Οι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι στις τράπεζες και οι περιπέτειες του συνδικαλισμού τους

Τα τελευταία χρόνια και στην Εθνική Τράπεζα ο αντεργατικός θεσμός της «ενοικίασης» προσωπικού από «συνεργαζόμενες» εταιρίες έχει κυριαρχήσει, με τεράστια οφέλη για τους τραπεζίτες. Εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων, εκτέλεση τραπεζικών εργασιών με υπαλλήλους χαμηλότερων αμοιβών και λιγότερων δικαιωμάτων, αποδυνάμωση της ενιαίας συνδικαλιστικής έκφρασης και των συλλογικών διεκδικήσεων, κ.α.

Τις τελευταίες βδομάδες οι «ενοικιασμένοι» εργαζόμενοι της ΕΤΕ δέχονται μεγάλη επίθεση από τις εν λόγω εταιρίες με απολύσεις, περικοπές, εντατικοποίηση, παρακώλυση συνδικαλιστικής δράσης, κ.α. Ως απάντηση, το δανειζόμενο προσωπικό τραπεζικού τομέα έχει ήδη προχωρήσει σε πολύ σημαντικές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Για τα ζητήματα αυτά αλλά και για το πώς σχεδιάζουν να απαντήσουν στις προκλήσεις της εργοδοσίας μιλήσαμε με την Βρέττα Eύη, Γενική Γραμματέας  του συλλόγου εργαζομένων στην Ethnodata[1].

Τη συνέντευξη πήρε ο σ. Θανάσης Μαρίνης, αναπληρωματικό μέλος στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ[2]

  • Γεια σου Εύη, πες μας καταρχήν δυο λόγια για τις συνθήκες εργασίας του ενοικιασμένου προσωπικού στην ΕΤΕ . Ωράριο, αποδοχές, κανονισμός εργασίας, συνδικαλιστικές ελευθερίες, κτλ. Πότε ξεκίνησε το καθεστώς της «ενοικίασης»;

Το καθεστώς ενοικίασης έχει ξεκινήσει ήδη από την δεκαετία του 1990. Το 2001 η ΕΤΕ δημιούργησε την δική της εταιρεία ενοικίασης προσωπικού με το όνομα Dataplan  η οποία έκλεισε το 2003. Από τότε το ρόλο της επιτελεί η Εθνοdata και πληθώρα  άλλων εταιρειών που ενοικιάζουν προσωπικό στην ΕΤΕ άλλα και σε άλλες τράπεζες. 

Κανονισμός εργασίας και επιχειρησιακή σύμβαση δεν υφίστανται. Όλοι και όλες εργαζόμαστε με ατομικές συμβάσεις εργασίας οι οποίες δεν καθορίζουν καμία εξέλιξη και κανένα από τα επιδόματα που δικαιούνται οι τραπεζοϋπάλληλοι . Ειδικά στις υπόλοιπες εταιρείες όπως η ICAP, MELLON, KLISIS κλπ οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί, γίνονται απολύσεις και γενικότερα επικρατεί καθεστώς τρομοκρατίας υπό την απειλή της απόλυσης.

Όσον αφορά στις συνδικαλιστικές ελευθερίες όπως γνωρίζεται η ΕΤΕ έχει στραφεί εναντίον ιδιαίτερα του ΣΥΔΑΠΤΤ  (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ) ο οποίος αντιπροσωπεύει όλους τους ενοικιαζόμενους και τις ενοικιαζόμενες στις τράπεζες. Υπάρχει τρομοκρατία ώστε να μην εγγραφούν στο σωματείο και απαγορεύεται στο Σύλλογο η επίσκεψη σε χώρους της ΕΤΕ όπως στο Μοσχάτο. Ο ΣΥΔΑΠΤΤ  έχει στραφεί στην Επιθεώρηση εργασίας εναντίον της ΕΤΕ για την καταπάτηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

  • Υπάρχουν σωματεία του δανειζομένου προσωπικού; Πότε ιδρύθηκαν και ποια η δράση σας;

Τα σωματεία είναι δύο αυτή τη στιγμή. Πρώτα ιδρύθηκε το 2010 Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Εθνοdata  το οποίο είναι το πρώτο πρωτοβάθμιο σωματείο ενοικιαζομένων υπαλλήλων. Η Εθνοdata ενώ αναφέρει στο καταστατικό της ως εταιρεία πληροφορικής και μηχανογράφησης στην πραγματικότητα ενοικιάζει προσωπικό στην Εθνική. Τα χαρακτηριστικά του σωματείου είναι τα εξής:

  1. Ανυπαρξία παραταξιακού συνδικαλισμού, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει την ανυπαρξία πολιτικής ιδεολογίας.
  2. Ύπαρξη δημοκρατικών διαδικασιών στην λήψη των αποφάσεων με συχνά ΔΣ σχεδόν κάθε εβδομάδα. 
  3. Υιοθέτηση του αγωνιστικού μη γραφειοκρατικού συνδικαλισμού με επίκεντρο την κινητοποίηση των εργαζομένων
  4. Απεύθυνση στην κοινωνία και σε άλλα σωματεία που μπορούν να συγκροτήσουν μία βάση για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και την  αλλαγή πολιτικής

Είμαστε το μόνο σωματείο στην ΕΤΕ που απέτρεψε μείωση 6% στους χαμηλόμισθους υπαλλήλους της Εθνοdata

O ΣΥΔΑΠΤΤ είναι κλαδικό σωματείο με έτος ίδρυσης το 2012 είναι αδελφό σωματείο και ακολουθεί την ίδια λογική δράσης. Ως τώρα με απεργιακές κινητοποιήσεις, προσφυγές στην επιθεώρηση εργασίας  και απεύθυνση  επίσης στην βάση έχει καταφέρει την αποτροπή απολύσεων και παράνομων μειώσεων αποδοχών εργαζομένων και ο αγώνας συνεχίζεται.

  • Από ότι γνωρίζω οι εταιρίες ενοικίασης έχουν προχωρήσει σε μια σειρά από επιθέσεις εναντίον σας. Περικοπές, απολύσεις, άρνηση συνδικαλιστικής παρέμβασης, κτλ. Έχετε κάνει κινητοποιήσεις; Είχαν συμμετοχή; Πώς σκοπεύετε να συνεχίσετε;

Έχουν γίνει απεργιακές κινητοποιήσεις και σε επιχειρησιακό (Eθνοdata) και σε κλαδικό επίπεδο (ενοικιαζόμενοι /ες σε όλη την ΕΤΕ). Η συμμετοχή ήταν πολύ καλή και μην ξεχνάμε πως η μεγάλη συμμετοχή για παράδειγμα στις απεργίες που κήρυξε ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Εθνοdata ήταν αυτή που ματαίωσε την μείωση που αναφέραμε παραπάνω.

  • Ποια η στάση της ηγεσίας του ΣΥΕΤΕ και της ΟΤΟΕ[3]; Στηρίζουν τον αγώνα σας; Πιστεύεις ότι υπάρχουν περιθώρια κοινών αγώνων με το «τακτικό» προσωπικό της Εθνικής;

Η στάση των ΣΥΕΤΕ και ΟΤΟΕ είναι αφοριστική . Δεν υπάρχει καμία συμπαράσταση. Μάλιστα γνωρίζουμε πολύ καλά πως  οι πλειοψηφούσες παρατάξεις του ΣΥΕΤΕ είναι αυτές που αντιδρούν στην ενσωμάτωση των ενοικιαζόμενων στην ΕΤΕ.  Παρά το γεγονός ότι ζητάμε την συμπαράστασή τους σε όλες τις δράσεις και τις κινητοποιήσεις μας  αντιμετωπίζουμε κάθε φορά κλειστές πόρτες.  Να τονισθεί εδώ ότι μας συμπαρίστανται οι παρατάξεις (του ΣΥΕΤΕ) ΔΑΣ, Πρόταση Προοπτικής και Ενιαία, αυτές δηλαδή που πρόσκεινται στον αριστερό χώρο.

Όσον αφορά στην ΟΤΟΕ έχουμε κάνει αίτηση ένταξης από το 2010 χωρίς να έχουμε λάβει καν επίσημη απάντηση. Ο κος Κούκος μας έχει δώσει τουλάχιστον 3 φορές το λόγο  του ότι θα βάλει το θέμα μας προς συζήτηση με σκοπό την λήψη απόφασης  κάτι που δεν έγινε ποτέ… Εννοείται ότι  συμπαράσταση δεν υφίσταται σε κανένα επίπεδο. Επίσης  το ίδιο συμβαίνει και με την ΓΣΕΕ. Παρά το γεγονός ότι σε περίοδο απεργιακών κινητοποιήσεων έχω απευθυνθεί στον κο. Παναγόπουλο και στο γραφείο τύπου της ΓΣΕΕ η απάντηση ήταν αρχικά πηγαίνετε στον κο Κούκο και μετά σιωπή…

Όσον αφορά στην την ύπαρξη περιθωρίων με το «τακτικό» προσωπικό της τράπεζας, περιθώρια πάντα υπάρχουν. Η στήριξη των συναδέλφων και των συναδελφισσών της ΕΤΕ υπήρξε παρούσα στις απεργιακές μας κινητοποιήσεις . Από την στιγμή όμως που δεν οργανώνεται κάτι μαζικό που να αφορά όλους και όλες τις εργαζόμενες είναι δύσκολο η στήριξη αυτή να έχει ένα μεγαλύτερο αντίκρισμα. 

Εξάλλου αν  το «τακτικό» προσωπικό δεν κατανοήσει  την αναγκαιότητα της κατάργησης αυτού του είδους της μορφής εργασίας  με την ένταξη όλου του ενοικιαζόμενου προσωπικού στον κανονισμό εργασίας της ΕΤΕ δεν θα υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Και μην ξεχνάμε πως  στο ΣΥΕΤΕ τις συγκεκριμένες παρατάξεις που αποτελούν το προεδρείο του, τις ψήφισαν εν μέσω κρίσης οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες της ΕΤΕ. Εμένα αυτό μου δείχνει ότι οι πελατειακές σχέσεις καλά κρατούν στην Εθνική Τράπεζα και ότι ο συνδικαλιστής (και χρησιμοποιώ επίτηδες το  αρσενικό γένος λόγω της κραυγαλέας έλλειψης γυναικών στον ΣΥΕΤΕ) είναι ακόμη ένας μεσολαβητής για επίτευξη ατομικών περισσότερο και όχι συλλογικών στόχων.

________
Σημειώσεις
1. θυγατρική της ΕΤΕ
2. Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας
3. Ομοσπονδία τραπεζοϋπαλλήλων Ελλάδας

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,273ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα