο. Η 24ωρη φύλαξή τους, έφερε κοντά ανθρώπους από όλες τις γύρω περιοχές για την υποστήριξη της εκστρατείας. Κάποιοι έφεραν ακόμη και τις σκηνές τους… Εκτός από την περιοχή του Fingal, υπήρξε υποστήριξη με μπλόκα σε άλλες περιοχές του Δουβλίνου, όπου το κίνημα άρνησης πληρωμής του φόρου είναι δυνατό.

Τα δικαστήρια αναλαμβάνουν δράση…

Αντιμέτωπο με ένα κίνημα που παρέλυε τις πολιτικές του, το συμβούλιο του Fingal αποφάσισε να απαντήσει πηγαίνοντας στα δικαστήρια. Την Τετάρτη 17/9, έκανε αγωγή εναντίον 15 αγωνιστών, 10 από τους οποίους ήταν μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, απαγορεύοντας τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Η ελπίδα τους ήταν ότι η απειλή των προστίμων και της φυλάκισης θα μείωνε τις αντιστάσεις.

2 μέρες μετά, στις 19/9, επέλεξαν τον Τζο και την Κλερ και τους κάλεσαν στο δικαστήριο. Το αποτέλεσμα ήταν η δρακόντεια ποινή του ενός μήνα φυλάκισης. Το δικαστήριο επίσης αποφάσισε να δώσει τη δικαιοδοσία στις αστυνομικές αρχές να συλλαμβάνει οποιονδήποτε συμμετείχε στο μπλοκάρισμα των φορτηγών.

Υποτίμησαν όμως την οργή των κατοίκων και την υποστήριξη των εργαζομένων του Δουβλίνου για την εκστρατεία και τους συλληφθέντες.

Η αντίσταση και η αλληλεγγύη

Ακόμα και οι Irish Times σχολίασαν την υποστήριξη αυτή. Το πρωί της καταδίκης του Τζο και της Κλερ μια θορυβώδη διαδήλωση εξελίσσονταν έξω από τα δικαστήρια, και καθώς περνούσαν μοτοσικλετιστές, ακούγονταν κόρνες σε συμπαράσταση, που κατά διαστήματα έπνιγαν στο θόρυβο τη διαδικασία της δίκης.

Την επόμενη μέρα οργανώθηκαν διαδηλώσεις σε διάφορες περιοχές σε ολόκληρη την πόλη. Οι μεγαλύτερες ήταν στο Νότιο και Βόρειο Δουβλίνο, με συνολικά μερικές χιλιάδες κόσμου. Σε αυτές συμμετείχαν κυρίως εργαζόμενοι, ένα χαρακτηριστικό που υπήρχε σε ολόκληρη την εκστρατεία.

Τη Δευτέρα 22/9 οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν. Αυτή η "μέρα ανυπακοής" άρχισε με το μπλοκάρισμα των φορτηγών στο Β. Δουβλίνο. Το απόγευμα περίπου 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν από το κέντρο του Δουβλίνου στις φυλακές του Mountjoy. Ήταν μια δυναμική και ζωντανή διαδήλωση, και οι φωνές του πλήθους ακούγονταν μέσα στις φυλακές και έφταναν μέχρι τον Τζο και την Κλερ.

Το κάλεσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στα συνδικάτα να οργανώσουν κινητοποιήσεις για την αποφυλάκιση του Τζο και της Κλερ βρήκε θερμή ανταπόκριση.

Την επομένη η αστυνομία άρχισε να ασκεί το δικαίωμα που της έδωσε το δικαστήριο, συλλαμβάνοντας 12 άτομα στα μπλόκα στις εργατικές γειτονιές στο Δυτικό Δουβλίνο, 4 από τα οποία, ήταν μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

9 από αυτούς οδηγήθηκαν στο δικαστήριο την επομένη. Όλοι τους ξεκαθάρισαν ότι δεν ήταν διατεθειμένοι να κάνουν πίσω και ότι ήταν έτοιμοι να πάνε στη φυλακή. Ένας από αυτούς μίλησε στην εφημερίδα Irish Times, απαντώντας στην κατηγορία ότι χειραγωγούνταν από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. "Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, μας βοηθάει και μας καθοδηγεί, αλλά εγώ δεν είμαι μέλος του, όπως και οι περισσότεροι από αυτούς που βρίσκονται έξω στο δρόμο".

Η ανυπακοή των 9 αυτή τη φορά δεν ενοχοποιήθηκε. Πράγμα που αντανακλά τους φόβους των αρχών για τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε η φυλάκιση των εργαζομένων που υπερασπίζονταν το δικαίωμά τους στη διαμαρτυρία.

Σύγκρουση κατά μέτωπο

Αυτή τη στιγμή το κίνημα σχεδιάζει τα επόμενά του βήματα. Υπάρχει άμεση ανάγκη ανοίγματος της εκστρατείας και σε άλλες περιοχές του Δουβλίνου. Οι συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε άλλες πόλεις, (Finglas, Cabra, Ballyfermot, Liberties, Tallagh, και άλλες) είχαν μεγάλη συμμετοχή, περίπου 300-700 ατόμων με κύριο χαρακτηριστικό τη μεγάλη οργή. Είναι επίσης ζωτικό για την εκστρατεία, και για την υπόθεση των φυλακίσεων να ανοιχτούνε στους εργατικούς χώρους. Υπάρχει ήδη υποστήριξη από ορισμένα σωματεία. Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στο συνδικάτο TEEU (τεχνικών, ηλεκτρολόγων, μηχανικών) στηρίζει την εκστρατεία με απόφαση της 23/9. Και άλλα συνδικάτα (όπως το ΝIPSA, Ιρλανδική ΑΔΕΔΥ) έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους, αλλά θα χρειαστεί μεγάλη πίεση από τη βάση τους για να γίνει πράξη με απεργίες και κινητοποιήσεις. Αυτό υποσκάπτεται από τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της Συνομοσπονδίας Εργατών Ιρλανδίας Ντέηβιντ Μπεγκ, που κατηγόρησε τον Τζο και την Κλερ ότι οδηγούν τον κόσμο στη φυλακή με την πρόφαση της πολιτικής δράσης. Ο Τζο, μέσα από την φυλακή χαρακτήρισε αυτή τη δήλωση "μαχαιριά στην πλάτη" του κινήματος.

Αυτή η εκστρατεία έχει πλέον εξελιχτεί σε σύγκρουση κατά μέτωπο μεταξύ εργατικής τάξης και Σοσιαλιστικού Κόμματος με την κυβέρνηση. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, οι πολιτικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες. Ακόμη και με το απαισιόδοξο σενάριο ότι αυτός ο φόρος τελικά θα περάσει, η κυβέρνηση δε θα ξεφύγει χωρίς μεγάλο πολιτικό κόστος.

Ιστορίες νεοφιλελεύθερης τρέλας

Ο φόρος για την αποκομιδή των σκουπιδιών ήταν ένα νέο χαράτσι περίπου 1.000 ευρώ ετησίως για κάθε νοικοκυριό!! Αυτό προκάλεσε μεγάλη οργή στα λαϊκά στρώματα στις εργατικές περιοχές. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα που είχε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 προτείνει άρνηση πληρωμής του φόρου στο νερό, εκστρατεία που οδήγησε τότε στην ήττα της κυβέρνησης, πρότεινε κάτι αντίστοιχο και για την περίπτωση του νέου φόρου.

Οι εργαζόμενοι είναι οργισμένοι με το φόρο για τα σκουπίδια, γιατί τα τελευταία χρόνια οι φόροι που πληρώνουν μέσω της κεντρικής φορολογίας συνεχώς αυξάνονται. Αυτή τη στιγμή το 80% του συνόλου των εσόδων από τη φορολογία προέρχεται από τους εργαζόμενους μέσω του συστήματος PAYE, (Πλήρωσε Ανάλογα με ότι Κερδίζεις).

Τη δεκαετία του ’90, η Ιρλανδική οικονομία γνώρισε μια τεράστια "έκρηξη". Ανάμεσα στους εργαζόμενους υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι η "έκρηξη" αυτή δεν τους άγγιξε. Η ανισότητα αυξήθηκε δραματικά. Το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς στη Ν. Ιρλανδία είναι αυτή τη στιγμή το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ. Τα μόνα ουσιαστικά αποτελέσματα της οικονομικής έκρηξης για τους εργαζόμενους είναι ότι το 40% (!!) των παιδιών στην Ιρλανδία, ζουν στο όριο της φτώχειας, ή και κάτω από αυτό.

Αν η κυβέρνηση πετύχει να περάσει τον φόρο αυτό θα είναι η αρχή της ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας αποκομιδής σκουπιδιών, πράγμα που ήδη συμβαίνει σε ορισμένες περιοχές έξω από το Δουβλίνο. Εκτός αυτού δέχεται πιέσεις από την Ε.Ε. να επαναφέρει το φόρο στο νερό και αυτό είναι ένα θέμα που μπορεί να επιστρέψει στην ημερήσια διάταξη.

Οργή όμως αναπτύσσεται και για τη διαφθορά που επικρατεί στην πολιτική ζωή της Ιρλανδίας, και για τους τρόπους με τους οποίους οι πιο πλούσιοι Ιρλανδοί καταφέρνουν να αποφεύγουν την πληρωμή των φόρων. Η Κλερ και ο Τζο, έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να ξεσκεπάσουν τις διεφθαρμένες πρακτικές των δημοτικών συμβούλων, στις περιοχές τους, που δέχονται "καφέ φακέλους" με οικονομικά ανταλλάγματα για την υποστήριξή τους σε κερδοφόρα σχέδια και προτάσεις. Πρόσφατα έχουν αποκαλυφθεί μεγάλα φορολογικά σκάνδαλα, με εκατομμυριούχους να κρύβουν παράνομα τα κέρδη τους σε ειδικούς λογαριασμούς σε offshore τραπεζικούς λογαριασμούς. Την ώρα που ο Τζο και η Κλερ βρίσκονται στη φυλακή επειδή υπερασπίστηκαν τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην άδικη φορολογία, ούτε ένας από τους κατόχους των συγκεκριμένων λογαριασμών δεν έχει βρεθεί σε αίθουσα δικαστηρίου.

Ο αγώνας συνεχίζεται…

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα μέσα από αυτή την εκστρατεία έχει αποδείξει στην πράξη ότι τιμάει τη δέσμευσή του μέσω των εκπροσώπων του να παλέψει για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το κύρος μας σε ολόκληρη τη χώρα έχει ήδη αυξηθεί κατακόρυφα. Πρόσφατη δημοσκόπηση ραδιοφωνικού σταθμού του Δουβλίνου σε ένα μικρό δείγμα ερωτηθέντων, δίνει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα 12% σε όλη την πόλη. Μία άλλη δημοσκόπηση καναλιού της τηλεόρασης δείχνει ότι το 60% των Ιρλανδών συμφωνεί με τις δυναμικές τακτικές της εκστρατείας. Μετά τη φυλάκιση του Τζο και της Κλερ, Ιρλανδική εφημερίδα σχολίασε: "Ο κύριος Χίγγινς και η κυρία Ντέιλι, είναι πιθανό να βρεθούν στο κέντρο μιας εκλογικής διαμαρτυρίας ενάντια στην κυβέρνηση".

Ο αγώνας συνεχίζεται…

_________

Παραρτήματα

Η Διεθνής εκστρατεία

Χιλιάδες συνδικαλιστές, βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι από τις χώρες της Ε.Ε. μέχρι τη Νιγηρία, την Βραζιλία και τη Σρι Λάνκα, έχουν μπει στην μάχη για την υπεράσπιση του δημοκρατικού δικαιώματος στην αντίσταση και για την απελευθέρωση του Τζο και της Κλερ. Στις 22/9 η CWI κάλεσε διεθνώς σε περικυκλώσεις των Ιρλανδικών πρεσβειών. Η Ιρλανδική κυβέρνηση δεν περίμενε οι αντιδράσεις να πάρουν τέτοια έκταση. Η αθώωση των 9 διαδηλωτών στις 25/9 είναι μια απόδειξη ότι η αντίσταση του καθενός και της καθεμιάς μας μετράει!

Η εκστρατεία στην Ελλάδα

Εκτός από την πικετοφορία έξω από την Ιρλανδική πρεσβεία στις 24/9, συγκεντρώθηκαν ψηφίσματα από όλες τις συνιστώσες του Ελλ.Κοινωνικού Φόρουμ, όλους τους βουλευτές του ΣΥΝ, και δεκάδες ψηφίσματα από συνδικαλιστές και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Και συνεχίζουμε… Γιατί δεν έχουμε καμιά αμφιβολία. Αν περάσει αυτή η επίθεση, η Ιρλανδία θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον από "εκσυγχρονιστές" τύπου Σημιτη για να μας βάλουν εμάς να πληρώνουμε για να αυξήσει τα κέρδη του το κεφάλαιο.

Ψηφίσματα ή επιστολές διαμαρτυρίας προς:

Ιρλανδός πρωθυπουργός

Taoiseach (Prime Minister):

An Taoiseach, Mr. Bertie Ahern T.D.

Department of the Taoiseach

Government Buildings

Upper Merrion Street, Dublin 2.

Fax: + 1 676 4048

email: [email protected] 

Προς τους φυλακισμένους

Mountjoy Prison

North Circular Road

Dublin 7

για περισσότερα νέα δες

www.worldsocialist-cwi.org 

www.socialistparty.net 

www.ireland.indymedia.org 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα