Οδικές Συγκοινωνίες: «Οικονομίες» που μπορεί να κοστίσουν ζωές!

Πριν μερικές μέρες σχηματίστηκε δικογραφία εναντίον ενός προμηθευτή ελαστικών της ΟΣΥ Α.Ε. (λεωφορεία και τρόλεϊ Αθήνας) για απάτη ενάντια στην εταιρεία.
Μιλήσαμε με τον σύντροφο Αποστόλη Κασιμέρη, εκπρόσωπο της παράταξης «Ανεξάρτητη Παρέμβαση» στο ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ (σωματείο εργαζομένων στα λεωφορεία) για την υπόθεση.

  • Στις 23/10, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε με δελτίο τύπου ότι σχηματίστηκε δικογραφία εναντίον ενός προμηθευτή ελαστικών της ΟΣΥ Α.Ε. για πλαστογραφία και απάτη. Πες μας λίγα για το ιστορικό αυτής της υπόθεσης.

Η Ο.ΣΥ. άρχισε να αγοράζει λάστιχα από τον εν λόγω προμηθευτή πριν από 3 χρόνια –9.000 λάστιχα περίπου μέχρι σήμερα. Ήδη από την πρώτη περίοδο που άρχισαν να χρησιμοποιούνται, αλλά ακόμη πιο έντονα μετά τους πρώτους μήνες χρήσης, τα συγκεκριμένα ελαστικά παρουσίαζαν σοβαρά προβλήματα. Υπερθερμαίνονταν εξαιρετικά εύκολα, γλιστρούσαν υπερβολικά, ανέδιδαν μια δυσάρεστη οσμή, κομμάτια ελαστικού αποκόπτονταν από το πέλμα κοκ.

Όπως αποδείχτηκε μετά από την έρευνα της αστυνομίας, ο προμηθευτής είχε προσκομίσει πλαστά πιστοποιητικά προκειμένου να φαίνεται πως τα συγκεκριμένα ελαστικά πληρούσαν τόσο τις προδιαγραφές της προκήρυξης της Ο.ΣΥ, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πραγματικότητα τα ελαστικά αυτά, όχι μόνο δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές, αλλά ήταν πολύ χαμηλής ποιότητας, κάτι που οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ το είχαμε καταλάβει πολύ πριν την αστυνομική έρευνα…

Ο μόνος λόγος που δεν είχαμε μέχρι στιγμής κάποιο σοβαρό ατύχημα είναι η υπερπροσπάθεια που καταβάλουν οι οδηγοί. Και να συμπληρώσω εδώ ότι η οδήγηση με τα συγκεκριμένα λάστιχα σημαίνει πολύ μεγαλύτερη κούραση, και περισσότερο άγχος για τους οδηγούς.

  • Για ποιο λόγο πιστεύεις πως η εταιρεία προμηθεύτηκε τα συγκεκριμένα ελαστικά;

Για να γλιτώσει χρήματα φυσικά! Τα συγκεκριμένα ελαστικά τα πλήρωσε 2,5 εκ. ευρώ. Για να πάρει την ίδια ποσότητα ελαστικών καλής ποιότητας θα χρειάζονταν μερικές χιλιάδες ευρώ παραπάνω.

Η διαφορά στην τιμή δεν είναι μεγάλη και αυτό κάνει την επιλογή των συγκεκριμένων ελαστικών από την εταιρία ακόμα πιο εξοργιστική.

Επίσης, είναι βέβαιο πως παρόμοιες «οικονομίες» έχουν γίνει και στην αγορά των ανταλλακτικών των οχημάτων, των μπαταριών κοκ.

Κατά τη γνώμη μου μέρος του προβλήματος είναι και ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται και αγοράζονται τα αναλώσιμα και τα ανταλλακτικά των οχημάτων. Οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να χουν λόγο στην επιλογή και θα ‘πρεπε να χουν την ευκαιρία να δοκιμάζουν τα προϊόντα στην πράξη πριν αγοραστούν. Είναι η δοκιμή στις δύσκολες συνθήκες της καθημερινότητας του συγκοινωνιακού έργου στην Αττική που θα κρίνει πραγματικά την αξιοπιστία και την καταλληλότητα των αναλώσιμων και των ανταλλακτικών και οι συνάδελφοί μου είναι από τους πλέον πεπειραμένους επαγγελματίες για να προχωρήσουν στους ελέγχους και στις δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες.

  • Όταν άρχισαν να φαίνονται τα προβλήματα, ποια ήταν η αντίδραση του Συνδικάτου;

Η πλειοψηφία του ΔΣ παρότι γνώριζε το πρόβλημα και το είχε συζητήσει με την Διοίκηση της εταιρείας, παρέμεινε αδρανής και εφησυχασμένη από τις διαβεβαιώσεις της πως τα ελαστικά είναι μια χαρά.

Η μόνη παράταξη που είχε στείλει επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας ήταν η «Ανεξάρτητη Παρέμβαση» με αφορμή την απόσυρση ενός οχήματος που ήταν δρομολογημένο στην λεωφορειακή γραμμή 304 στις 14/4/14. Ο οδηγός του οχήματος είχε δηλώσει ότι αδυνατούσε να ελέγξει το όχημα λόγω της βροχής. Το συνεργείο γνωρίζοντας το πρόβλημα με τα ελαστικά, του έδωσε εντολή να το αποσύρει από τη κυκλοφορία .

Εμείς κάναμε ερώτημα προς τη διοίκηση σε ότι αφορά τη καταλληλότητα και την αξιοπιστία του ελαστικού BOTO. Η διοίκηση απάντησε τεχνοκρατικά και κρύφτηκε πίσω από τα πιστοποιητικά του προϊόντος αποφεύγοντας να απαντήσει. Δυστυχώς η εξέλιξη των γεγονότων με την αποκάλυψη της απάτης την εκθέτει . Η διοίκηση Γ. Οικονόμου (αυτός είναι ο Διευθύνοντας της Ο.ΣΥ.) έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη σκάνδαλο…

  • Τι νομίζεις ότι πρέπει να γίνει τώρα;

Η πολιτική της λιτότητας και των περικοπών βάζει και στις αστικές συγκοινωνίες τις ζωές των ανθρώπων σε πραγματικό κίνδυνο. Το σκάνδαλο με τα ελαστικά αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα – δυστυχώς δεν είναι το μόνο…

Τα λάστιχα στα οχήματα πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα! Και ενέργειες σ’ αυτή τη κατεύθυνση δεν έχουν γίνει. Δεν μπορεί να απαγγέλλονται κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος στον προμηθευτή, και στην Ο.ΣΥ να συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το προϊόν εκθέτοντας σε κίνδυνο επιβάτες, οδηγούς, περαστικούς κ.α.

Το συνδικάτο μας, έπρεπε να χει κάνει το ζήτημα αυτό «παντιέρα». Να ασκήσει κάθε δυνατή πίεση στη Διοίκηση για να αντικατασταθούν τα λάστιχα, να τιμωρηθούν οι ένοχοι, να αλλάξει ο τρόπος επιλογής των αναλώσιμων, των ανταλλακτικών κοκ. Η συντριπτική πλειοψηφία των παρατάξεων όμως έχει αποδεχτεί τη λογική των περικοπών και της «εξοικονόμησης» και έτσι παραμένουν αδρανείς ακόμα και όταν έρχονται αντιμέτωποι με τέτοια ζητήματα. Οι συσχετισμοί στο Συνδικάτο – και στο συνδικαλιστικό κίνημα γενικότερα – πρέπει να αλλάξουν. Αυτό απαιτείται για να διασφαλιστούν ακόμα και τα αυτονόητα πράγματα, όπως είναι η ασφάλεια στις αστικές συγκοινωνίες.

_______________________

Ακούστε συνέντευξη του Α. Κασιμέρη για το ίδιο θέμα στον ρ/σ "Στο Κόκκινο" εδώ: http://stokokkino.gr/article/13234/lastixa  

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,198ΥποστηρικτέςΚάντε Like
991ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα