ΟΑΣΘ: Κακοδιαχείριση και σκάνδαλα με την βούλα!


Του Γιάννη Παπία

 

 

Πριν από λίγες μόνο μέρες η σελίδα voria.gr έφερε στο φως της δημοσιότητας «εμπιστευτική» έκθεση 264 σελίδων που διενήργησε μικτό κλιμάκιο επιθεωρητών του υπουργείου μεταφορών στον ΟΑΣΘ για τα έτη 2010 – 2015 και για ένα μέρος του 2016.

oasth-1000

Εκτός φυσικά από τα προφανή που γνωρίζουμε όλοι όσοι χρησιμοποιούμε αστικές συγκοινωνίες στην πόλη όπως:

 • τον απαρχαιωμένο στόλο των λεωφορείων
 • την τεράστια αύξηση στις τιμές των εισιτήριων τα τελευταία χρόνια
 • τα μηχανήματα εντός των λεωφορείων που δεν δίνουν ρέστα κλέβοντας τους πολίτες
 • τις απαράδεκτες ορισμένες φορές συμπεριφορές οδηγών και ελεγκτών
 • το χρυσό ιδιωτικό μονοπώλιο στις συγκοινωνίες που επιδοτείται αδρά από το κράτος

τώρα πλέον γνωρίζουμε ακόμα περισσότερα, τα οποία μάλιστα πιστοποιούνται με ατράνταχτα στοιχεία.

Τι έδειξε η έκθεση

Τα συμπεράσματα της έκθεσης αποτελούν κόλαφο για τον ΟΑΣΘ. Κακοδιαχείριση, αναξιοκρατία, σπατάλη, απευθείας αναθέσεις και μηδενικός έλεγχος στην λειτουργία του οργανισμού είναι μόνο μερικά από τα πορίσματα της έκθεσης.

 • Γιατί αργούν τα λεωφορεία;

Η έκθεση μας απαντάει σε αυτό που εμείς ζούμε καθημερινά τα τελευταία χρόνια.

Από 2.625 εργαζόμενους το 2010 το προσωπικό μειώθηκε σε 2.330 το 2016.

Ενώ όμως οι οδηγοί μειωθήκαν κατά 12,44% οι διοικητικοί αυξήθηκαν κατά 15,45%!

Ακόμα στην έκθεση αναφέρεται ότι κοντά στο 1/5 τον προγραμματισμένων δρομολογίων βάση σύμβασης δεν πραγματοποιούνται. Από τα 520 (περίπου) λεωφορεία που πρέπει να κυκλοφορούν την χειμερινή περίοδο στους δρόμους βλέπουμε από 421 έως 462.

 • Μπαράζ απευθείας αναθέσεων και «σπάσιμο» εργολαβίας

Στην έκθεση των επιθεωρητών αναφέρεται ότι η ανάθεση των εργασιών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών γίνεται με «απευθείας συμβάσεις με διαπραγμάτευση».

Το μεγαλύτερο μέρος παροχής αυτών των υπηρεσιών για το διάστημα 2010-2015 εμφανίζονται να παρέχουν στον ΟΑΣΘ εταιρίες εκπροσωπούμενες από τα ίδια άτομα, μεταξύ των οποίων και πρώην γενικός διευθυντής του Οργανισμού, καθώς και πρόσωπα του άμεσου συγγενικού περιβάλλοντός του.

Διαπιστώνεται επίσης ότι γίνεται «κυκλική ανάθεση» συμβάσεων, στους ίδιους αναδόχους, με απευθείας αναθέσεις. Επίσης, επισημαίνεται ότι την ίδια ημερομηνία υπογράφονται δυο και τρεις συμβάσεις με τον ίδιο ανάδοχο, για παρεμφερές έργο, ενώ θα μπορούσε να γίνει μια εργολαβία και να ανατεθεί με δημόσιο διαγωνισμό.

 • Απίστευτα κέρδη από τα αυτόματα μηχανήματα

Ο έλεγχος έδειξε ότι τα μέλη του ΔΣ του οργανισμού φούλαραν τα ρεζερβουάρ των ιδιωτικών αυτοκινήτων τους στην υγεία του κράτους και των κορόιδων, περνώντας τις αποδείξεις στα διάφορα έξοδα διοίκησης.

Από την άλλη βέβαια, για τα λεωφορεία, δεν μπορούσαν να βρουν αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων που να δίνουν ρέστα γιατί προφανώς τους έπεφταν ακριβά. Αυτό φυσικά είχε σαν αποτέλεσμα μόνο το 2015 να μπουν έξτρα στα ταμεία του οργανισμού 436.270 ευρώ καταληστεύοντας στην κυριολεξία τον κόσμο!

Αυτά που δεν λέει η έκθεση

Αυτά και πολλά άλλα σοκαριστικά στοιχεία έχει η, ας πούμε, απόρρητη έκθεση (έτσι αναγραφόταν όταν παραδόθηκε στο υπουργείο) που δόθηκε τελικά στον τύπο.

Από την μεριά μας πλέον η οργή ξεχειλίζει απέναντι σε αυτό τον σάπιο οργανισμό. Η εθνικοποίησή του, το πέρασμά του δηλαδή στην κοινωνία, για να έχουμε δημόσιες συγκοινωνίες κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και διαχείριση είναι μονόδρομος για εμάς.

Αυτό είναι το αίτημα της Επιτροπής για τις δημόσιες συγκοινωνίες που έχει δημιουργηθεί στην πόλη.

Η κυβέρνηση δεν πιάνει βέβαια τα πιο «καυτά» ζητήματα που αφορούν τον ΟΑΣΘ. Όπως:

 • τι γίνεται με τις σάπιες συμβάσεις του οργανισμού με το ελληνικό δημόσιο;
 • τι γίνεται με τις υποδομές του οργανισμού που ενώ το δημόσιο τις πληρώνει και έχουν αποσβεστεί, το κράτος δεν τις έχει διεκδικήσει ποτέ;
 • γιατί πρέπει να πληρώνουμε το σάπιο καθεστώς του ΟΑΣΘ και δεν προχωράει η κυβέρνηση στην εθνικοποίηση του οργανισμού;

Ασφαλώς καθόλου τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν οι διαρροές πριν λίγες μέρες από την μεριά της κυβέρνησης και του υπουργείου για κάποιου είδους δημόσιου φορέα στην Θεσσαλονίκη και προφανώς και την εμφάνιση στον τύπο της Θεσσαλονίκης της πιο πάνω έκθεσης των επιθεωρητών.

Έχουμε όμως κάθε λόγο να «ανησυχούμε» ότι όλα αυτά από τη μεριά της κυβέρνησης θυμίζουν προηγούμενες επικοινωνιακές κινήσεις που εντάσσονται στα πλαίσια μιας «διαπραγμάτευσης» με τον οργανισμό και ότι δεν πρόκειται για μια μετωπική σύγκρουση μαζί του.

Ο μόνος δρόμος είναι ο μαζικός αγώνας των επιβατών της πόλης για να διεκδικήσουμε δημόσιες, φτηνές, ποιοτικές και οικολογικές συγκοινωνίες στα χέρια της κοινωνίας και των εργαζομένων.

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα