Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ και οι 340 κλέφτες!

Του Πάρη Μακρίδη

Εδώ και λίγες μέρες μια σημαντική αποκά­λυψη κάνει το γύρο του κόσμου. Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) έφερε στο φως της δημοσιότητας απόρρητα έγγραφα που αποδεικνύουν τη φοροαποφυγή δεκάδων δισ. € από πολυε­θνικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

Αυτό που αποκαλύφθηκε (με συγκεκρι­μένα πια στοιχεία) είναι ότι πολλές πολυ­εθνικές, με τη βοήθεια εξειδικευμένων εταιρειών ορκωτών λογιστών, έκαναν συμφωνίες με την κυβέρνηση του Λου­ξεμβούργου με σκοπό να μεταφέρονται εκεί τα κέρδη τους. Με αυτόν τον τρόπο οι πολυεθνικές αυτές απέφευγαν τη φο­ρολόγηση στις χώρες όπου δραστηριοποι­ούνται, εξοικονομώντας έτσι δεκάδες δισ. €, τα οποία αντί να πηγαίνουν στα κρατικά ταμεία, πήγαιναν στις τσέπες των ιδιοκτη­τών τους.

Σε αυτό το δίκτυο εμπλέκονται 340 εται­ρείες και μερικές από τις μεγαλύτερες επι­χειρήσεις του κόσμου: Pepsi, Coca – Cola, IKEA, AIG, Deutche Bank κ.α.

Στη λίστα βλέπουμε ακόμα και κάποια… οικεία σε εμάς ονόματα. Σε αυτές τις εταιρείες που συμμετέχουν στην κομπίνα βρίσκουμε την EFG Group (λέγε με Eurobank) συμφε­ρόντων Λάτση, τη Weather Investments, η οποία έχει τον έλεγχο της Wind, την Olayan Investments Company Establishment, η οποία ήταν υποψήφια στις ελληνικές ιδι­ωτικοποιήσεις και έχει ποσοστό στην Chipita, τη Damma Holdings, ιδιοκτησίας του προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου, και τη Badcock & Brown η οποία έχει επενδύσει στα ελληνικά αιολικά πάρκα. Ορίστε λοιπόν ποιοι είναι οι επενδυτές που πρέπει να έρθουν για να έρ­θει η ανάπτυξη, να βρούμε δουλειά και άλλες ιστορίες για αγρίους!! Ας μην ξεχνάμε ότι και η El Dorado Gold χρησι­μοποιεί ανάλογες μεθόδους φοροαποφυγής, μεταφέρο­ντας τα κέρδη της στους φορολογικούς παραδείσους των νησιών Κέυμαν και Μπαρμπέιντος.

«Ξεχάσαμε» να αναφέρουμε το πιο βασικό ίσως στοιχείο: όλη αυτή η διαδικασία είναι απολύτως νόμιμη! Σε όλη αυτή τη διαδρομή φοροαποφυγής του κεφαλαίου δεν υπάρχει τίποτα παράνομο!

ΜΜΕ: «Δεν είδαν, δεν άκουσαν»…

Όλες οι αποκαλύψεις που αναφέρουμε φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα www.thepressproject.gr, και σε άλλα αριστερά site, όπου μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες.

Όμως, όσο και να ψάξετε στα καθεστωτικά ΜΜΕ δεν θα βρείτε λέξη για όλα αυτά. Κάποια, όπως τα «Νέα», δημοσί­ευσαν την έρευνα και τα ευρήματά της όμως… «ξέχασαν» να αναφέρουν την εμπλοκή των εταιρειών που δραστηρι­οποιούνται στην Ελλάδα σε αυτό το κύκλωμα.

Άλλα ΜΜΕ δεν είχαν καμιά αναφορά (μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) σε καμιά (!) πτυχή του θέμα­τος (όπως για παράδειγμα το «Πρώτο Θέμα», το capital.gr, το newsit κ.α.) έχοντας φυσικά εντελώς «τυχαία» διαφη­μίσεις είτε της Eurobank είτε της Wind.

Πέρα από τις «τυχαίες» διαφημίσεις και το γεγονός ότι οι εταιρείες αυτές που δεν αναφέρονται από τα αστικά ΜΜΕ αποτελούν τις πιο ισχυρές καπιταλιστικές επιχειρή­σεις της χώρας, θα θεωρήσουμε εντελώς «τυχαίο» και το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβε­λης αποτέλεσε επί σειρά ετών στέλεχος της Eurobank και ότι η Κατερίνα Σαββαΐδου (Γενική Γραμματέας Εσόδων, υπεύθυνη δηλαδή για την είσπραξη φόρων) ήταν ανώτα­το στέλεχος της PricewaterhouseCoopers, δηλαδή της βα­σικής εταιρείας ορκωτών λογιστών που είχε στήσει όλο αυτό το σύστημα φοροαποφυγής…

Και ο πολιτικός ιθύνων; Ο πρόεδρος της Κομισιον!

Το βάθος της διαπλοκής οικονομικού και πολιτικού κατε­στημένου δεν σταματά στα σύνορα της Ελλάδας βέβαια. Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κατά τη διάρκεια της διόγκωσης αυτού του συστήματος φοροαποφυγής του κεφαλαίου δεν ήταν άλλος από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε την προεδρία της Κομισιόν!

Αυτοί δηλαδή που ζητάνε επιπλέον μέτρα, φόρους, απο­λύσεις και λιτότητα για τους λαούς, είναι την ίδια στιγμή οι αρχιτέκτονες ενός φορολογικού συστήματος που αφαι­ρεί τεράστια φορολογικά βάρη από το κεφάλαιο! Αυτή εί­ναι η ΕΕ του κεφαλαίου και των πολυεθνικών! Και γι’ αυτό την θέλουν τόσο πολύ οι Σαμαράδες, οι Βενιζέλοι και όλοι οι άλλοι εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης εδώ.

Η απάντηση βέβαια σ’ αυτή τη σαπίλα που διαπερνά το σύστημα δεν είναι η επιστροφή στον εθνοκεντρισμό και τον εθνοαπομωνοτισμό. Είναι η κοινή πάλη με τους ερ­γαζόμενους σε όλη την Ευρώπη, για ριζικές πολιτικές και κοινωνικές ανατροπές, για την ενωμένη σοσιαλιστική Ευ­ρώπη των εργαζομένων, αντί της ΕΕ της Μέρκελ και των πολυεθνικών.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα