Ένα βίντεο από μια άλλη γωνιά του πλανήτη μας θυμίζει πόσο κοντά βρισκόμαστε ακόμα στον σκοταδισμό. Μετά τα μαθήματα μακιγιάζ για κακοποιημένες γυναίκες στο Μαρόκο, έρχεται το βίντεο για ένα «σωστό ξύλο» στο Κατάρ, από τον κοινωνιολόγο Αλ Ανσάρι.
Όχι δεν είναι τυπογραφικό λάθος, ο κύριος Αλ Ανσάρι χρησιμοποιεί τις γνώσεις και τη μόρφωσή του για να θυμίσει στους άντρες του Ισλάμ ποιο είναι το σωστό το ξύλο, ποιος είναι ο σωστός τρόπος να φέρονται στις γυναίκες τους για να τις πειθαρχήσουν γιατί καμιά φορά μπερδεύονται και τις σαπίζουν στο ξύλο και αυτό σωστό δεν είναι. Ο άντρας λοιπόν του σπιτιού, ο leader, o manager είναι υπεύθυνος να βάλει τα σωστά όρια ώστε να προχωρήσει η ζωή και το σπιτικό. Θα πάρει λοιπόν την αγάπη που νιώθει και θα την αφήσει λίγο στην άκρη γιατί η πειθαρχία είναι απαραίτητη! Όπως και το ελαφρύ ξύλο είναι απαραίτητο καθώς μας θυμίζει τους ρόλους, διαχωρίζει και τονίζει τη θηλυκότητα και την αρρενωπότητα!
Το σωστό ξύλο
Τι κάνει λοιπόν ένας σωστός άντρας; Δίνει το σωστό, το ελαφρύ ξύλο. Και πως το κάνει αυτό;
Βήμα πρώτο: την συμβουλεύει (έντονα σύμφωνα με το βίντεο και απλώνει και λίγο χέρι για να την κρατήσει ακίνητη).
Βήμα δεύτερο: δεν μοιράζεται το κρεβάτι του μαζί της άρα υποθέτουμε πλαγίως της τονίζει ότι είναι σε κακό δρόμο γιατί δεν του είναι πια χρήσιμη και αν δε του είναι χρήσιμη θα την στείλει και αν την στείλει ποιος θα την πάρει χρησιμοποιημένη;
Βήμα τρίτο: άμα δεν καταλαβαίνει ενώ προσπάθησε τόσο πολύ τι να κάνει, θα την χτυπήσει ΑΛΛΑ προσοχή ο προφήτης λέει ότι δεν επιτρέπεται το σάπισμα. Ένας σωστός άντρας δε θα χαστουκίσει, δε θα χτυπήσει στο κεφάλι, δε θα δώσει μπουνιά στη μύτη. Πρέπει να κρατηθεί γιατί αυτά δε τα επιτρέπει η θρησκεία.
Και φυσικά φταίνε οι γυναίκες
Βέβαια, μας πληροφορεί ο εξαιρετικός αυτός κοινωνιολόγος, πολλές φορές οι άντρες χτυπάνε. Είναι μια πραγματικότητα. Και αυτό φυσικά συμβαίνει για κάποιο λόγο, γιατί οι γυναίκες το επιθυμούν, γιατί οι γυναίκες θέλουν άντρες που τις χτυπάνε γιατί θέλουν άντρες κυριαρχικούς, βίαιους και αρρενωπούς, άρα τι να κάνουμε, αυτό ήθελες κυρία μου αυτό πήρες, εμείς σαν επιστήμονες κάναμε ότι μπορούσαμε για να τους αποτρέψουμε.
Βλέποντας αυτό το βίντεο, και ξεφεύγοντας λίγο από την αηδία και την γελοιότητα των «επιχειρημάτων» του κοινωνιολόγου μας, αυτό που προκαλεί τρόμο και ταυτόχρονα μας εξοργίζει είναι η ουσία: Ότι εν έτει 2019 υπάρχουν μέρη στον κόσμο που το ξύλο όχι μόνο είναι νομιμοποιημένο αλλά θεωρείται «απαραίτητο για μια αρμονική συμβίωση», τόσο απαραίτητο που χρειάζονται και οδηγίες ώστε να ενταχτεί σε ένα πλαίσιο.
Είναι επίσης σοκαριστικό ότι η πρόθεση του εν λόγω κοινωνιολόγου μπορεί και να είναι να προστατέψει τις γυναίκες, θυμίζοντας τα λόγια του προφήτη και λέγοντας ότι στόχος του είναι οι άντρες να κάνουν ένα βήμα πίσω από το θυμό τους και την πρόκληση που αντιμετωπίζουν, να γίνουν λογικοί και να μη σκοτώσουν στο ξύλο τη γυναίκα.
Θα έπρεπε να νιώθουμε ευγνωμοσύνη;
Και όλα αυτά στο «προοδευτικό» Κατάρ, που σε σχέση με την διπλανή Σαουδική Αραβία θεωρείται «παράδεισος» για τις γυναίκες. Στην οποία Σαουδική Αραβία οι γυναίκες πρέπει να πάρουν την άδεια του συζύγου (ή του πατέρα ή του αδελφού) για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, να πιάσουν δουλειά, ακόμα και να κάνουν μια ιατρική επέμβαση!
Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι βέβαια καλύτερα και από το Κατάρ, και την Σαουδική Αραβία, και πολλές χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, όπου οι γυναίκες δεν έχουν κατακτήσει καν την τυπική ισότητα που υπάρχει στην Ευρώπη. Και παρόλα αυτά, τα στερεότυπα και η βία είναι μια καθημερινότητα στη ζωή των γυναικών.
Από τα αφηγήματα των ΜΜΕ σε κάθε δολοφονία γυναίκας από τον άντρα της του τύπου «το πάθος και η ζήλια τον ώθησαν στην τρέλα και την σκότωσε» ή «δεν άντεξε την γκρίνια της και την πέταξε στο γκρεμό», που στην ουσία κατηγορούν τη γυναίκα για τη δολοφονία της, μέχρι τους βιασμούς που θεωρείται ότι τους προκαλούν οι ίδιες με το ντύσιμο (ή τη συμπεριφορά ή το αλκοόλ που καταναλώνουν), ή μέχρι το ξύλο το οποίο «οι ίδιες ζητάνε» γιατί επιλέγουν κυριαρχικούς και πολύ αρρενωπούς άντρες. Η ίδια σεξιστική και καταπιεστική λογική που βρίσκεται πίσω από το βίντεο του καλού μας κοινωνιολόγου υπάρχει και εδώ, αλλά σε πιο καλυμμένη μορφή.
Ακόμα και στην «μητέρα της προόδου» Αμερική, στην πολιτεία της Αλαμπάμα προτείνεται νόμος που θα απαγορεύει την έκτρωση και μπορεί να επιβάλλει ποινές μέχρι και 99 χρόνια φυλακή!
Περισσότερα δικαιώματα στις γυναίκες, περισσότερα δικαιώματα για όλη την κοινωνία
Το γυναικείο κίνημα και συνολικά οι αγώνες της κοινωνίας έχουν επιβάλλει την βελτίωση της θέσης της γυναίκας και την κατοχύρωση κάποιων γυναικείων δικαιωμάτων σε ένα μέρος του κόσμου. Ο δρόμος όμως για την ισότητα όπως φαίνεται είναι ακόμα πολύ μεγάλος.
Ο αγώνας των γυναικών για ίσα δικαιώματα είναι ένας αγώνας που μας αφορά όλους και όλες. Μια κοινωνία που τα δύο φύλα είναι ισότιμα είναι μια κοινωνία πιο υγιής, με λιγότερους διαχωρισμούς, μια κοινωνία με περισσότερες ελευθερίες για όλες και όλους. Τα γυναικεία κινήματα τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει τεράστιους αγώνες από τις ΗΠΑ και την Ισπανία, μέχρι τη τεράστια πορεία για τη μέρα της γυναίκας στην Κωνσταντινούπολη και την νίκη υπέρ του δικαιώματος της άμβλωσης στην Ιρλανδία.
Όλοι και όλες ενωμένοι πρέπει να φωνάξουμε πιο δυνατά για τη ζωή μας, για το μέλλον μας.