Οχάιο: ένα χημικό ατύχημα και η υποκρισία τοπικών αρχών και ΜΜΕ

Στις 3/2, κοντά στην κωμόπολη «Ανατολική Παλαιστίνη» του Οχάιο στις ΗΠΑ, ένα τρένο που μετέφερε μεγάλες ποσότητες χημικών υλικών εκτροχιάστηκε με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά και ένα τεράστιο σύννεφο τοξικού καπνού. Τα δεκάδες βαγόνια που εκτροχιάστηκαν περιείχαν επικίνδυνα χημικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πλαστικών. Η πόλη των 5.000 κατοίκων εξακολουθεί εβδομάδες μετά το ατύχημα να ζει στην ανασφάλεια. 

Ανάμεσα στο επικίνδυνο φορτίο υπήρχαν μεγάλες ποσότητες πολυβινυλικού χλωρίδιου και άλλων τοξικών υλικών. Όταν καίγονται τέτοια υλικά μπορεί να προκληθούν από άμεσα προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος και ερεθισμός του δέρματος, μέχρι σοβαρές μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, όπως πολλές μορφές καρκίνου (του ήπατος, των πνευμόνων, του εγκεφάλου, λευχαιμία, κα). Από την καύση του φορτίου του τρένου, απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα το τοξικό αέριο φωσγένιο, που έχει χρησιμοποιηθεί ως χημικό όπλο κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αρχικά οι αρχές απομάκρυναν τους κατοίκους από τα σπίτια τους, στη συνέχεια τους είπαν να επιστρέψουν αλλά να πίνουν εμφιαλωμένο νερό μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, αργότερα ισχυρίστηκαν ότι το νερό του δικτύου ύδρευσης είναι ασφαλές αλλά όσοι έχουν πηγάδια στα σπίτια τους πρέπει να συνεχίσουν να αγοράζουν εμφιαλωμένο μέχρι να ελεγχθεί το κάθε πηγάδι ξεχωριστά… Κάποιοι κάτοικοι φοβούνται ότι ακόμη και η επιστροφή στα σπίτια τους δεν ήταν μια ασφαλής επιλογή, καθώς πέρα από το νερό, το τοξικό νέφος έχει επηρεάσει το έδαφος και κυρίως τον αέρα της περιοχής.  

Εβδομάδες μετά την καταστροφή, οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι δεν έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στο νερό αν και σε κοντινά ποτάμια έχουν εντοπιστεί τοξικά χημικά και έχουν βρεθεί χιλιάδες νεκρά ψάρια. Καταγγέλλουν επίσης ότι η ενημέρωση από τις τοπικές αρχές είναι στην καλύτερη περίπτωση ελλιπής, κάποιες φορές ανύπαρκτη. Επιπλέον, εβδομάδες μετά το ατύχημα, η σιδηροδρομική εταιρεία που ευθύνεται για την καταστροφή δεν έχει ακόμη απομακρύνει το χώμα που έχει ποτίσει από τα επικίνδυνα χημικά. 

Πέρα βέβαια από τους άμεσους κινδύνους και την ανησυχία για την υγεία των κατοίκων, υπάρχει το ζήτημα των μακροπρόθεσμων συνεπειών στις τοπικές καλλιέργειες, αλλά και στην άγρια ζωή και το περιβάλλον της περιοχής συνολικά. Την ίδια ώρα, οργή επικρατεί για την κάλυψη του θέματος από τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία άφησαν να περάσουν εβδομάδες μέχρι να ασχοληθούν επαρκώς με το περιστατικό, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι αγωνιούν για την υγεία και το μέλλον της πόλης τους. 

Για άλλη μια φορά, το σύστημα των καταστροφών και του παραλογισμού στα καλύτερά του…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα