Oι γυναίκες μετανάστριες μιλούν: “Κανείς μας δεν θέλει να είναι λαθραίος”

Δελτίο τύπου  του πυρήνα γυναικών μεταναστριών, μελών της Νεολαίας ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη – YRE, εν όψει του αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου στις 2/4.

Όταν το 1998 ξεκίνησε η πολυσυζητημένη «νομιμοποίηση» των μεταναστών στην Ελλάδα, οι πιο πολλοί-λές από μας, παράνομοι μέχρι τότε, ελπίσαμε πως επιτέλους η ζωή μας θα καλυτέρευε.

Ξέρουμε πως ήρθαμε σε μια χώρα που τον προηγούμενο αιώνα έστελνε μετανάστες και πρόσφυγες στο εξωτερικό. Και όπως και τότε για σας, έτσι και σήμερα για μας, οι λόγοι που μας στέλνουν μακριά από τους τόπους, τις οικογένειες και τα σπίτια μας, παραμένουν πάντα οι ίδιοι. Είμαστε φτωχοί εργαζόμενοι και αγρότες από χώρες του 3ου κόσμου, των Βαλκανίων και της Αν.Ευρώπης. Στις περιοχές μας εστιάζονται οι 50 ενεργές εστίες πολέμου. Εκεί συγκεντρώνεται η συντριπτική πλειοψηφία των 2 δις ανθρώπων που ζουν με λιγότερο από 1 $ την ημέρα! Εκεί ανθούν οι διεφθαρμένες ελίτ και τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα που καταδικάζουν σε μόνιμη έλλειψη ακόμα και των πιο βασικών ανθρώπινων αγαθών.

7 χρόνια μετά ο διακηρυγμένος – στα λόγια – στόχος της νομιμοποίησης των μεταναστών, έχει αποκαλυφθεί πως ήταν μια απάτη.

Πρόκειται για σκάνδαλο! 7 χρόνια μετά μόνο 2 σε κάθε 10 μετανάστες ζούμε σε ένα σχεδόν νόμιμο καθεστώς! (σ.σ. με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπ. Εσωτερικών, τον Γενάρη του 2004 είχαν άδεια παραμονής 228.500 μετανάστες σε ένα σύνολο περίπου 1 εκ.).

Α, ορίστε, θα πουν κάποιοι. Αυτή είναι η απόδειξη ότι οι μετανάστες-ριες, θέλουν να είναι παράνομοι.

Κι όμως η συντριπτική πλειοψηφία μας ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της για να καταγραφεί. Και για να γίνει λίγο πιο σαφής ο Γολγοθάς που έπρεπε να περάσουμε:

– και μόνο η συμπλήρωση μιας αίτησης πρέπει να συνοδεύεται από παράβολο 147,50 ευρώ.

– καταθέτουμε ξανά και ξανά δεκάδες έγγραφα – πολλές φορές δύσκολα να συγκεντρωθούν ειδικά για όσους-ες προερχόμαστε από μακρινές χώρες (ένα πιστοποιητικό γέννησης ή γάμου που εσείς προμηθεύεστε από το διπλανό ΚΕΠ εμείς πρέπει να το φέρουμε από απίθανες διαδρομές, πληρώνοντας πολλά στους ενδιαμέσους…).

– στηνόμαστε δεκάδες ώρες σε ουρές μπροστά από υπηρεσίες, γιατί καμιά από τις υπηρεσίες για μετανάστες δεν είχε ποτέ επαρκές προσωπικό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Περιφέρειας Αττικής, όταν πέρσι το καλοκαίρι μετά την απόλυση 58 συμβασιούχων υπαλλήλων στο σύνολο 70 (!), παρέμειναν κλειστά για σχεδόν 4 μήνες.

– καταφεύγουμε επί αδρών αμοιβών σε δικηγόρους, γιατί μόνο αυτοί μπορούσαν να παρακολουθήσουν τις δεκάδες αλλαγές – τροποποιήσεις – εγκυκλίους. 

– περιμένουμε μήνες και χρόνια πολλές φορές με την περιβόητη «βεβαίωση» στα χέρια (δηλ. μια βεβαίωση ότι καταθέσαμε τα δικαιολογητικά για την άδεια παραμονής), για να πάρουμε στα χέρια την πολυπόθητη άδεια παραμονής εφόσον αυτή έχει λήξει!!! Πολλές φορές αυτή η «βεβαίωση» δεν θεωρείται επαρκές νομιμοποιητικό έγγραφο ούτε καν από κρατικούς λειτουργούς, που μας υποβάλλουν σε πολύωρους και απανωτούς ελέγχους. Την ίδια ώρα αυτό το χαρτί δεν θεωρείται αρκετό για να ταξιδέψουμε στην χώρα μας. Με μια λέξη είμαστε όμηροι.

– Φορολογούμαστε όπως όλοι. Ασφαλιζόμαστε όπως όλοι. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι 347.000 μετανάστες είναι στο ΙΚΑ, 10.000 στο ΤΕΒΕ και 45.000 στον ΟΓΑ.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας οικονομικός ή πολιτικός πρόσφυγας που να θέλει να ζει παράνομα. Επιθυμούμε μια αξιοπρεπή διαβίωση – όπως και κάθε Έλληνας εργαζόμενος – για εμάς και τις οικογένειες μας και στοιχείο αυτής είναι η νομιμότητα μας.

Το Σάββατο 2 Απρίλη, στις 3.30 μμ, θα βρεθούμε κι εμείς, μαζί με άλλους μετανάστες-ριες που ζουν στην Ελλάδα, μαζί με Έλληνες αντιρατσιστές, εργαζόμενους και νεολαίους, στην συγκέντρωση-πορεία που καλείται στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής μέρας δράσης ενάντια στο ρατσισμό.

Θα βρεθούμε εκεί για να φωνάξουμε: 

– Πραγματική νομιμοποίηση για όλους τους μετανάστες

– Πολιτικό άσυλο σε όλους τους πρόσφυγες

– Ίσα δικαιώματα με τους Έλληνες εργαζόμενους

Θα βρεθούμε εκεί για να απαιτήσουμε:

– Πλήρη σεβασμό στο δικαίωμα της οικογενειακής συνένωσης

– Να καταργηθεί το παράβολο για όλα τα παιδιά μεταναστών κάτω των 18 ετών. 

– Τα διάφορα πιστοποιητικά που πρέπει να φέρνουμε από την χώρα μας με μεγάλη δυσκολία να καταθέτονται μια φορά

– Τα παιδιά μας που γεννιούνται εδώ στην Ελλάδα να παίρνουν τα πιστοποιητικά τους από τις ελληνικές αρχές

– Πλήρη πρόσβαση για μας και τα παιδιά μας στην δημόσια υγεία, παιδεία, στο κράτος πρόνοιας

– Προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος και στις ειδικές ανάγκες των μαθητών μεταναστών

Θα βρεθούμε εκεί για να διεκδικήσουμε: 

– Προστασία των θυμάτων trafficking και των κυκλωμάτων

– Πραγματικά κέντρα υποδοχής των προσφύγων που να πληρούν τις προϋποθέσεις μιας ανθρώπινης διαβίωσης

Θα βρεθούμε εκεί γιατί πιστεύουμε ότι: 

– μόνο ο κοινός αγώνας εργαζομένων, νεολαίων και μεταναστών, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και διεθνώς, μπορεί να αντισταθεί στην παγκοσμιοποίηση του ρατσισμού, της φτώχειας, της ανεργίας, των πολέμων

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,246ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα