Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στον ΧΥΤΑ Φυλής

Στα τέλη Σεπτέμβρη, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), ολοκλήρωσε έλεγχο (που είχε αρχίσει από το Δεκέμβρη του προηγούμενου χρόνου) στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου, ο ΧΥΤΑ είναι υπεύθυνος για διαρροές στον υδρορφόρο ορίζοντα της γύρω περιοχής, ικανές να τη δηλητηριάσουν με μεγάλες ποσότητες εξασθενούς χρωμίου, και πολά άλλα περιβαλλοντικά εγκλήματα. Αντιγράφουμε από το blog της Πρωτοβουλίας Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων.

Από το 2011 η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής έχει δημοσιοποιήσει το γεγονός ότι σε δειγματοληπτικούς ελέγχους στο ρέμα «Μαύρη Ώρα», σε θέσεις κατάντη του ΧΥΤΑ, είχαν βρεθεί υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου. Με αφορμή το γεγονός αυτό, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος είχαν κάνει δειγματοληψία στον αγωγό ομβρίων, που οδηγεί στο ρέμα «Μαύρη Ώρα», στις 10/11/2011. Επειδή ενοχοποιούνταν ο ΧΥΤΑ Φυλής για διαρροές, η ειδική υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) πραγματοποίησε μερικό έλεγχο στις εγκαταστάσεις (δηλαδή, μόνο στο ΧΥΤΑ) Φυλής, στις 7/12/2011, οπότε και συνέταξαν τη σχετική έκθεση αυτοψίας. Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος ζήτησαν συμπληρωματικά στοιχεία από τον αρμόδιο φορέα ΕΔΣΝΑ, που δεν ανταποκρίθηκε, μέχρι που κλήθηκε σε απολογία.

Στις 19/9/2012 η ΕΥΕΠ ολοκλήρωσε την έκθεση του μερικού ελέγχου, την οποία απέστειλε στον ΕΔΣΝΑ, που τον καλούσε σε απολογία, και κοινοποίησε στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και στην ΕΥΠΕ, που έχει εκδώσει την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Ο ΕΔΣΝΑ απάντησε στην ΕΥΕΠ, στις 10/10/2012, επισυνάπτοντας διάφορα έγγραφα. Ενώ η ύπαρξη των παραπάνω εγγράφων είχε γίνει γνωστή εδώ και καιρό, κανείς από τους εμπλεκόμενους φορείς και τις υπηρεσίες δεν θέλησε να τα δημοσιοποιήσει. Αυτή τη στιγμή, τα δύο έγγραφα έχουν διαρρεύσει και παρατίθενται στη συνέχεια. Δεν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία που συνοδεύουν την απάντηση του ΕΔΣΝΑ στην ΕΥΕΠ.

Μια απλή ανάγνωση των εγγράφων είναι αρκετή για να φανεί η προβληματική λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής. Παρόλα αυτά επιχειρούμε ορισμένα πρώτα σχόλια:

Επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι υπάρχουν διαρροές στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Επιβεβαιώνεται ότι στα δείγματα των διαρροών υπάρχουν τεράστιες συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου, της τάξης των 450 – 1.500 μg/l (όταν το όριο για το συνολικό χρώμιο είναι 50 μg/l), καθώς και άλλων βαρέων μετάλλων.

Διαπιστώνεται ότι «δέματα ανακυκλωμένων υλικών πλαστικών και χαρτιού» θάβονται, ενώ «θα έπρεπε να έχουν διατεθεί προς αξιοποίηση»

Με την όποια επιφύλαξη συνεπάγεται το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε τα συνοδευτικά στοιχεία του ΕΔΣΝΑ, επισημαίνουμε ότι «κατά δήλωση των υπευθύνων» δέχεται καθημερινά 7.000 τόνους απορριμμάτων, που σημαίνει ποσότητα 2.500.000 τόνων/έτος, σε μια περίοδο που η αναμενόμενη ποσότητα αστικών απορριμμάτων της Αττικής αναμένεται γύρω στους 2.000.000 τόνους. Το γεγονός επιβεβαιώνει παράνομη είσοδο αποβλήτων στην εγκατάσταση της Φυλής, που μπορεί να εξηγηθεί, είτε με μεταφορά αποβλήτων από άλλες περιοχές, είτε με παράνομη διάθεση μικτών επιμολυσμένων αποβλήτων. Ήδη, έχουν δημοσιοποιηθεί καταγγελίες για μεσολάβηση ιδιωτικών ΚΔΑΥ σε αυτή τη διαδικασία, όπως το ΚΔΑΥ Κορωπίου (της ΕΠΑΝΑ).

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η προσπάθεια του ΕΔΣΝΑ να αμφισβητήσει τις μετρήσεις των επιθεωρητών περιβάλλοντος, να αποδώσει τις διαρροές σε γειτνιάζουσες δραστηριότητες και να προκαλέσει σύγχυση ανάμεσα στο εξασθενές και στο ολικό χρώμιο.

______________________________________

Ολόκληρη η ανακοίνωση της “Πρωτοβουλίας Συνενόησης”: http://prosynat.blogspot.gr/2012/11/blog-post_5.html 
Η έκθεση των επιθεωρητών περιβάλλοντος: http://www.scribd.com/doc/112115385/2012-09-19%CE%AD%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%85-%CE%95%CE%A5%CE%95%CE%A0  

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα