Οι 15 άμεσοι στόχοι πάλης του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους»

Του Κυριάκου Χάλαρη

Μετά από αρκετό καιρό συζητήσεων και διεργασιών εκδόθηκαν οι 15 άμεσοι στόχοι πάλης του ΣΥΡΙΖΑ ή αλλιώς τα «15 σημεία». Εκατό χιλιάδες αντίτυπα θα μοιραστούν σε όλη την Ελλάδα και οι τοπικές συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσουν για να τα συζητήσουν.

Πρόκειται για ένα ουσιαστικό προχώρημα μια και τα 15 σημεία ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, στις μάχες που δίνουν οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι αγρότες.

Δίνουν απαντήσεις από την πλευρά της αριστεράς για όλα τα κεντρικά ζητήματα, κινούνται σε μια αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, οχυρώνουν το ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλο βαθμό απέναντι στις πιέσεις του ΠΑΣΟΚ και των ΜΜΕ για κεντροαριστερές «λύσεις» και θέτουν με αρκετά εμφατικό τρόπο το όραμα του σοσιαλισμού.

Τα «15 σημεία» απαντούν κυρίως στα ζητήματα που αφορούν στην ακρίβεια, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα εργασιακά, την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας και υγείας, την κοινωνική ασφάλιση, την ανεργία κλπ.

Αποτελούν προτάσεις μάχης προς το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα. Την ίδια στιγμή συνδέουν αυτές τις απαντήσεις/προτάσεις πάλης με το στόχο της ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος και το πέρασμα στο σοσιαλισμό.

Κάποια από τα βασικά του σημεία είναι:

-Κατάργηση των συνθηκών της ΕΕ και ιδιαίτερα των διατάξεων του Μάαστριχ και της Λισσαβόνας. Κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

-Επιστροφή στο δημόσιο όλων των ΔΕΚΟ (δημόσιες επιχειρήσεις) που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, χωρίς αποζημίωση των μεγαλομετόχων.

-Επιστροφή στο δημόσιο όλων των υποδομών της χώρας (λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμοι, τουριστικές εγκαταστάσεις).

-Εθνικοποίηση όλων των μεγάλων τραπεζών και κάθε τράπεζας που αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις και τους καταθέτες της.

-Υπεράσπιση των Συλλογικών συμβάσεων εργασίας

-Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή μισθών και συντάξεων (ΑΤΑ).

-Επαναφορά του συντελεστή 40% για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων

-Κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη επιβίωσης, παιδικά είδη, βιβλία

-Κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ -ΝΔ

-Θέσπιση και έλεγχος εφαρμογής του 35ωρου -7ωρου -5ήμερου χωρίς μείωση αποδοχών.

-Υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας και Υγείας. Μαζικές προσλήψεις για κάλυψη των αναγκών.

-Νομιμοποίηση των μεταναστών, πολιτικό άσυλο στους πρόσφυγες

Τα «15 σημεία» αποτελούν μια περαιτέρω μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά. Κάτι που το «Ξ» χαιρετίζει και στο οποίο έχει συμβάλει μέσα από την συμμετοχή του στην Κεντρική Γραμματεία.

Την ίδια στιγμή ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξέρει ότι το κείμενο, το οποίο αποτελεί ένα προγραμματικό κείμενο άμεσων στόχων, δεν λύνει από μόνο του τις εσωτερικές αντιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέλη της «ανανεωτικής» πτέρυγας του ΣΥΝ μέσα από καθημερινές σχεδόν δηλώσεις, και με σημαία τον γραφικό πλέον Κύρκο, πολεμούν τα «15 σημεία» και με αναφορές στη «Μεγάλη Αριστερά» επιμένουν θέτουν το ζήτημα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Είναι ξεκάθαρο βέβαια πως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει με κανένα από τα 15!

Από εδώ και πέρα αυτό που έχει σημασία είναι το πώς θα προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κείμενο των 15 σημείων, όσο καλό και να είναι, από μόνο του δεν φτάνει. Χρειάζεται να αξιοποιηθεί πλατιά και να συνδεθεί με τους αγώνες και τα μέτωπα που υπάρχουν σήμερα. Τα μπλόκα των αγροτών είναι μια ευκαιρία για το ΣΥΡΙΖΑ και την παρέμβασή του. Η απόπειρα δολοφονίας της Κωνσταντίνας Κούνεβα άνοιξε το ζήτημα της επισφαλούς εργασίας και της εργοδοτικής τρομοκρατίας και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το αναδείξει. Οι προθέσεις της κυβέρνησης για αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης θα ανοίξει νέους δρόμους παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ στους μαθητές και τους φοιτητές. Και η οικονομική κρίση, μαζί με τα χάλια της ελληνικής οικονομίας θα προκαλέσουν την αντίδραση του εργατικού κινήματος που θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα της κρίσης.

Σε όλους αυτούς τους αγώνες και τα μέτωπα μπορούν να βρουν περιεχόμενο οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τα 15 σημεία. Έχει σημασία τα 15 σημεία να συνδεθούν με τη μάχη που δίνει ο κάθε χώρος και να γίνουν αιτήματα του ίδιου του κινήματος.

_________________

Τα 15 σημεία μπορείτε να τα δείτε στο www.syriza.xekinima.org  ημ/νία 22/12/08 (http://www.syriza.xekinima.org/news/display_news.php?tbl=syriza_news&id=24)

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,006ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα