Εβραίοι σε όλο τον κόσμο στέκονται ενάντια στη σφαγή των Παλαιστίνιων!

Καθώς η σφαγή του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας μαίνεται, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλον τον κόσμο στέκονται αλληλέγγυοι στον παλαιστινιακό λαό, οργανώνοντας πορείες και συγκεντρώσεις ενάντια στον πόλεμο. Βέβαια, το κατεστημένο εξακολουθεί να προσπαθεί να «χτυπήσει» το αντιπολεμικό κίνημα, χαρακτηρίζοντας τις μαζικές κινητοποιήσεις ως ενέργειες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία και αντισημιτικές, ενώ υπάρχουν και πολλά περιστατικά λογοκρισίας, απαγορεύσεων και απολύσεων. 

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αυτές οι απόπειρες του συστήματος αποτυγχάνουν, με τους αλληλέγγυους να μην κάμπτονται από τη καθεστωτική προπαγάνδα και καταστολή. Ίσως όμως, η πιο δυνατή απάντηση έρχεται από κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι ίδιοι οι Εβραίοι διεθνώς, από την πρώτη μέρα που ο στρατός του Ισραήλ ξεκίνησε την άνευ προηγουμένου επίθεση κατά των Παλαιστίνιων, με κεντρικό αίτημα την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Εβραίοι των ΗΠΑ: Το «Ποτέ ξανά» ισχύει για όλους

Απέναντι στη βάρβαρη επίθεση της ισραηλινής κυβέρνησης κατά των Παλαιστινίων, οι Εβραίοι στις ΗΠΑ οργανώνονται προκειμένου να αντισταθούν, να πουν «όχι στο όνομά μας» και να δηλώσουν ότι αρνούνται να αφήσουν τη σφαγή αμάχων Ισραηλινών να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για την εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων. 

Στις 27 Οκτώβρη, η εβραϊκή οργάνωση στις ΗΠΑ Jewish Voice for Peace (Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη – JVP) κατέλαβε τον σταθμό Grand Central στη Νέα Υόρκη, ενώ ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ (Michael Moore) μετέδωσε ζωντανά τη διαδήλωση στον λογαριασμό του στο Instagram. Πάνω από 200 άτομα συνελήφθησαν ενώ φώναζαν συνθήματα όπως «Κατάπαυση του πυρός τώρα», «Ελεύθερη Παλαιστίνη» και «Αφήστε τη Γάζα να ζήσει»

Στις 7 Νοέμβρη, Εβραίοι προχώρησαν σε μια συμβολική κατάληψη στο Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, δηλώνοντας ότι «Αρνούμαστε να επιτρέψουμε να πραγματοποιηθεί μια γενοκτονία στο όνομά μας», «Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να είναι ελεύθεροι» και «Ποτέ ξανά για κανέναν, το ποτέ ξανά είναι τώρα». Η φράση «Ποτέ ξανά» έχει συνδεθεί με την εξόντωση των Εβραίων από τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και χρησιμοποιήθηκε από τους απελευθερωμένους κρατουμένους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ για να εκφράσουν τα αντιφασιστικά τους αισθήματα.

Την Τετάρτη 15 Νοέμβρη, πάνω από 1.000 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση που κάλεσαν οι εβραϊκές οργανώσεις στις ΗΠΑ Jewish Voice for Peace (εβραϊκή φωνή για την ειρήνη) και If Not Now (Αν Όχι Τώρα) στο Χόλυγουντ. Οι διαδηλωτές φορούσαν μαύρες μπλούζες που έγραφαν «Όχι στο όνομά μας» μπροστά και «Οι Εβραίοι λένε κατάπαυση του πυρός τώρα» στο πίσω μέρος.

Η διαμαρτυρία στο Χόλυγουντ συνέπεσε με μια παρόμοια συγκέντρωση που διοργάνωσαν η Jewish Voice for Peace και το If Not Now έξω από τα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος στην Ουάσιγκτον. Ενώ και οι δύο συγκεντρώσεις ήταν ειρηνικές, στην Ουάσιγκτον η αστυνομία επιτέθηκε βίαια με τη δικαιολογία ότι οι διαδηλωτές είχαν μπλοκάρει την είσοδο του κτιρίου με τα σώματά τους. 

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες χώρες. Την Κυριακή 19 Νοέμβρη εκατοντάδες Εβραίοι συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Βικτόρια Εμπάνκμεντ (Victoria Embankment) στο Λονδίνο ζητώντας να τερματιστεί η πολιορκία της Γάζας, ενώ στη Γαλλία, ομάδες Εβραίων συμμετείχαν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό που πραγματοποιήθηκε. 

Όλες αυτές οι δράσεις αποκαλύπτουν ότι ένα μεγάλο μέρος των Εβραίων στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο, καταδικάζουν όλο και πιο έντονα την καταπίεση του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ και βρίσκονται απέναντι στα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ενδεικτική είναι δημοσκόπηση που δείχνει ότι πάνω από τους μισούς Εβραίους των ΗΠΑ αποδοκιμάζουν τη δεξιά κυβέρνηση του Νετανιάχου.

Στεκόμαστε Μαζί: ένα ελπιδοφόρο αραβο-εβραϊκό κίνημα

Η πιο σημαντική στιγμή αντίστασης έρχεται από το εσωτερικό του κράτους του Ισραήλ. Στις 4 Νοέμβρη, 700 Εβραίοι και Άραβες βρέθηκαν σε τζαμί στη Χάιφα προκειμένου να στείλουν από κοινού ένα μήνυμα ειρήνης και ενότητας.

וואו! כנס סולידריות היהודית-ערבית שאירגנה תנועת עומדים ביחד בחיפה היה מלא עד אפס מקום! קרוב ל-700 איש, יהודים וערבים,…

Δημοσιεύτηκε από Uri Weltmann στις Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2023

Πρόκειται για μια δράση του Standing Together (Στεκόμαστε Μαζί), του μεγαλύτερου αραβο-εβραϊκού κινήματος στο Ισραήλ, το οποίο ξεκίνησε τη δράση του το 2015, απαριθμεί περίπου 5.000 μέλη και οργανώνει Εβραίους και Άραβες πολίτες του Ισραήλ τόσο ενάντια στον ρατσισμό, όσο και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Εξαιρετικά σημαντικές είναι και οι διαδηλώσεις που γίνονται στο Ισραήλ. Το Σάββατο 28 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το σπίτι του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τους συγκεντρωμένους να απαιτούν την κατάπαυση του πυρός. Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και συγγενείς των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που καλούσαν τον Νετανιάχου να παραιτηθεί, ενώ άλλοι άναψαν κεριά και σχημάτισαν τις λέξεις «ένοχος» και «ντροπή».

Οι αντιστάσεις που οργανώνονται στο εσωτερικό του Ισραήλ δεν είναι μόνο πολύ μεγάλης πολιτικής σημασίας αλλά αποτελούν και πράξεις μεγάλης γενναιότητας. Οι διαδηλωτές δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την καταστολή από το κράτος, αλλά και από οργανωμένες αντιδραστικές ομάδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Ισραηλινού δημοσιογράφου Ισραέλ Φρέι που σε μια προσευχή του εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους Παλαιστίνιους για τη σφαγή στη Γάζα και δέχτηκε τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του επίθεση από ομάδα ακροδεξιών Ισραηλινών. Την ίδια ώρα, τα ΜΜΕ αναφέρουν πως από την αρχή του πολέμου, έχουν γίνει εκατοντάδες επιθέσεις ακροδεξιών σε Άραβες του Ισραήλ αλλά και σε αριστερούς ακτιβιστές, με την αστυνομία να τους «κάνει πλάτες», έχοντας συλλάβει μόλις τέσσερις υπόπτους!

Εβραίοι συγγραφείς ενάντια στον πόλεμο

Μια ομάδα συγγραφέων, καλλιτεχνών και ακτιβιστών συνέταξε μια ανοιχτή επιστολή που αποκηρύσσει την ιδέα «ότι οποιαδήποτε κριτική στο Ισραήλ είναι εγγενώς αντισημιτική»

Η επιστολή συνεχίζει λέγοντας: 

«Ακριβώς λόγω της οδυνηρής ιστορίας του αντισημιτισμού και των διδαγμάτων των εβραϊκών κειμένων, υποστηρίζουμε την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία του παλαιστινιακού λαού. Αρνούμαστε την ψευδή επιλογή μεταξύ της εβραϊκής ασφάλειας και της παλαιστινιακής ελευθερίας, μεταξύ της εβραϊκής ταυτότητας και του τερματισμού της καταπίεσης των Παλαιστινίων. Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι τα δικαιώματα των Εβραίων και των Παλαιστινίων πάνε χέρι-χέρι».

Η επιστολή κυκλοφόρησε στις 2 Νοέμβρη και μέσα σε μισό μήνα την έχουν υπογράψει πάνω από 2.000 Εβραίοι συγγραφείς και καλλιτέχνες.

Αντιπολεμικές παραδόσεις

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι οι Εβραίοι δεν είναι ένα ενιαίο μπλοκ που συντάσσεται πίσω από τη ρητορική του σιωνισμού, με ακραίες εθνικιστικές θέσεις, ρατσισμό και μίσος απέναντι στους Παλαιστίνιους. 

Άλλωστε στο παρελθόν έχουν αποδείξει τα έντονα αντιπολεμικά τους αισθήματα, καθώς πολλοί Εβραίοι κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ στάθηκαν ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ, ενώ το 70% των Εβραίων στις ΗΠΑ δήλωνε την αντίθεσή του στον πόλεμο στο Ιράκ. 

Την ίδια στιγμή, στο μακρινό παρελθόν οι Εβραίοι έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στο χτίσιμο των σοσιαλιστικών δυνάμεων διεθνώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η συμβολή των Εβραίων στη Ρώσικη Επανάσταση του 1917 μέσα από την Μπουντ, μια οργάνωση που συσπείρωνε τους Εβραιους εργάτες στην Ρωσία. Η ίδια οργάνωση στην Πολωνία στη δεκαετία του ’20 και του ’30 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον αγώνα ενάντια στις πολωνικές εθνικιστικές οργανώσεις και πρωτοστάτησε στην εξέγερση του εβραϊκού γκέτο της Βαρσοβίας την άνοιξη του 1943, όταν οι Ναζί προσπάθησαν να μεταφέρουν τους εναπομείναντες κατοίκους του γκέτο στο στρατόπεδο εξόντωσης Τρεμπλίνκα. Όπου υπήρχαν μεγάλες εβραϊκές κοινότητες, η συμβολή των εργαζομένων και φτωχών Εβραίων στους εργατικούς αγώνες ήταν σημαντική. 

Και στην Ελλάδα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο των δυνάμεων του εργατικού κινήματος μέσα από την ίδρυση της Φεντερασιόν, μιας σοσιαλιστικής εργατικής οργάνωσης η οποία ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1909 από Εβραίους, Έλληνες, Τούρκους, Βούλγαρους, Σλάβους κ.ά. εργάτες, και βρίσκονταν σε ευθεία αντιπαράθεση με τους Εβραίους εθνικιστές, με ηγετική μορφή τον εβραϊκής καταγωγής, Αβραάμ Μπεναρόγια.

Σήμερα, οι δράσεις που οργανώνονται ενάντια στη σφαγή των Παλαιστίνιων παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο να απαντήσουν στις προσπάθειες του κατεστημένου να μετατρέψει οποιαδήποτε δράση αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό σε «αντισημιτική ενέργεια». Αυτή η προσπάθεια του συστήματος ενισχύει τελικά την ισλαμοφοβία και τις φυλετικές διαιρέσεις μέσα στην εργατική τάξη.

Οι δράσεις αυτές δείχνουν τις πραγματικές δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να αναπτυχθεί η κοινή πάλη των λαών της περιοχής και ιδιαίτερα των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών εργαζομένων και νεολαίας για να μπει ένα τέλος στη σφαγή και να δοθεί μια πραγματική λύση που να προστατεύει τα δικαιώματα και των δύο λαών- μια σοσιαλιστική λύση.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,240ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα