Μετά από ένα τόσο μαζικό, οξυμένο και διαρκή αγώνα, οι φοιτητικές εκλογές, δεν θα είναι μια παρένθεση, αλλά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Γι’ αυτό το λόγο η φοιτητική αριστερά πρέπει να αντιμετωπίσει τις εκλογές ως προέκταση του κινήματος. Σε αυτές τις εκλογές δεν μπορούμε να αφήσουμε τη ΔΑΠ να βγει για μια ακόμα φορά πρώτη δύναμη στις σχολές.
Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να λειτουργήσουμε στις εκλογές με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε στο κίνημα. Όπως παρόλες τις διαφορές μας καταφέραμε να κατεβάσουμε κοινά πλαίσια, να οργανώσουμε κοινά συλλαλητήρια και καταλήψεις, έτσι πρέπει και στις εκλογές, οι αριστερές φοιτητικές παρατάξεις και οι ανένταχτοι αγωνιστές, να κατέβουν σ’ ένα κοινό ψηφοδέλτιο.
Η εκλογική συνεργασία της αριστεράς μπορεί να κάνει τη ΔΑΠ μειοψηφία στις εκλογές, όπως την έκανε στις γενικές συνελεύσεις. Το φοιτητικό κίνημα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις εκλογές για να απαντήσει στην προπαγάνδα των ΜΜΕ και της κυβέρνησης, για το ποιες είναι οι πραγματικές μειοψηφίες μέσα στις σχολές και να δείξει στην κυβέρνηση ότι σε κάθε μελλοντική επίθεση θα μας βρίσκουν μπροστά τους ενωμένους και δυνατούς.
Μπορεί η εκλογική συνεργασία της φοιτητικής αριστεράς να γίνει πραγματικότητα;
Μια εκλογική συνεργασία της αριστεράς θα μπορούσε πραγματικά να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό μέσα στα πανεπιστήμια. Ωστόσο η υλοποίηση αυτής της πρότασης σκοντάφτει στη νοοτροπία των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων της φοιτητικής αριστεράς, στην ΠΚΣ και στην ΕΑΑΚ.
ΕΑΑΚ…
Η ΕΑΑΚ αντιμετωπίζει την ενότητα της αριστεράς ως εξής: «η ενότητα είμαι εγώ, μπείτε όλοι στην ΕΑΑΚ». Σε πρόταση της ΚΟΕ και του ΣΥΝ για συνεργασία, οι ηγετικές πολιτικές τάσεις της ΕΑΑΚ απαντούν ότι δεν συνεργάζονται με ρεφορμιστές (ΣΥΝ) και συνεχίζουν: «…δεν έχουμε παρά να προτείνουμε το δρόμο των ενιαίων σχημάτων, το δρόμο των σχημάτων της ΕΑΑΚ.» (εφημερίδα Αριστερά!, συνέντευξη εκπροσώπου ΕΑΑΚ, Τ.213).
Βέβαια οι σύντροφοι της ΕΑΑΚ δεν είχαν κάνενα πρόβλημα στις γενικές συνελεύσεις να κατεβάζουν κοινά πλαίσια με τις δυνάμεις του ΣΥΝ! Δεν είχαν κανένα πρόβλημα συνεργαζόμενοι με τις υπόλοιπες δυνάμεις της αριστεράς να κερδίζουν την πλειοψηφία στις συνελεύσεις. Αλλά η πρότασή τους για τις εκλογές «δεν μπορεί να χωρέσει σε σενάρια Παναριστεράς και απλής συγκόλλησης όσων βρέθηκαν(!) να στηρίζουν ένα κοινό πλαίσιο.» (εφημερίδα Αριστερά!, συνέντευξη εκπροσώπου ΕΑΑΚ, Τ.213)
Το «πρόβλημα» της ηγεσίας της ΕΑΑΚ όσον αφορά στην εκλογική συνεργασία είναι η «παιδική ασθένεια» της καταγραφής. Γιατί η ηγεσία της ΕΑΑΚ, αντιμετωπίζει τις εκλογές ως το μέσο με το οποίο θα φανεί η πανελλαδική άνοδος των δυνάμεών της, η ηγεμονία της στο κίνημα και στις σχολές. Δυστυχώς είναι τέτοιου είδους αντιλήψεις που βάζουν φρένο στο κίνημα, διατηρούν τον κατακερματισμό της αριστεράς και επιτρέπουν στις δυνάμεις του δικομματισμού να βγαίνουν μπροστά.
…και ΠΚΣ
Η «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» παραδοσιακά «συνεργάζεται»… με τον εαυτό της. Δεν έχουμε αμφιβολία ότι η ΠΚΣ θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και στις φοιτητικές εκλογές, στις οποίες θα προβάλει τα αποτελέσματα της πανελλαδικής της καταγραφής για να δείξει ότι το κόμμα έχει άνοδο και βρίσκεται στην ηγεσία του φοιτητικού κινήματος.
Καταγραφή v.s. Συνεργασίας;
Πιστεύουμε ότι οι σημερινές εμμονές στην πανελλαδική καταγραφή των διάφορων αριστερών δυνάμεων στις φοιτητικές εκλογές είναι ακατανόητη, ιδιαίτερα καθώς αυτές οι εμμονές αποτελούν βασικό εμπόδιο στην συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς. Γι΄ αυτό το λόγο οι δυνάμεις του Ξ στις σχολές θεωρούν το ζήτημα της πανελλαδικής καταγραφής δευτερεύον.
Την ίδια στιγμή, επιδιώκουμε τη συνεργασία με άλλες αριστερές δυνάμεις. Διατηρώντας πάντα τις θέσεις και την αυτόνομη δράση μας, προχωράμε σε συνεργασίες, όταν αυτές γίνονται πάνω σε ισότιμη βάση, χωρίς καπελώματα και ανταγωνισμούς με στόχο συγκεκριμένα πρακτικά αποτελέσματα προς όφελος του κινήματος.
Έτσι, για παράδειγμα, στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στα ΤΕΙ Αθηνας το Ξ συμμετέχει στην ΕΑΑΚ, στο Πάντειο στο «Αντί της Σιωπής», ενωτικό σχήμα που καταγράφεται στα ΔΑΡΑΣ, στη ΦΛΣ Αθηνών και τις σχολές της Θ/νίκης συμμετέχουμε σε σχήματα που δεν έχουν πανελλαδική καταγραφή, κοκ.
Συμπέρασμα
Σ΄αυτές τις εκλογές το Ξ υποστηρίζει την πρόταση για πλατιά συνεργασία της αριστεράς σε ενιαία ψηφοδέλτια. Την προβάλλουμε, παρότι θεωρούμε πως θα σκοντάψει στην αδιαλλαξία των ΠΚΣ και ΕΑΑΚ, γιατί είναι μια σωστή πολιτική θέση που πρέπει να τεθεί και να συζητηθεί πλατιά μέσα στο φοιτητικό κίνημα, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση συνειδήσεων. Στη συνέχεια θα δούμε που είναι εφικτή και τι είδους συνεργασία με όσες από τις δυνάμεις ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο, ανα πόλη και σχολή.
***
Παρόμοιες προτάσεις με του Ξ για την πλατύτερη δυνατή συνεργασία της αριστεράς στις σχολές έχουν κατατεθεί από τα Αριστερά Σχήματα (ΚΟΕ) και τα ΔΑΡΑΣ (ΣΥΝ) και για το σκοπό αυτό έχει καλεστεί διήμερο συζήτησης το Σβ/κο 10 – 11 Μάρτη. Το Ξ συμφωνεί με την πρόταση των πιο πάνω παρατάξεων στα γενικά της σημεία, επιδιώκει την εκλογική συνεργασία μαζί τους όπου αυτό είναι πρακτικά δυνατό, και θα συμμετέχει στο διήμερο με εκπροσώπους σχημάτων, είτε αυτά είναι ανεξάρτητα είτε καταγράφονται στα ΕΑΑΚ.