Οι φασίστες προκαλούν

Νέος Κόσμος

Προκλητική ήταν η στάση διάφορων ακροδεξιών που δραστηριοποιούνται στο Ν. Κόσμο την περίοδο πριν από την αντιρατσιστική εκδήλωση που διοργάνωνε η Y.R.E. Η εκδήλωση με ομιλητές από την αλβανική κοινότητα, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και τον Τίμοθυ Άμντουλ – θύμα του ρατσιστή δολοφόνου Π. Καζάκου, θα πραγματοποιούταν τη Δευτέρα 13/12/04 σε μαγαζί της περιοχής. Την ίδια μέρα τα ξημερώματα το μαγαζί βρέθηκε καμένο. Το πόρισμα της πυροσβεστικής ήταν ξεκάθαρο: εμπρησμός.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για την εκδήλωση, χαρακτηριστική ήταν η συστηματική καταστροφή – ταχύτατη και ολοκληρωτική, των αφισών που διαφήμιζαν την συζήτηση. Αυτή τους η συμπεριφορά δείχνει το πόσο θρασύδειλοι και αδίστακτοι είναι.

Το προηγούμενο διάστημα είχαν προκληθεί διάφορα επεισόδια σε βάρος των μεταναστών της περιοχής. Την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου, ακροδεξιοί κυνήγησαν Σύριο μετανάστη και ξυλοκόπησαν τον ίδιο και τον έλληνα, στο μαγαζί του οποίου προσπάθησε να βρει καταφύγιο. Μετά από αυτό το επεισόδιο, ακολούθησε ο ξυλοδαρμός Κούρδου πρόσφυγα και Έλληνα προοδευτικού πολίτη, που επιχείρησε να διαμαρτυρηθεί.

Τη Δευτέρα 20/12/04 πραγματοποιήθηκε στο Ν. Κόσμο συγκέντρωση διαμαρτυρίας και τοπική πορεία, στην οποία συμμετείχαν η Y.R.E. και το ΕΚΦ, σαν απάντηση στις προκλήσεις των ακροδεξιών που δρουν ανενόχλητοι. Θα πρέπει να υπάρξουν κι άλλες κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή όλων μας ώστε να εμποδίσουμε τους νεοφασίστες να τρομοκρατούν ολόκληρη περιοχή.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας είναι ότι ο στόχος των ακροδεξιών οργανώσεων δεν είναι μόνο οι μετανάστες, από εκεί απλώς ξεκινούν. Στόχος τους είναι η πάταξη κάθε δημοκρατικού δικαιώματος, κάθε ιδέας και αντίληψης διαφορετικής από τη δική τους. Κι επειδή στην Ελλάδα έχουμε βιώσει έντονα το φασισμό, πρέπει να εμποδίσουμε την ανάπτυξή του. Η κοινωνία που ονειρεύονται, είναι αυτή στην οποία οι απόψεις τους θα επιβάλλονται με τη βία. (Δεν δημοσιεύουμε το όνομα του μαγαζιού, γιατι μας το ζήτησαν οι ιδιοκτήτες του)

Βαγγελίτσα Γεραλή – Νέος Κόσμος
__________

Πετρούπολη – Ίλιον

Στα μέσα Νοεμβρίου οι δήμοι Πετρούπολης-Ιλίου ανακοίνωσαν ψήφισμα στο οποίο καταδίκασαν την ύπαρξη γραφείων της Πατριωτικής Συμμαχίας στην περιοχή, που λειτουργούν σαν κάλυψη για τη φασιστική δράση της Χρυσής Αυγής, η οποία έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα με επιθέσεις και ρατσιστικά συνθήματα.

Αξίζει να αναφερθεί πως το ψήφισμα του δήμου Πετρούπολης δεν ήταν ομόφωνο, αφού διαφώνησε η παράταξη της ΝΔ. Άλλωστε οι γιοι του επικεφαλής της, κ. Καλαφάτη είχαν πρωτοστατήσει πριν από 4 χρόνια στην πρώτη προσπάθεια δημιουργίας του τοπικού πυρήνα της Χρυσής Αυγής στη Δυτική Αθήνα. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής αντέδρασαν με προκλητικό τρόπο.

Αρχικά μπήκαν στο δημαρχείο απαιτώντας με υπόμνημά τους από τον αντιδήμαρχο Ν. Σακούτη να συγκληθεί άμεσα νέο δημοτικό συμβούλιο που να ανακαλεί το προηγούμενο ψήφισμα, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα έκαναν μήνυση στο δήμο. Έτσι καλέστηκε δημοτικό συμβούλιο στις 20 Δεκέμβρη για να συζητηθεί το θέμα.

Στο χώρο βρίσκονταν περίπου 15 μέλη της φασιστικής αυτής οργάνωσης, αλλά και περίπου 25 μέλη οργανώσεων που συμμετέχουν στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, ανάμεσά τους μέλη της Y.R.E. και του Ξεκινήματος. Κατά τη διάρκειά της, τα μέλη της δημοτικής πλειοψηφίας, (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ) δεν άρθρωσαν λέξη για να υπερασπιστούν την προηγούμενη απόφασή τους, ενώ αρνήθηκαν να δώσουν το λόγο στα μέλη της Y.R.E., που ζητούσαν επίμονα να καταθέσουν στοιχεία που αποδείκνυαν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

Οι μόνοι στους οποίους δόθηκε ο λόγος ήταν οι ίδιοι οι Χρυσαυγίτες που επέμεναν προκλητικά να ακούσουν το λόγο για τον οποίο θεωρούνται επικίνδυνοι. Αρκετά ενδιαφέρουσα ήταν επίσης η στάση του ΚΚΕ, το οποίο αρνήθηκε να πάρει μέρος στη συζήτηση.

Έτσι αν κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα παρακολουθούσε την κουβέντα, θα έβγαζε το συμπέρασμα πως ο δήμος δεν είχε επιχειρήματα και έβγαλε μια αυθαίρετη απόφαση.

Από την πλευρά μου το μόνο που θέλω να τονίσω είναι ότι δε γίνεται να αφήσουμε την συγκεκριμένη οργάνωση ανεξέλεγκτη να εξαπολύει επιθέσεις. Ετσι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες να αναδείξουμε πλατιά στην κοινωνία, το ποιοι πραγματικά είναι οι φασίστες.

«Θα τα ξαναπούμε. Αλλωστε μένουμε στην ίδια γειτονιά…» δήλωσε με νόημα ο επικεφαλής των χρυσαυγιτών κατά την αποχωρηση τους. Είναι ξεκάθαρο, ότι δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, αλλά χρειάζεται να είμαστε σε θέση να στηρίζουμε τις θέσεις μας με επιχειρήματα, και να μην τους επιτρέπουμε να παριστάνουν τους «διωκόμενους». Η τοπική κοινωνία πρέπει να ενημερωθεί για το τι είδους κοινωνία ονειρεύονται οι νοσταλγοί του Χίτλερ, του Μεταξά και του Παπαδόπουλου…

Γιώργος Γρίσπος – Πετρούπολη
7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής