Οι εργαζόμενοι στους δήμους συνεχίζουν! Ο κόσμος στο πλευρό τους, παρά την ταλαιπωρία!

Της Αρετής Δήμου  (απολυμένη Συμβασιούχος του Δήμου Αθήνας)

Την Πέμπτη 22/11 τα 4 σωματεία του ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων) πραγματοποίησαν κοινή έκτακτη γενική συνέλευση, έτσι ώστε να συντονίσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις απολύσεις των συναδέλφων τους (διοικητικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που βγαίνουν σε «διαθεσιμότητα»).

Η συμμετοχή στη συνέλευση ήταν μαζική (400 περίπου εργαζόμενοι) και η πρόταση που υιοθετήθηκε από τη συνέλευση ήταν για:

  • συνέχιση της κατάληψης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθήνας (αποτελεί την «έδρα» του Οργανισμού και βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας – Ακαδημίας 50)
  • κατάληψη των περιφερειακών μονάδων (γυμναστήρια, κολυμβητήρια κ.λ.π.)
  • 48ωρη αποχή από την εργασία το Σαββατοκύριακο και συνέχιση των καταλήψεων από τη Δευτέρα 26/11.

Κάλεσμα για συντονισμό και κλιμάκωση

Παράλληλα  η συνέλευση αποφάσισε να απευθύνει κάλεσμα στις ομοσπονδίες (ΠΟΕ ΟΤΑ, ΠΟΠ ΟΤΑ, κ.α.) να αναλάβουν πρωτοβούλιες συντονισμού με άλλους κλάδους και χώρους μέσω των ομοσπονδιών τους και να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με στόχο την ανατροπή των αντεργατικών μέτρων.

Για  μια ακόμη φορά έγιναν διάφορες προσπάθειες από τσιράκια της εργοδοσίας να αναχαιτίσουν τη δυναμική που φαίνεται να αναπτύσσεται στον κόσμο. Άνθρωποι που είναι «δεξί χέρι» της δημοτικής αρχής,  προσπάθησαν να διχάσουν, να αποπροσανατολίσουν και να εκφοβίσουν τον κόσμο, κατεβάζοντας στη συνέλευση διαφορετική πρόταση από την παραπάνω, η οποία είχε συμφωνηθεί από τα 4 ΔΣ. Και βέβαια το θέμα δεν είναι ότι κατέβηκε διαφορετική πρόταση – ο καθένας έχει δικαίωμα να κατεβάσει διαφορετική πρόταση. Το πρόβλημα ήταν στο περιεχόμενο της πρότασης, η ο οποία στόχευε στην αναστολή των κινητοποιήσεων, χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, «επιχειρήματα» του τύπου «δεν είμαστε καλυμμένοι εάν έρθει εισαγγελέας και αστυνομία στους υπό κατάληψη χώρους» κοκ.

Παρόλα αυτά η πρόταση για συνέχιση των καταλήψεων πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία.

Μαζικές πορείες

Οι εργαζόμενοι του ΟΠΑΝΔΑ συμμετείχαν στις πορείες που οργάνωσαν ΠΟΕ ΟΤΑ και ΠΟΠ ΟΤΑ την Πέμπτη και την Παρασκευή (22 και 23/11) προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αξίζει να σημειώσουμε πως η συμμετοχή των εργαζομένων στις πορείες αυτές ήταν από τις μαζικότερες των τελευταίων ετών, πράγμα που ανάγκασε τις ομοσπονδίες να πάρουν απόφαση για συνέχιση του αγώνα.

Το Σαββατοκύριακο, λόγω των κινητοποιήσεων (αποχή από την εργασία και κατάληψη) δεν πραγματοποιήθηκαν η μουσική συνοδεία των λιτανειών από τη φιλαρμονική, ούτε και αγώνες ερασιτεχνικών ομάδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ σε διάφορα γήπεδα του Δήμου.

Αλληλεγγύη από τον κόσμο

Αυτό δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στη δημοτική αρχή αλλά και στις ομάδες που θα συμμετείχαν στους αγώνες. Σε αντίθεση με τη Δημοτική Αρχή, η πλειοψηφία του κόσμου έδειξε μεγάλη κατανόηση στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όταν τους εξηγήθηκε ότι πρόκειται για αγώνα ενάντια σε απολύσεις κοκ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το εξής περιστατικό: Βλέποντας την ομάδα περιφρούρησης έξω από το γήπεδο, ένας αθλητής που είχε έρθει με την ομάδα του για αγώνα, λέει στο κινητό τα εξής:

«έχουν έρθει κάτι κομμουνίστριες εδώ πέρα και δεν μας αφήνουν να μπούμε να παίξουμε – και τι φταίμε εμείς τώρα;».

Οι εργαζόμενες του εξήγησαν ότι με το νέο νόμο θα απολυθούν από τον οργανισμό πάνω από 30 άτομα και πάνω από 100 σε όλο το Δήμο κοκ. και αυτός απάντησε

«Α, εγώ νόμιζα ότι το κάνετε για να πάρετε αυξήσεις. Κι’ εγώ απολυμένος είμαι… Παίζω ποδόσφαιρο για να εκτονώνομαι…Τουλάχιστον θα βγάλετε τίποτα με την κατάληψη ρε παιδιά; Θα κερδίσετε;»

Και η απάντηση των εργαζομένων ήταν:

«Εσύ όταν παίζεις βάζεις πάντα γκολ; Προφανώς όχι. Παίζεις όμως για να κερδίσεις. Ε, το ίδιο κάνουμε κι’ εμείς!».

Ο αθλητής ευχήθηκε στους εργαζόμενους καλή επιτυχία, ενώ η ομάδα προσφέρθηκε να μεταφέρει με το πούλμαν την ομάδα περιφρούρησης που τελείωνε βάρδια μέχρι τον κοντινότερο σταθμό του μετρό.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής