Tου Γιώργου Λυγουριώτη
Η φασιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής και σ’ αυτές τις εκλογές διεκδικεί την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας. Ενθαρρυμένη από το σταθερό ποσοστό της (3ο κόμμα & 6,2% στις εκλογές του Γενάρη του 2015) τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν να παραμένει μέχρι στιγμής στην θέση του 3ου κόμματος και την αποφυλάκιση της ηγεσίας της, συνεχίζει να «χτίζει» ένα αντισυστημικό-αντιμνημονιακό προφίλ γύρω από το όνομά της.Αρκεί κανείς να παρακολουθήσει τις πρόσφατες ομιλίες του Μιχαλολιάκου για να διαπιστώσει ότι παίζουν το χαρτί του «αντιμνημονιακού» και του κυνηγημένου κόμματος που φυλακίστηκε για την «αντισυστημική» του δράση.
Μετά την μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και την υπογραφή του 3ου καταστροφικού Μνημονίου, η Χρυσή Αυγή θα προσπαθήσει να καλύψει το κενό της αντιμνημονιακής-ριζοσπαστικής δύναμης ώστε να φανούν στα μάτια της κοινωνίας ως «οι μόνοι συνεπείς». Και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται μέσα από τις πρόσφατες δράσεις της:
- Πραγματοποίησε παρέμβαση στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά και στο κεντρικό λιμάνι, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Ο.Λ.Π.
- Συμμετείχε σε κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς κατοικιών στον Πειραιά
- Έλαβε μέρος σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του Κέντρου Υγείας Κατούνας στην Αιτωλοακαρνανία
- Οργάνωσε διανομή τροφίμων «Μόνο για Έλληνες» (παρόλο που τα τρόφιμα ήταν προσφορά της φασιστικής ιταλικής οργάνωσης CasaPound)
Αλήθεια όμως, πόσο «αντισυστημικοί» είναι πραγματικά οι νεοναζί; Και τελικά, πόσο ταυτίζονται αυτές οι δράσεις με τις πολιτικές της θέσεις; Αξίζει να θυμηθούμε ενδεικτικά κάποια από τα πιο κραυγαλέα κατορθώματά της στα 2 χρόνια κοινοβουλευτικής ζωής:
- Ζήτησε περισσότερες φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές. Σε συζήτηση της επιτροπής οικονομικών της Βουλής, οι νεοναζί δήλωσαν: «Ο επιχειρηματικός κόσμος στενάζει. Ο κλάδος της ναυτιλίας έχει στηρίξει την ελληνική οικονομία κατά το παρελθόν, εσείς πάλι συμβάλλετε καθοριστικά στην καταστροφή του».
- Συναίνεσε στο ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας στην Πειραιώς του Μ. Σάλλα. Από την επιτροπή της Βουλής λείπουν δυο ψήφοι για να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας. Η Χρυσή Αυγή δεν στηρίζει την πρόταση αυτή.
- Πήρε θέση υπέρ του Λάτση και ενάντια στο δημόσιο, καθώς ο εν λόγω εφοπλιστής ήθελε να φορτώσει στο δημόσιο την συντήρηση του πλωτού Μουσείου «Νεράιδα», που ανήκει στον όμιλο Λάτση. Ο βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος θα χαρακτηρίσει την πρόταση αυτή «πρoσφορά» του εφοπλιστή, και μάλιστα προσφορά που το δημόσιο δεν αξίζει: «δωρίζεται από έναν εκ των πλουσιότερων ανθρώπων της γης – και ξέρουμε ότι οι δωρεές που γίνονται στο Δημόσιο συνήθως καταστρέφονται, γιατί το Δημόσιο δεν σέβεται τίποτα…».
Όσον αφορά το «καυτό» θέμα του Ευρώ[1] ο Μιχαλολιάκος ήταν αποκαλυπτικός σε συνέντευξη που έδωσε στις 22/6/2015, στο bankingnews.gr:
Ερώτηση: Ευρώ ή δραχμή κύριε Μιχαλολιάκο;
Μιχαλολιάκος: Αν φύγουμε από το ευρώ τώρα θα τους κάνουμε δώρο στους ευρωπαίους δανειστές μας. Η Ελλάδα δεν έχει επιλογή αυτή την στιγμή. Για την Ελλάδα υπάρχει μόνο ευρώ και με σκληρούς όρους…
Και αν κάποιος πιστεύει ότι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής βρέθηκε σε μια στιγμή «αδυναμίας», ή «μπερδεύτηκε», ο ίδιος έρχεται να επαληθεύσει αυτή την θέση και σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε στο Kontra Channel[2] στις 25/8/2016, όπου μας ενημερώνει ότι δεν είναι υπέρ της θέσης της εξόδου από το Ευρώ και την Ε.Ε. επειδή η ελληνική οικονομία δεν είναι ακόμα ανθηρή.
Εδώ λοιπόν φαίνεται με ξεκάθαρο τρόπο ότι η Χρυσή Αυγή δεν απέχει και πολύ από την πολιτική των υπόλοιπων κομμάτων του συστήματος. Είναι ενάντια στην ρήξη με τους δανειστές και υπέρ του ευρώ.
Όμως αν δούμε το «Εθνικό Σχέδιο» που έχει αναρτήσει η νεοναζιστική οργάνωση στην ιστοσελίδα της, θα ανακαλύψουμε ότι δεν λέει κουβέντα για το θέμα του Ευρώ.[3]
Και η μόνη λογική ερμηνεία γι’ αυτό είναι οι εσωτερικές διαμάχες πάνω στο θέμα, καθώς «Ευρώ» λέει ο αρχηγός αλλά «εθνικό νόμισμα» λέει ο Κασιδιάρης.[4] Άρα, ποια είναι η επίσημη θέση της Χρυσής Αυγή; Η απάντηση είναι: δεν υπάρχει.
Από την παραπάνω συνέντευξη του Μιχαλολιάκου, διαπιστώνουμε ακόμα και μια «αλλαγή» στην θέση της νεοναζιστικής οργάνωσης για το μεταναστευτικό:
«ασφαλώς θα σώσεις έναν μετανάστη που βρίσκεται στην θάλασσα»
δήλωσε ο Μιχαλολιάκος.
Προφανώς η αλλαγή έχει να κάνει με την προσαρμογή της Χ.Α. στο πως αντιλαμβάνεται η κοινωνία το προσφυγικό θέμα. Γιατί οι σκληρές εικόνες νεκρών παιδιών στις παραλίες, είναι κάτι που δεν μπορεί να ανεχτεί η ελληνική κοινωνία.
Έτσι «στρογγυλεύουν» την θέση τους δίνοντας την εικόνα ότι «από την μια οι μετανάστες είναι πρόβλημα, αλλά από την άλλη δεν θέλουμε να τους σκοτώσουμε κιόλας» για να μην εμφανίζονται τόσο προκλητικοί.
Παρόλα αυτά όμως, η θέση αυτή δεν αντανακλάται και στα υπόλοιπα στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Ο Κασιδιάρης σε επίσκεψή του στην Κω, ανέφερε «να αναλάβει ο στρατός την φύλαξη των συνόρων». [5]Επιπλέον, προσπαθούν να οργανώσουν επιτροπές «αγανακτισμένων κατοίκων» (στα πρότυπα του Αγ. Παντελεήμονα) για να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά των προσφύγων. Όπως έγινε στη Μυτιλήνη το πρωί της Κυριακής 6 Σεπτέμβρη, όπου 2 άτομα έριξαν βόμβες μολότοφ σε οικογένειες Σύρων προσφύγων που είχαν κατασκηνώσει σε δημοτικό πάρκο. Ενώ στην Κω επιτέθηκαν με λοστάρια σε πρόσφυγες που μόλις 2 μέρες πριν είχαν θρηνήσει νεκρά παιδιά στην θάλασσα.
Η Αριστερά και το αντιφασιστικό κίνημα, πρέπει να δώσει άμεσα απαντήσεις σ’ όλα αυτά τα ζητήματα. Πρέπει να βγει στην μάχη της ενημέρωσης με υπομονή και επιμονή για να αποκαλύψει τα ψέματα και την υποκρισία τους και να τους αποτρέψει από τον βασικό εκλογικό τους στόχο που είναι η τρίτη θέση και η ανάδειξή τους σε βασική αντιπολίτευση στα 2 μεγαλύτερα κόμματα.