Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου δεν φοβούνται πια τον ΣΥΡΙΖΑ;

Έχουμε γράψει πολλές φορές στο παρελθόν πως η άρχουσα τάξη στην Ελλάδα και διεθνώς θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση των γκάνγκστερ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να μην έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, όμως, οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου και ιδιαίτερα το πιο διορατικό κομμάτι τους, προσπαθούν να βρουν διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας ότι, αντικειμενικά, το εξαιρετικά πιθανότερο είναι να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης.

Η δε ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με τις δηλώσεις, τις πράξεις και τις συναντήσεις που πραγματοποιεί (με βιομήχανους, εφοπλιστές, Γερμανούς αξιωματούχους, άλλους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΔΝΤ, Αγιορείτες καλόγερους, τον… Πάπα, κλπ) κάνει ότι μπορεί για να «ανταποκριθεί» σ’ αυτά τα «καλέσματα» από τη μεριά του κατεστημένου.

Δηλώσεις στο Bloomberg

Εξαιρετικά ενδεικτικές του «νέου» κλίματος που έχει δημιουργηθεί σε τμήμα της άρχουσας τάξης της χώρας μας, ήταν οι δηλώσεις μια σειράς Ελλήνων επιχειρηματιών σε πρόσφατη (18/9) εκπομπή του οικονομικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, με κεντρικό θέμα την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και το τι θα αλλάξει σε περίπτωση ανάληψης της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου σχετικά με το πως θα επηρεάσει την κατάσταση της οικονομίας μια τέτοια εξέλιξη, οι απαντήσεις των καλεσμένων ήταν αναπάντεχα «καθησυχαστικές».

Ο Οδ. Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development του Ομίλου Λάτση, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν έχουμε στην Ελλάδα, μετά από τόσα χρόνια κρίσης, θα δράσει υπέρ των ελληνικών συμφερόντων. Ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ μερικές φορές στέλνει μηνύματα που μεταφράζονται με συγκεκριμένο τρόπο, αλλά νομίζω ότι αν έρθουν στην εξουσία τελικά θα δράσουν προς όφελος της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα πιστεύω ότι θα έχουμε αρχικά κάποιες καθυστερήσεις, αλλά στο τέλος θα επανέλθει ο ρυθμός σε θετική κατεύθυνση».

Ο Κ. Αντωνόπουλος, επικεφαλής της Intralot, υπογράμμισε ότι

«Ο ελληνικός λαός θα επιλέξει στις εκλογές» αλλά «από την επιχειρηματική σκοπιά, οι εταιρείες θα συνεχίσουν να λειτουργούν με οποιαδήποτε κυβέρνηση». Όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει αστάθεια, σημείωσε ότι «κάθε αλλαγή προκαλεί αστάθεια, αλλά η αστάθεια στην Ελλάδα έρχεται από την Ευρώπη, δεν είναι τοπική. Αν η Ευρώπη πάει καλά, τότε η Ελλάδα θα πάει καλύτερα».

Ακόμα πιο χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είπε ο Κ. Μποτόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

«Το ερώτημα είναι αν οι πολιτικές εξελίξεις θα σταματήσουν τη διαδικασία ανάκαμψης. Η απάντησή μου είναι όχι, γιατί κάθε κόμμα που θα γίνει κυβέρνηση δεν θα θέλει να την ανακόψει».

Αναφορικά δε με τη διεκδίκηση του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή χρέους, δήλωσε ότι η Κουμουνδούρου

 «… μπορεί να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί κάτι τέτοιο, αλλά και πάλι αυτό είναι μέρος της κανονικής δημοκρατικής διαδικασίας».

Την ίδια ώρα, το γερμανικό πρακτορείο Deutche Welle, δημοσιεύει ρεπορτάζ (www.dw.de, 21/9/14)[*] στο οποίο ο Γερμανός αναλυτής Νιλς Καντρίτσκε διευκρινίζει μεν πως η γερμανική κυβέρνηση

«δεν θα αντιμετώπιζε θετικά μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ»

αλλά ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει πως ο Α. Τσίπρας

«δεν συνιστά πλέον μπαμπούλα για το γερμανικό πολιτικό κόσμο» αφού «οι ιθύνοντες γνωρίζουν καλά ότι το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από τον Τσίπρα δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση το τέλος των σχέσεων της ΕΕ με την Ελλάδα. Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει σαφώς θέση υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη. Επίσης διαπιστώνω πως έχουν πέσει αισθητά οι τόνοι ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Κανείς δεν φοβάται πια στο Βερολίνο ότι ο Τσίπρας θα αναποδογυρίσει το τραπέζι, στο οποίο θέλει να καθίσει με μια αριστερή κυβέρνηση προκειμένου να συζητήσει την ελληνική κρίση και σχέδια εξόδου από αυτήν».

Έχουν σταματήσει να φοβούνται μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να οδηγήσουν ορισμένους στο συμπέρασμα πως το ελληνικό και διεθνές κατεστημένο δεν φοβάται πλέον την πιθανότητα ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κάτι τέτοιο όμως απέχει από την αλήθεια. Όπως γράφουμε και σε άλλα κείμενα και άρθρα μας[**] αυτό που φοβάται η άρχουσα τάξη δεν είναι την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καθαυτή, αλλά την σε μεγάλο βαθμό αναπόφευκτη αναζωογόνηση του εργατικού κινήματος που θα φέρει μια ήττα των ΠΑΣΟΚ/ΝΔ και μια νίκη της Αριστεράς.

Αυτός ο παράγοντας, σε συνδυασμό με τις αντιστάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πιθανή «προσαρμογή» της ηγεσίας του στις μνημονιακές απαιτήσεις, εξακολουθεί να τρομάζει το κατεστημένο.

Στην πραγματικότητα όποιες κι αν είναι οι προθέσεις της ηγετικής ομάδας στον ΣΥΡΙΖΑ η πίεση από την κοινωνία, που είναι σε απελπιστική κατάσταση, και τα κινήματα, που αναπόφευκτα θα θεωρήσουν ότι ήρθε η ώρα να διεκδικήσουν αυτά που χάσανε, θα είναι πολύ μεγάλη. Αυτά, σε συνδυασμό με την αριστερή βάση του κόμματος που θα έχει εμπλοκή στα κινήματα αυτά, μπορεί να σπρώξει τον ΣΥΡΙΖΑ πολύ πιο αριστερά απ’ ότι θα ήθελε η ηγετική του ομάδα.

Σ’ ότι αφορά τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, οι «ουδέτερες» δηλώσεις, και οι φιλοφρονήσεις των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου, δεν πρέπει να τον ξεγελούν. Οι ίδιοι άνθρωποι που σήμερα δηλώνουν πως «ο λαός θα αποφασίσει», θα σαμποτάρουν αδίστακτα την οικονομία σε περίπτωση που η μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αμφισβητήσει την κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου.

Στην πραγματικότητα, τίποτα το πρωτότυπο δεν υπάρχει στις παραπάνω δηλώσεις των εκπροσώπων της άρχουσας τάξης. Κάθε φορά στην ιστορία που ένα κόμμα της Αριστεράς πλησιάζει την εξουσία, το κατεστημένο από τη μια προσπαθεί να το πολεμήσει, από την άλλη να το «φέρει με τα νερά του». Μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί πολύ σύντομα να αποφασίσει «με ποιους θα πάει και ποιους θ’ αφήσει».

Ξεκίνημα – Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση
27/9/2014

___________________________

[*] Διαβάστε ολόκληρο το σχετικό ρεπορτάζ του Deutche Welle εδώ: http://www.dw.de/%CE%B7-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BA%CE%B5%CE%BB-%CE%B8%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%BE%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CE%B7%CF%83%CE%B7/a-17938025
[*] δείτε πχ: www.xekinima.org στις 25/9/14, https://xekinima.org/arthra/view/article/georgiadis-samaras-koyfia-logia-i-mipos-kseroyn-kat/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα