Οι εκλογές, το κίνημα, η Αριστερά

Νίκος Κανελλής, υποψήφιος ευρωβουλευτής ευρωβουλευτής του «Ξ» στο ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Το κλίμα ενόψει των τριπλών εκλογών της 26ης Μάη σε τίποτα δεν θυμίζει το 2014. Οι επιπτώσεις από την υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015 και οι ήττες των εργατικών αγώνων της περιόδου 2010-2012 συνεχίζουν και βαραίνουν το μαζικό κίνημα. Η αίσθηση της έλλειψης εναλλακτικής και η απογοήτευση ενισχύονται από τα λάθη και τις αδυναμίες της Αριστεράς, ειδικά των μαζικών της φορέων. Πάνω στην εμπέδωση του ΤΙΝΑ πατάει η λογική του «μικρότερου κακού» που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σαν δήθεν απάντηση στον επιθετικό νεοφιλελευθερισμό της Δεξιάς του Μητσοτάκη και στην προφανή απειλή της ακροδεξιάς.

Παρόλα αυτά η ελληνική άρχουσα τάξη έχει κάθε λόγο να είναι ανήσυχη. Η διεθνής οικονομία βαδίζει προς μια νέα ύφεση. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις οξύνεται. Την ίδια ώρα η ΕΕ βυθίζεται σε μια βαθιά πολιτική κρίση με τις δυνάμεις του ακροδεξιού λαϊκισμού και τις φυγόκεντρες τάσεις να ενισχύονται.  

Την ίδια στιγμή υπάρχουν ελπιδοφόρες διεργασίες στη βάση της ελληνικής κοινωνίας αλλά και διεθνώς. Οι μαθητικές διαδηλώσεις σε μια σειρά χώρες στις 15 Μαρτίου για την κλιματική αλλαγή. Το μαζικότατο κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την Lafarge (ΑΓΕΤ) στο Βόλο. Οι μαζικοί, και συχνά νικηφόροι, αγώνες των γυναικών τους ανά την υφήλιο. Η ριζοσπαστικοποίηση του εργατικού κινήματος στις ΗΠΑ που βγαίνει σε σκληρούς απεργιακούς αγώνες, πετυχαίνει νίκες και αναζητά ξανάμε δίψα τις σοσιαλιστικές ιδέες. Οι αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις στη Γερμανία, την Ιταλία και την Αυστρία. Τα κίτρινα γιλέκα στη Γαλλία. Το ένα εκατομμύριο διαδηλωτών ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα του Μπολσονάρου στη Βραζιλία. Είναι μερικά από τα θετικά στοιχεία της αντιφατικής πραγματικότητας.

Σε αυτό το τοπίο το Ξεκίνημα  συνεργάζεται με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ επειδή θεωρεί ότι η ενιαιομετωπική συνεργασία της Αριστεράς είναι κρίσιμης σημασίας για την ανασυγκρότηση του κινήματος. Επιπλέον, επιδιώκουμε να προβάλλουμε το ανατρεπτικό σοσιαλιστικό πρόγραμμα και τη διεθνιστική προοπτική σαν την μόνη απάντηση στην καπιταλιστική κρίση στην Ελλάδα και διεθνώς.


*Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΠΡΙΝ» το Σάββατο 25 Μάη 2019

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα