Οι Εκλογές στο ΤΥΠΕΤ (Εθνική Τράπεζα) και η άρνηση της Αριστεράς να συνεργαστεί

Στις 24 Μάη θα λάβουν χώρα οι εκλογές του «Ταμείου Υγείας του Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας» (ΤΥΠΕΤ).
Το ΤΥΠΕΤ αποτελεί πολύ σημαντική εργατική κατάκτηση από τη δεκαετία του 1930, είναι αυτοδιαχειριζόμενο και αυτοδιοικούμενο, έχει δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους-ες και προφανώς τεράστια περιουσία.
Οι εν λόγω εκλογές διεξάγονται σε μία περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη, όπου πέρα από τη συνεχιζόμενη επίθεση στις δυνάμεις της εργασίας, το γενικότερο περιβάλλον μόνο ευνοϊκό δεν είναι για τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα ενός αυτοδιαχειριζόμενου φορέα υγείας.
Η Κυβέρνηση και οι Δανειστές ενορχηστρώνουν νέα επίθεση στις εργατικές κατακτήσεις, την κοινωνική ασφάλιση και την Δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ταυτόχρονα η τεράστια μείωση των συντάξεων αποστερεί πού σημαντικούς πόρους από το Ταμείο.
Από την άλλη οι Τραπεζίτες οδηγούν το ΤΥΠΕΤ στην απαξίωση μέσω της διαχρονικής πολιτική μείωσης προσωπικού, που κορυφώθηκε με τις εθελούσιες του 2013 και του 2016, χωρίς ποτέ να αναπληρωθούν οι απώλειες. Μόνο από την αποχώρηση πάνω από 3.500 εργαζομένων κατά την τελευταία τριετία, το ΤΥΠΕΤ βρέθηκε να χάνει εισφορές τουλάχιστον 4 εκ. Ευρώ ετησίως.
Μεγάλες ευθύνες, ωστόσο, υπάρχουν και στη διοίκηση του ΤΥΠΕΤ, και ειδικότερα στις κυρίαρχες παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Αδράνεια, κακοδιαχείριση, αδιαφάνεια, παραγοντισμός, ευνοιοκρατία και ρουσφέτια, καταστροφική τοποθέτηση των αποθεματικών σε μετοχές, ανοχή στις πολιτικές της Διοίκησης, μη διεκδίκηση της ασφάλισης στο ΤΥΠΕΤ όλων των εργαζομένων στον Όμιλο της Εθνικής, απουσία ενημέρωσης των εργαζομένων για τα πραγματικά προβλήματα του Ταμείου κλπ.
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση και λαμβάνοντας υπόψη τον εξαιρετικά αντιδημοκρατικό τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, η «Πρωτοβουλία» εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα (συνδικαλιστική παράταξη στην οποία συμμετέχει το Ξεκίνημα) απεύθυνε κάλεσμα εκλογικής συνεργασίας στην Πρόταση Προοπτικής (πρόσκειται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και την ΕΝΙΑΙΑ (ΠΑΜΕ). Η ΕΝΙΑΙΑ δεν απάντησε. Η Πρόταση Προοπτικής αρνήθηκε χωρίς να μπει σε διαδικασία συζήτησης και χωρίς να εκφράσει διαφωνία πάνω στους άξονες που προτάθηκαν.
Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην αδυναμία τόσο της «Πρωτοβουλίας», όσο και της «Πρότασης Προοπτικής» να κατεβάσουν ψηφοδέλτιο στο εκλογικό διαμέρισμα της Αττικής (απαιτούνται μίνιμουμ 40 άτομα), ενώ από κοινού οι δύο παρατάξεις θα μπορούσαν όχι μόνο να συμπληρώσουν, αλλά και να αναπτύξουν μεγάλη δυναμική δίνοντας διέξοδο σε σημαντικό στρώμα συναδέλφων.
Για ακόμα μια φορά είναι φανερό ότι κομμάτια της Αριστεράς αδυνατούν να βγάλουν συμπεράσματα. Ο σεχταρισμός και ο μικρομεγαλισμός επιτείνουν ακόμα περισσότερο το αίσθημα απογοήτευσης και αδιεξόδου που κυριαρχεί στη βάση των εργαζομένων.
Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο την επόμενη περίοδο να μπούμε μπροστά στο χτίσιμο συνδικαλιστικών παρατάξεων μαχητικών και ενωτικών. Σε αυτήν την κατεύθυνση προσπαθεί να συμβάλλει η «Πρωτοβουλία».
Ως εκ τούτου, υπό τον καταστατικό περιορισμό που αποκλείει τα «μη πλήρη» ψηφοδέλτια στο Διαμέρισμα της Αττικής, η «Πρωτοβουλία» θα εκφραστεί στις επερχόμενες εκλογές με τις εξής υποψηφιότητες::
  • Στέλλα Μυτίνη, Διαμερίσματα Γ’ (Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική-Κιλκίς)
  • Βασίλης Καζιάνης, Διαμέρισμα Δ’ (Ήπειρος-Νησιά Ιονίου-Αιτωλοακαρνανία)
  • Χρήστος Πέττας, Διαμέρισμα ΣΤ’ (Πελοπόννησος)
  • Έλενα-Νικόλ Τούσσα και Γιώργος Σταυρουλάκης, Διαμέρισμα Ζ’ (Κρήτη-Νησιά Αιγαίου)
  • Μάκης Καβούκας, Διαμέρισμα Η’ (Δυτική Μακεδονία-Πέλλα-Πιερία-Ημαθία)
Ακολουθεί η ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας»

 

 

Κόντρα στις πολιτικές μηδενισμού της υγείας ως δημόσιο αγαθό

Για την αυτονομία και αυτοδιαχείριση του ΤΥΠΕΤ
διεκδικώντας τη βιωσιμότητά του με αποκατάσταση των απωλειών 

 

ethniki_trapeza_thumb_large_771720548

Οι εκλογές του ΤΥΠΕΤ διεξάγονται σε μία περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη, όπου πέρα από τη συνεχιζόμενη επίθεση στις δυνάμεις της εργασίας, το γενικότερο περιβάλλον μόνο ευνοϊκό δεν είναι για τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα ενός αυτοδιαχειριζόμενου φορέα υγείας, όπως είναι το Ταμείο μας. Η Κυβέρνηση και οι Δανειστές ενορχηστρώνουν νέα επίθεση στις εργατικές κατακτήσεις, την κοινωνική ασφάλιση και την Δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ταυτόχρονα, η τεράστια μείωση των κύριων συντάξεων κατά την 7ετία των Μνημονίων, με το ενδεχόμενο για τις επικουρικές να μένει ακόμη ανοιχτό, αποστερεί από το Ταμείο τεράστιο όγκο εισφορών από τους συνταξιούχους ασφαλισμένους/ες.

Το ερώτημα που τίθεται από όλες τις πλευρές είναι καίριο: Είναι διασφαλισμένη η βιωσιμότητα και η αυτόνομη πορεία του ΤΥΠΕΤ τα επόμενα χρόνια, μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχτηκε από κυβερνήσεις, διοικήσεις της ΕΤΕ, αλλά και την ελλειμματική διαχείριση των δικών του διοικήσεων με ευθύνη των πλειοψηφιών στο Δ.Σ.; Κι αν όχι, τι μέτρα και τι αγώνες απαιτούνται για τη διασφάλιση του κατακτημένου δικαιώματός μας για την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη Υγείας μέσω του ΤΥΠΕΤ;

Διαχρονικές ευθύνες, μηδαμινές απαντήσεις

Το πλήγμα που δέχτηκε το Ταμείο από τις κυβερνητικές μνημονιακές πολιτικές είναι βαρύ. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι για κάθε 100 ευρώ κομμένης σύνταξης, το ΤΥΠΕΤ χάνει ετησίως 48 ευρώ από εισφορές! Για κάθε αύξηση του τιμολογίου Δημοσίου, το ΤΥΠΕΤ επιβαρύνεται δεκάδες χιλιάδες ευρώ επιπλέον. Για κάθε νέα τιμολόγηση και για όσο απουσιάζει πλήρως ένα εθνικό σχέδιο πολιτικής για το φάρμακο και τις απεικονιστικές εξετάσεις, το ΤΥΠΕΤ χτυπιέται αλύπητα από μια βιομηχανία που κερδοσκοπεί στις ζωές μας. Στα χτυπήματα αυτά συναθροίζεται και η διαχρονική νεοφιλελεύθερη πολιτική της διάλυσης της Δημόσιας Υγείας προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Η ιδιωτική Υγεία ως μοντέλο προωθείται με κάθε τρόπο, έχοντας πια επιβληθεί ως αναπόδραστος μονόδρομος για την κάλυψη της κοινωνικής ανάγκης για αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας.

Η Διοίκηση της ΕΤΕ κρύβει τις δικές της τεράστιες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση του Ταμείου πίσω από την οικονομική ενίσχυση που συμφώνησε να δίνει σε αυτό με την Επιχειρησιακή ΣΣΕ. Ένας απλός υπολογισμός δείχνει, ότι το δήθεν φιλεργατικό πρόσωπο, είναι προσωπείο-φερετζές στην εξυπηρέτηση των πραγματικών στόχων του μάνατζμεντ της ΕΤΕ και του πλάνου αναδιάρθρωσης της τράπεζας. Το μόνο που φαίνεται να την ενδιαφέρει πραγματικά είναι να επιβάλλει μάνατζερ στη διοίκηση του Ταμείου, ώστε να έχει και η ίδια λόγο και μελλοντικά να αποκτήσει τον έλεγχο των επιλογών του.

Το πραγματικό πρόσωπο της διοίκησης αποδεικνύεται από την διαχρονική πολιτική μείωσης προσωπικού, που κορυφώθηκε με τις εθελούσιες του 2013 και του 2016, χωρίς ποτέ να αναπληρωθούν οι αναλογιστικές απώλειες για το Ταμείο. Μόνο από την αποχώρηση πάνω από 3500 συναδέλφων κατά την τελευταία τριετία, το ΤΥΠΕΤ βρέθηκε να χάνει εισφορές τουλάχιστον 4 εκ. Ευρώ ετησίως, από τις οποίες ούτε οι μισές καλύπτονται από την “οικονομική ενίσχυση”. Αν συνυπολογίσει κανείς τις μειώσεις μισθών που επιβλήθηκαν τόσο σε κλαδικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, με πρωταγωνιστή τη Διοίκηση της ΕΤΕ, και την ταυτόχρονη επιλογή της να υποκαθιστά τη σταθερή εργασία με ελαστική, απασχολώντας ενοικιαζόμενους εργαζόμενους που δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΤΥΠΕΤ, τότε η πραγματική ετήσια ζημία για το Ταμείο λόγω των επιλογών της Διοίκησης της ΕΤΕ φτάνει σε οκταψήφιο νούμερο! Η μη ουσιαστική απάντηση στις επιλογές αυτές βαρύνει φυσικά τις ηγεσίες σε συνδικαλιστικό επίπεδο. Οι οποίες σήμερα κομπορρημονούν για τη δήθεν “επιτυχημένη διαχείριση” του Ταμείου.

Μεγάλες ευθύνες, ωστόσο, υπάρχουν και στη διοίκηση του ΤΥΠΕΤ, και ειδικότερα στις κυρίαρχες παρατάξεις ΔΗΣΥΕ (Υγεία-Φροντίδα-Πρόοδος) και ΔΑΚΕ (Ανοιχτή Γραμμή). Αδράνεια, κακοδιαχείριση, αδιαφάνεια, παραγοντισμός, ευνοιοκρατία και ρουσφέτια, καταστροφική τοποθέτηση των αποθεματικών σε μετοχές, ανοχή στις πολιτικές της Διοίκησης, μη διεκδίκηση της ασφάλισης στο ΤΥΠΕΤ όλων των εργαζομένων στον Όμιλο της Εθνικής, απουσία ενημέρωσης των συναδέλφων για τα πραγματικά προβλήματα του Ταμείου κλπ. Ως αποτέλεσμα, οι παροχές την τελευταία περίοδο έχουν φθίνουσα πορεία στην ποιότητά τους. Το μόνο που βρίσκουν να πουν; “Πετύχαμε”, ποιος ξέρει σε τι, και “Αγωνιζόμαστε για τη βιωσιμότητα”…

Η “Βιωσιμότητα” δεν είναι σύνθημα αλλά μονόδρομος

Από όλες τις πλευρές ακούγεται τελευταία το ζήτημα της βιωσιμότητας του ΤΥΠΕΤ. Και όντως αποτελεί το κορυφαίο ζητούμενο μέσα σε μια ασφυκτική πραγματικότητα, που συμπιέζει επικίνδυνα την πορεία του Ταμείου. Η βιωσιμότητα όμως:

  • δεν είναι απλά και μόνο ένα σύνθημα, που μπορούν κάποιοι να εκφωνούν στη λογική “ψεκάστε-σκουπίστε”. Αντίθετα απαιτεί συγκεκριμένο μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό, σε συνδυασμό με ανάπτυξη διεκδικητικού πλαισίου δράσης, ώστε αυτή να επιτευχθεί.
  • δεν κατακτιέται με εφαρμογή στο Ταμείο ιδωτικοοικονομικών πολιτικών, περικοπής παροχών, περιορισμού αντικειμένου, αλλά με εμπέδωση του αυτοδιαχειριζόμενου χαρακτήρα του και πλήρη συνειδητοποίηση της ευθύνης του καθένα, από τη διοίκηση του ΤΥΠΕΤ μέχρι το κάθε μέλος, εργαζόμενο και συνταξιούχο.
  • δεν εξασφαλίζεται με εξωραϊσμό της πραγματικής κατάστασης, ώστε να μπορεί η απερχόμενη διοίκηση να παρουσιάσει “επιτυχημένο έργο”.
  • απαιτεί τη δυναμική διεκδίκηση, έναντι της ΕΤΕ, της αποκατάστασης των απωλειών και την ένταξη όλων των εργαζομένων της Τράπεζας στο Ταμείο.

Ο δρόμος για μια βιώσιμη πορεία του ΤΥΠΕΤ περνά μέσα από την πλήρη συνειδητοποίηση της σημερινής κατάστασης. Κι αυτό όχι με βάση το τι ο καθένας πιστεύει, αλλά με βάση την απεικόνιση των αντικειμενικών στοιχείων, όπως αποτυπώνονται στην Έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Σε αυτήν, όπως δημοσιοποιήθηκε στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Ταμείου, αμφισβητείται πλήρως η αφήγηση της πλειοψηφίας του ΔΣ περί σημαντικού πλεονάσματος και άρα “επιτυχημένης διαχείρισης”, στο βαθμό που έχουν ετεροχρονιστεί συγκεκριμένα κόστη, που αν συνυπολογίζονταν θα ανέτρεπαν πλήρως την εικόνα. Ούτε αποτυπώνεται η τεράστια καταστροφή αποθεματικού κεφαλαίου από την επανειλημμένη τοποθέτησή του σε μετοχές ΕΤΕ. Δημιουργική λογιστική, όμως, δεν χωρά όταν παίζουμε με τις τύχες της Υγείας μας.

Δημοκρατικό Έλλειμμα στη λειτουργία του ΤΥΠΕΤ

Το Καταστατικό του ΤΥΠΕΤ ορίζει ρητά, ότι το Ταμείο δεν έχει απλά “ασφαλισμένους/ες”, αλλά “μέλη”. Την πραγματικότητα αυτή, όμως, φροντίζουν να την προσπερνούν διαχρονικά οι διοικήσεις του. Κι επειδή το ΤΥΠΕΤ αποτελεί πολύ σημαντική εργατική κατάκτηση που πρέπει με κάθε τρόπο να προασπίσουμε και να βελτιώσουμε, ως “Πρωτοβουλία” εκτιμούμε ότι το Ταμείο είναι υπόθεση όλων μας και όχι μια ομάδας “ειδικών”.

Με ευθύνη, ωστόσο, των κυρίαρχων παρατάξεων, η λειτουργία του Ταμείου χαρακτηρίζεται από δημοκρατικό έλλειμμα:

  1. Υπάρχει συστηματικά ελλιπής ενημέρωση των μελών για τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το Δ.Σ., ακόμη και σε διαχειριστικά ζητήματα.
  2. Η ίδια η λειτουργία του Δ.Σ. εμφανίζει προβλήματα, στο βαθμό που σωρεία ζητημάτων έρχεται προς ψήφιση χωρίς αντίστοιχη διεξοδική ενημέρωση – τεκμηρίωση των μελών του οργάνου.
  3. Η Γενική Συνέλευση του ΤΥΠΕΤ, αντί να συνέρχεται ως ανώτατο όργανο,  συγκαλείται εσκεμμένα σε χρόνο (καθημερινή μεσημέρι) που “εξασφαλίζει” την ελάχιστη δυνατή συμμετοχή των μελών του Ταμείου, με πλήρη αποκλεισμό των συναδέλφων από την επαρχία. Ενώ και η ατζέντα είναι γενικευμένη και στρογγυλεμένη σε τέτοιο βαθμό, που δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικός έλεγχος. Ο εκδημοκρατισμός της λειτουργίας του Ταμείου απαιτεί την αναβάθμιση της Γενικής Συνέλευσης και την καθιέρωση Περιφερειακών Συνελεύσεων.
  4. Σε σχέση με την εκλογή της Διοίκησης του ΤΥΠΕΤ, το Καταστατικό πάσχει από αναχρονιστικές στρεβλώσεις, στο βαθμό που στο Α’ Διαμέρισμα (Αττική), απαγορεύει το δικαίωμα του “εκλέγεσθαι” σε παρατάξεις ή συλλογικές εκφράσεις που δεν συμπληρώνουν “πλήρες” ψηφοδέλτιο 40 υποψηφίων. Απαγορεύονται ακόμη και οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες! Ενώ στα υπόλοιπα διαμερίσματα εφαρμόζεται αμιγώς πλειοψηφικό σύστημα, αφού σε κάθε περιφερειακό διαμέρισμα εκλέγεται μόνο ένα μέλος Δ.Σ.. Για το λόγο αυτό προτείνουμε να αναθεωρηθεί το σύστημα εκλογής, με την καθιέρωση 3 πολυεδρικών διαμερισμάτων (Αττική – Θεσσαλονίκη – Περιφέρεια) και να καταργηθούν οι καταστατικές διατάξεις αποκλεισμού.
    Επιπλέον, το ίδιο Καταστατικό δεν δίνει δικαιώματα “εκλέγειν” και “εκλέγεσθαι” σε ασφαλισμένους που είναι οργανωμένοι σε άλλους συλλόγους πλην ΣΥΕΤΕ-ΣΥΤΑΤΕ-ΣΕΠΕΤΕ, όπως συμβαίνει π.χ. με την περίπτωση των προερχόμενων από την πρώην Εθνοdata, αλλά ούτε και στους συνταξιούχους συναδέλφους.
  5. Οι αρχαιρεσίες του ΤΥΠΕΤ, με τη σπουδαιότητα που έχει ως αυτοδιαχειριζόμενος φορέας υγείας, γίνονται χωρίς την παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων. Για το λόγο αυτό είναι αίτημα δημοκρατικής τάξης, και στο βαθμό που κανείς δεν επιδιώκει περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση του Ταμείου, ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών να συμπίπτει με αυτές του αντιπροσωπευτικού συλλόγου (ΣΥΕΤΕ).

Όλα αυτά καταδεικνύουν, ότι στην αντίληψη ορισμένων, οι συνάδελφοι-μέλη του Ταμείου πρέπει να παραμένουν “στο σκοτάδι”, ώστε αυτό να λειτουργεί ως “μαγαζί” ή “τσιφλίκι”.

Το ΤΥΠΕΤ πέρα από τη “Διαχείριση”

Είναι προβληματικό το γεγονός ότι ενόψει αρχαιρεσιών στο ΤΥΠΕΤ δεν γίνεται καμία νύξη για το ενδεχόμενο “ανοίγματός” του σε επίπεδο κλάδου. Απαιτείται και προεκλογικά να γίνει δημόσια, υπεύθυνα και δεσμευτικά για τον καθένα η συζήτηση για την προοπτική του Ταμείου, ιδιαίτερα με βάση όσα προβλέπονται από την Κλαδική ΣΣΕ για ένα ενιαίο πλαίσιο παροχών υγείας στον κλάδο. Υπάρχουν θετικά ίσως σε μια τέτοια προοπτική, όπως και πολλά που πρέπει να διασαφηνιστούν ή αποφευχθούν. Σε κάθε περίπτωση, ένα στοιχείο για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο: ο αυτοδιαχειριστικός χαρακτήρας του Ταμείου.

Στο δε επίπεδο της τρέχουσας λειτουργίας του Ταμείου, αποτελεί μέρος μόνον της αλήθειας η πολυφορεμένη άποψη, ότι το ΤΥΠΕΤ αποτελεί αποκλειστικά “διαχειριστικό φορέα” και άρα η οποιαδήποτε συνδικαλιστική-πολιτική γνώμη δεν έχει θέση σε αυτό. Η πλήρης αλήθεια είναι, ότι ένας ασφαλιστικός φορέας με δεκάδες χιλιάδες μέλη και με καταστατικά ιδρυτικά μέλη του 2 μεγάλα σωματεία εργαζομένων, μπορεί και πρέπει να έχει ρόλο στη διαμόρφωση συνδικαλιστικών και πολιτικών διεκδικήσεων, πάντα με βάση το ειδικό του βάρος και τα ιδιαίτερα συμφέροντά του. Συντονισμός δράσης, όμως ανάμεσα στο ΤΥΠΕΤ και τους Συλλόγους, ποτέ δεν επιχειρήθηκε, γιατί αυτό προφανώς προσκρούει σε άλλους σχεδιασμούς.
Στη δική μας αντίληψη, πρέπει να υπάρχει άμεση σύνδεση του Ταμείου τουλάχιστον με τον αντιπροσωπευτικό σύλλογο, τον ΣΥΕΤΕ (πχ μέσα από κοινές συνεδριάσεις), με στόχο να εντάξουμε τις διεκδικήσεις για το ΤΥΠΕΤ σε ένα ευρύτερο αγωνιστικό σχεδιασμό ανατροπής των πολιτικών λιτότητας.

Ανάγκη αγωνιστικής έκφρασης στη Διοίκηση του ΤΥΠΕΤ

Ως “Πρωτοβουλία” είμαστε κάθετα αντίθετοι-ες στη συντεχνιακή λογική της «εξαίρεσης», η οποία συχνά-πυκνά προπαγανδίζεται από τη συνδικαλιστική ηγεσία του ΣΥΕΤΕ ως πανάκεια για τα προβλήματά μας. Αντίθετα, θεωρούμε ότι ως εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι έχουμε κοινές διεκδικήσεις με το σύνολο των εργαζομένων και συνεπώς είναι απαραίτητη η σύνδεση των διεκδικήσεων για το ΤΥΠΕΤ με το ευρύτερο κίνημα για την υπεράσπιση της Δημόσιας υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης. Χωρίς αυτό, φυσικά, να σημαίνει την απαλλοτρίωση του Ταμείου ως αυτοδιαχειριζόμενου φορέα υγείας και με το δεδομένο επίπεδο παροχών.

Δεν μπορούμε απλά να μείνουμε στην άσκηση έστω και εποικοδομητικής κριτικής. Πιστεύουμε ότι οι αγωνιστικές δυνάμεις πρέπει να συντονίσουν τη δράση τους. Απαιτείται άμεσα μια αγωνιστική παρέμβαση στα δρώμενα του ΤΥΠΕΤ, με έμφαση στην ενημέρωση και κινητοποίηση των συνάδελφων.
Για το λόγο αυτό, και με βάση τις παραπάνω θέσεις μας, καταθέσαμε έγκαιρα πρόταση εκλογικής συνεργασίας στις παρατάξεις ΕΝΙΑΙΑ και Πρόταση Προοπτικής, έχοντας ως στόχο να προτάξουμε την μετωπική δράση απέναντι στην ολοένα και μεγαλύτερη επίθεση που δέχεται το δικαίωμά μας στην κοινωνική ασφάλιση και την περίθαλψη. Προφανώς και δεν αντιλαμβανόμαστε την εκλογική συμπόρευση ως ταύτιση ή ενσωμάτωση, αλλά ως συνεργασία εδραζόμενη στον αμοιβαίο σεβασμό απόψεων και σε δημοκρατικές αρχές. Για λόγους, όμως, πέραν της δικής μας βούλησης, μια τέτοια συνεργασία τελικά δεν καρποφόρησε.

Διατηρώντας ως βάση του σκεπτικού μας την ανάγκη να υπάρξει και στο νέο Δ.Σ. του Ταμείου μια αγωνιστική έκφραση, και υπό τον καταστατικό περιορισμό που αποκλείει τα “μη πλήρη” ψηφοδέλτια στο Διαμέρισμα της Αττικής, η “Πρωτοβουλία” θα εκφραστεί στις επερχόμενες αρχαιρεσίες με τις εξής υποψηφιότητες:

  • Στέλλα Μυτίνη
    Διαμερίσματα Γ’ (Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική-Κιλκίς) 
  • Βασίλης Καζιάνης
    Διαμέρισμα Δ’ (Ήπειρος-Νησιά Ιονίου-Αιτωλοακαρνανία) 
  • Χρήστος Πέττας
    Διαμέρισμα ΣΤ’ (Πελοπόννησος) 
  • Έλενα-Νικόλ Τούσσα και Γιώργος Σταυρουλάκης
    Διαμέρισμα Ζ’ (Κρήτη-Νησιά Αιγαίου) 
  • Μάκης Καβούκας
    Διαμέρισμα Η’ (Δυτική Μακεδονία-Πέλλα-Πιερία-Ημαθία)

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,274ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα