Οι εκλογές στο ΣΕΤΕΠΕ Θεσ/νίκης τελείωσαν, το πρόβλημα παραμένει…

11072719_10204470495178072_4035818847774419014_n-jpg
Του Πάνου Γιακουμίδη

 

Τελείωσε άλλη μία εκλογική διαδικασία στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών & Επισιτιστικών Επιχειρήσεων, (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσ/νίκης-Πιερίας-Χαλκιδικής και αν κρίνουμε από τα νούμερα συμμετοχής, μάλλον άφησε αδιάφορους τους εργαζόμενους στο κλάδο. Προσήλθαν και ψήφισαν 508 συνάδελφοι, αριθμός πραγματικά πολύ μικρός αν σκεφτεί κανείς τους δεκάδες χιλιάδες συναδέλφους που εργάζονται στον κλάδο της εστίασης.

Ένας πολλαπλά χτυπημένος κλάδος

Τα 6 χρόνια άθλιων μνημονιακών πολιτικών μείωσαν δραματικά το εισόδημα των εργαζομένων γενικά αλλά ειδικότερα στον επισιτισμό-τουρισμό όπου και πριν τη κρίση επικρατούσε μία «άλλη» ξεχωριστή κατάσταση στην οποία πολλοί εργοδότες καταπατούσαν πολλά δικαιώματα και παροχές των εργαζομένων.

Με το ξέσπασμα της κρίσης, τα αφεντικά, με τη βοήθεια των αντεργατικών νόμων αποθρασύνθηκαν και δεν κρατούσαν πια ούτε τα προσχήματα! Δεν τηρούσαν και δεν τηρούν καν το πετσοκομμένο εργασιακό νομικό καθεστώς, θεσπίζοντας δικούς τους άγραφους νόμους εργασιακής γαλέρας στις επιχειρήσεις τους.

Απαξιωμένος συνδικαλισμός – και όταν κυριαρχεί η Αριστερά

Η κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα συνδικάτα όλων σχεδόν των κλάδων είναι αποκρουστική προς τους εργαζόμενους.

Η έλλειψη δημοκρατίας, η γραφειοκρατία, η προδοτική-ξεπουλημένη ηγεσία κεντρικών συνδικαλιστικών φορέων (ΓΣΕΕ, ΕΚΘ, κλπ) και η απουσία των σωματείων από τη καθημερινότητα των εργαζομένων έχουν καταντήσει τον συνδικαλισμό εντελώς απαξιωμένο στα μάτια της πλειοψηφίας της εργατικής τάξης.

Ο εργαζόμενος δεν βλέπει καν το λόγο να γραφτεί στο σωματείο του κλάδου του και να «σπαταλήσει τζάμπα» το λίγο ελεύθερο χρόνο που έχει από τα εξοντωτικά ωράρια της δουλειάς. Ειδικά στο κλάδο της εστίασης, όπου έχει καταντήσει αναλώσιμος, δεν βλέπει καμία προοπτική στα σωματεία του κλάδου. Συνεπώς οι διαδικασίες (συνελεύσεις, εκλογές, παρεμβάσεις) στους κόλπους των συνδικάτων είναι απαξιωμένες και άμαζες όπως φάνηκε ξεκάθαρα και στη Θεσσαλονίκη.

Το ΣΕΤΕΠΕ παρόλο που κυριαρχείται εξολοκλήρου από αριστερές παρατάξεις, την Ταξική Ενότητα (ΚΚΕ) τη ΛΑΝΤΖΑ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) την Αντεπίθεση στον Επισιτισμό (ΟΚΔΕ) και με ηγέτιδα δύναμη την παράταξη του ΚΚΕ, δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει εργαζόμενους.

Οι αντικειμενικές δυσκολίες που αναφέραμε και αναγνωρίζουμε δε δικαιολογούν σε κανένα βαθμό το πολύ μικρό αριθμό των συναδέλφων που συμμετείχαν στις εκλογές διάρκειας 5 ημερών (7-9 Δεκ. αρχικά και παράταση 13-14 Δεκέμβρη, μετά από απόφαση της Ταξικής Ενότητας) και αφορούσαν τις περιοχές Θεσ/νίκης, Πιερίας και Χαλκιδικής!!!

Μπορεί το ΚΚΕ να πέτυχε ξανά να κυριαρχήσει συντριπτικά στο ΣΕΤΕΠΕ αλλά πέτυχε παράλληλα να απαξιώσει ακόμα περισσότερο την εικόνα του Συνδικάτου αφού για 5ήμερη διαδικασία συμμετείχαν 508 άτομα! Κοσμοσυρροή δεν το λες! Μάλλον κυριαρχία των μικροκομματικών συμφερόντων το λες, απ’ αυτά που έχουν σιχαθεί οι εργαζόμενοι και από αυτά που βάζουν εμπόδια στην ανάδειξη υγιών συνδικαλιστικών δυνάμεων!

Θα ευχόμασταν το ΚΚΕ, έχοντας τη διοίκηση του ΣΕΤΕΠΕ, να είχε ενημερώσει το προηγούμενο διάστημα έστω με μία αφίσα, παρέμβαση, ένα φυλλάδιο τους εργαζόμενους του κλάδου αν ήθελε πραγματικά να έχουν μία κάποια απήχηση οι εκλογές ώστε να περάσει να γραφτεί και κανένας εργαζόμενος που δε τυχαίνει να είναι οργανωμένος! Επίσης καλό θα ήταν να υπήρχε και μία ιστοσελίδα του ΣΕΤΕΠΕ στο διαδίκτυο και κατ’ επέκταση στα κοινωνικά δίκτυα (facebook, twitter) ώστε να συνδεθεί το Συνδικάτο με τους εργαζόμενους-χρήστες του διαδικτύου.

Κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας παρατηρήθηκαν αντιδημοκρατικές παρεκκλίσεις σαν κι αυτές που «χαλάνε» την εικόνα του συνδικαλισμού και της Αριστεράς. Το μπαράζ καταγγελιών για την καταμέτρηση και την κατανομή των εδρών δεν τιμά καμία από τις παρατάξεις.

Παρατηρήθηκαν, επιπλέον, περιπτώσεις όπου άτομα κατέφθασαν στο κτίριο του ΕΚΘ για ψηφίσουν και επειδή δεν είχαν το ποσό των 3 ευρώ για την εγγραφή συνάντησαν την άρνηση της εφορευτικής επιτροπής. Αυτά τα περιστατικά δε τιμούν την εικόνα των Συνδικάτων και της Αριστεράς. Εάν η Αριστερά και τα Συνδικάτα που ελέγχει δεν υιοθετήσουν ανοιχτές και πραγματικά δημοκρατικές διαδικασίες, δε θα καταφέρουν ποτέ να αποκαταστήσουν το χαμένο κύρος του συνδικαλιστικού κινήματος που τόσο έχει ανάγκη ο κλάδος του επισιτισμού-τουρισμού.

Ποια η λύση;

Η λύση, ασφαλώς, δε μπορεί να είναι ατομική. Το πρόβλημα είναι συλλογικό. Άρα και η λύση θα είναι συλλογική. Τα αφεντικά μας επιτίθενται συλλογικά αφού σε όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις οι συνθήκες εργασίας είναι λίγο-πολύ το ίδιο χάλια. Για να δράσουμε αποτελεσματικά λοιπόν χρειαζόμαστε μαζικά-δυνατά συλλογικά όργανα. Μαζικά συνδικάτα δηλαδή. Να ξέρει το αφεντικό ότι αν δεν πληρώσει δεδουλευμένα, δεν δώσει δώρα-επιδόματα, υπερωρίες, νυχτερινές προσαυξήσεις, άδειες, ασφάλιση θα παρέμβει το Συνδικάτο στην επιχείρηση και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (ΙΚΑ, Επιθεώρηση Εργασίας) για να πιέσει να εφαρμόσει τους νόμους. Να γνωρίζει ότι δε μπορεί να απολύσει έτσι απλά το σερβιτόρο, το βοηθό, το λαντζέρη, το μάγειρα, τον εργατοϋπάλληλο γιατί οι συνάδελφοί του (ή ικανοποιητική μάζα αυτών) στην επιχείρηση και στο συνδικάτο θα παρέμβουν, προχωρώντας σε στάσεις εργασίας, απεργιακές κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις έξω από το μαγαζί δείχνοντας έτσι την έμπρακτη αλληλεγγύη τους.

Πόσο αναλώσιμοι θα είμαστε μετά αν ο εργοδότης σε κάθε αυθαιρεσία του συναντάει τον συλλογικό-μαζικό «πονοκέφαλο» των οργανωμένων εργαζομένων της επιχείρησής του;

Όλα αυτά είναι ο δρόμος που πρέπει να διαβούμε οι εργαζόμενοι στο κλάδο για να σεβαστούν οι εργοδότες τα δικαιώματά μας. Για να σεβαστούμε πρώτα απ’ όλα τους εαυτούς μας! Οι συνάδελφοι/ισσες στο κλάδο πρέπει να μαζικοποιήσουμε το ΣΕΤΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη. Να γραφτούμε, να έχουμε επαφή, να ισχυροποιήσουμε το εργαλείο αντίστασης στις αυθαιρεσίες του κεφαλαίου! Όσον αφορά τις δυνάμεις της Αριστεράς στο Συνδικάτο, αν θέλουν να τιμούν το όνομά τους, έχουν ευθύνη να συμβάλουν πρώτα και κύρια αυτές στην μαζικοποίησή του με ανοιχτές, τακτικές, δημοκρατικές διαδικασίες, με όσο το δυνατόν συχνότερη παρουσία τους στους χώρους δουλειάς και με ενωτική διάθεση και παρέμβαση όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα