Οι Δήμοι εργαλεία αντίστασης ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις

Του Γιάννη Παπία
Υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με την «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη»
http://papiasgiannis.wordpress.com/ 

Μπορεί λόγω των εκλογών το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας να μπήκε για λίγο στο ψυγείο αλλά είναι σίγουρο ότι θα επανέλθει άμεσα στο προσκήνιο. Η δικομματική κυβέρνηση έχει ψηφίσει ήδη νόμο που στην ουσία άρει όλους τους περιορισμούς που ίσχυαν με τον νόμο Κατσέλη και περιμένει απλώς το τέλος των εκλογών για τον εφαρμόσει.

Μετά από την επίθεσή που έχουμε δεχτεί στους μισθούς, στο κοινωνικό κράτος, στο βιοτικό μας επίπεδό, τις εργασιακές σχέσεις, κτλ, τώρα στο στόχαστρο τους μπαίνουν και τα σπίτια μας.

Τι ισχύει με τον νέο νόμο

Λίγο πριν φύγει το 2013 και με την κλασσική πια μορφή του κατεπείγοντος, η δικομματική κυβέρνηση πέρασε νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο μπορούν τώρα και οι τράπεζες (το κράτος μπορούσε και πριν) να πλειστηριάζουν την πρώτη κατοικία.

Τα κριτήρια που τάχα προστατεύουν την πρώτη κατοικία και πρέπει να ισχύουν όλα μαζί είναι τα ακόλουθα.

  1. έως 200.000€ αντικειμενική αξία του σπιτιού

  1. έως 35.000€ καθαρό οικογενειακό εισόδημα

  1. έως 270.000€ συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας

  1. έως 15.000€ καταθέσεις σε τράπεζες

Και ξανά τονίζουμε ότι κάποιος για να μπει στην ρύθμιση θα πρέπει να πληροί όλα τα παραπάνω κριτήρια ταυτόχρονα.

Αλλά ακόμα και αν καταφέρει να μπει στην ρύθμιση δεν κερδίζει και πολλά. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύει μόνο για ένα χρόνο και μετά, φυσικά μετρώντας και τις αντιδράσεις, θα περάσουμε από το 2015 και μετά στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων της πρώτης κατοικίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται έχουν εκτοξευθεί στο 40% σήμερα από το 5% που ήταν το 2008. Σε απόλυτους αριθμούς, αυτό σημαίνει ότι τα κόκκινα δάνεια έχουν ξεπεράσει τα 85δις €, την ίδια στιγμή που η φορολογία στα ακίνητα την τελευταία πενταετία έχει οχταπλασιαστεί.

Ακόμα, 1 στους 5 πολίτες σήμερα δαπανούν πάνω από το 40% του εισοδήματος τους για τις ανάγκες της κατοικίας τους που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ.

Άρα στην πραγματικότητά μιλάμε για πολλές χιλιάδες οικογένειες που απειλούνται να χάσουν τα σπίτια τους.

Οι δήμοι στα χέρια της Αριστεράς

Θέλουμε οι Δήμοι να περάσουν στα χέρια της Αριστεράς ώστε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες και τις κατά τόπους πρωτοβουλίες γειτονιάς να υψώσουν τείχη προστασίας απέναντι σε αυτήν την επίθεση.

  • Να μπουν μπροστά για να ξεκινήσει μια μαζική εκστρατεία ενημέρωσης στις τοπικές κοινωνίες. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να οργανώσουμε καλύτερα και μαζικότερα την αντίσταση μας.

  • Να πάρουν πρωτοβουλία για τον συντονισμό του κινήματος με οργανώσεις και φορείς του εργατικού κινήματος, τοπικών συνελεύσεων γειτονιάς και όσων θέλουν να παλέψουν ενάντια στους πλειστηριασμούς.

  • Να δεσμευτούν με κάθε τρόπο ότι δεν θα αφήσουν να γίνει κανένας πλειστηριασμός και καμία κατάσχεσή πρώτης κατοικίας στα όρια της περιοχής και της δικαιοδοσίας τους.

  • Να δεσμευτούν ότι κανένας δημότης του δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα, νερό, θέρμανση, τροφή και φάρμακα

Τέτοιες ενέργειες προφανώς δεν πρόκειται να γίνουν ούτε από τον Μπουτάρη, ούτε από τον Καλαφάτη, ανθρώπους που δεσμεύονται πολιτικά από τα κόμματα και τα οικονομικά συμφέροντα που μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση.

Θέλουμε έναν αριστερό Δήμαρχο που να μάχεται για τους πολίτες του, που να πάει και φυλακή αν χρειαστεί για να τους προστατέψει, που να παλεύει για την ανατροπή του Καλλικράτη (που έχει βάλει οικονομική θηλιά ασφυξίας στους δήμους) που να παλεύει για την ανατροπή των μνημονίων και των πολιτικών που γεννούν τη φτώχεια και τη μιζέρια.

Και επειδή προφανώς ένας δήμος δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη, η μάχη πρέπει να δοθεί ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι δήμοι να περάσουν στα χέρια της Αριστεράς και να φτιάξουν ένα Δίκτυο Αριστερών Δήμων ώστε να παλέψουμε από καλύτερες θέσεις με στόχο: «Κανένα σπίτι σε χέρια κράτους- τραπεζίτη».

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα