Ο Υμηττός εκπέμπει για μια ακόμα φορά SOS!


Ανακοίνωση – προκήρυξη από το «Ξεκίνημα» Ζωγράφου

Ο κίνδυνος προέρχεται αυτή τη φορά από την προσφυγή που έκανε ο Δήμος Κορωπίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) διεκδικώντας να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 187/2011[1] που καθορίζει το καθεστώς προστασίας του Υμηττού.

Στα πλαίσια της εκδίκασης αυτής της προσφυγής το ΣτΕ απεύθυνε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μια σειρά προδικαστικά ερωτήματα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέτασε τα ερωτήματα και αποφάσισε ότι το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού εκδόθηκε χωρίς να έχει υποβληθεί σε διαδικασία «περιβαλλοντικού προελέγχου» και σε διαδικασία «στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτιμήσεως», όπως όφειλε σύμφωνα με την οδηγία 2001/42 της Ε.Ε.

Το ΣτΕ είναι νομικά υποχρεωμένο να λάβει υπόψη την «απάντηση» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο ερώτημα που έθεσε.

Γι’ αυτό το λόγο η απόφαση του ΣτΕ, όταν εκδοθεί, θα ισοδυναμεί, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, με ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος 187/2011 που καθορίζει το καθεστώς προστασίας του Υμηττού.

Η ειρωνεία είναι πρόδηλη: Αυτοί που θέλουν να χτίσουν τον Υμηττό μέχρι την κορυφογραμμή του κατάφεραν να προσβάλλουν το καθεστώς προστασίας του χρησιμοποιώντας οδηγίες της Ε.Ε. για την προστασία του περιβάλλοντος!

Από ποιους κινδυνεύει ο Υμηττός;

Περισσότερα από 28.000 στρέμματα στον Υμηττό διεκδικούνται από ιδιώτες και την Εκκλησία

  • 12.500 στρέμματα στην Ηλιούπολη, την Αργυρούπολη και τον Άλιμο διεκδικεί η οικογένεια Νάστου

  • 14.000 στρ. διεκδικούνται από την Εκκλησία (με «τίτλους ιδιοκτησίας» που ανέσυρε από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας!)
  • 2.500 στρ. στη Α και Β ζώνη προστασίας του Υμηττού ανήκουν σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς οι οποίοι παλεύουν να τα εντάξουν στο σχέδιο πόλης και να τα χτίσουν (ο Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών στην περιοχή Παπάγου, ο Συνεταιρισμός Πολιτικών Υπαλλήλων του υπουργείου Στρατιωτικών στη Γλυφάδα, ο Συνεταιρισμός των Καφεπωλών στη Γλυφάδα και ο Συνεταιρισμός Θυρωρών στο Κορωπί).
  • 370 στρ. στο Χολαργό, στη Β ζώνη προστασίας, διεκδικούν διάφοροι ιδιώτες, κοκ…

Την ίδια στιγμή χιλιάδες αυθαίρετα (κυριολεκτικά χιλιάδες) που χτίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και δεκαετίες με ψεύτικες άδειες αναψυκτηρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων κλπ (κυρίως από την πλευρά της Βάρης, του Κορωπίου κλπ) περιμένουν την ευκαιρία να νομιμοποιηθούν.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις «πιέσεις» που δέχεται ο Υμηττός – δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε εδώ πλήρη παρουσίαση λόγω του περιορισμένου χώρου.

Να αναφέρουμε μόνο συμπληρωματικά πως μια σειρά δημοτικές αρχές είχαν ταχθεί με το μέρος αυτών που θέλουν να τσιμεντοποιήσουν τον Υμηττό και είχαν κάνει, όπως ο Δήμος Κορωπίου, προσφυγή στο ΣτΕ ενάντια στο ΠΔ για την προστασία του Υμηττού.

Οι Δήμοι αυτοί είναι οι ακόλουθοι: Παπάγου-Χολαργού, Ηλιούπολης, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Παιανίας – Γλυκών Νερών, και Γλυφάδας.

Έχοντας στο νου τα παραπάνω δεδομένα καταλαβαίνει κανείς ότι πολλές από τις φωτιές που μπαίνουν κάθε χρόνο στον Υμηττό δεν είναι από αμέλεια, αλλά πρόκειται για εμπρησμούς που έχουν ως στόχο να χάσει το βουνό το δασικό του χαρακτήρα έτσι ώστε να μειωθούν οι αντιστάσεις για την οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίησή του στο μέλλον.

Διεκδικούμε:

  • Η κυβέρνηση οφείλει να εκδώσει άμεσα νέο ΠΔ που να διασφαλίζει το καθεστώς προστασίας του Υμηττού (έχοντας εκπονήσει προηγουμένως και την απαιτούμενη στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση της Οδηγίας 2001/42).
  • Το νέο ΠΔ οφείλει όχι μόνο να μην κάνει βήμα πίσω σε σχέση με το ισχύον καθεστώς προστασίας, αλλά και να το αυστηροποιεί, επεκτείνοντας την Α Ζώνη «απόλυτης προστασίας», μην επιτρέποντας την λειτουργία νέων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και βοηθητικών αθλητικών εγκαταστάσεων στη Β Ζώνη, επιβάλλοντας την άμεση απομάκρυνση όλων των ετερόκλητων και ασύμβατων λειτουργιών από το Πάρκο Γουδί (το οποίο εντάσσεται Δ Ζώνη Προστασίας Υμηττού) όπως π.χ. τα γραφεία της ΕΠΟ, το πρώην ολυμπιακό γήπεδο μπάντμιντον, το κλείσιμο των παράνομων δρόμων κ.α.
  • Εάν το ΣτΕ εκδώσει απόφαση ακύρωσης του ισχύοντος ΠΔ για την προστασία του Υμηττού πριν η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει νέο ΠΔ, τότε η απόφαση του ΣτΕ πρέπει να συνοδεύεται με απόφαση για αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, αναστολή επέκτασης υφιστάμενων οικοδομών και αναστολή οποιασδήποτε δραστηριότητας, για να μην μπορεί κανείς να επωφεληθεί του νομικού κενού (μέχρι να εκδοθεί νέο ΠΔ) και να προκαλέσει νέες καταστροφές στον Υμηττό
  • Να λειτουργήσει επιτέλους το δασαρχείο «φάντασμα» Υμηττού και να δαπανηθούν επαρκή κονδύλια για τη στελέχωσή του.
  • Να αυξηθούν τα κονδύλια που κατευθύνονται στην πυροσβεστική υπηρεσία, να γίνουν προσλήψεις αντίστοιχες με τις πραγματικές ανάγκες καθώς και να ενισχυθούν με περισσότερα μέσα οι (πραγματικά) εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται γύρω από τον Υμηττό.

Το Ξεκίνημα έθεσε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου

Το θέμα του καθεστώτος προστασίας του Υμηττού, μετά την προσφυγή του Δήμου Κορωπίου και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου συζητήθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζωγράφου στις 8/10. Η δημοτική σύμβουλος του «Ξεκινήματος Ζωγράφου» Ειρήνη Πλουμπίδη[2] έθεσε, το ζήτημα όπως το περιγράφουμε παραπάνω. Ωστόσο τόσο η Διοίκηση του Δήμου όσο και η αντιπολίτευση ήταν «καθησυχαστικοί»…

Ο κ. Αγγελόπουλος (ΝΔ) δήλωσε ότι «εν έτη 2015 κανείς δεν μπορεί να χτίσει στον Υμηττό» και ότι η προσφυγή του Δήμου Κορωπίου δεν έχει σχέση με συμφέροντα που θέλουν να χτιστεί ο Υμηττός αλλά ανακινήθηκε από κυνηγετικούς συλλόγους της περιοχής που ζητούν να επιτραπεί το κυνήγι. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ο Υπ. Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης τον έχει ενημερώσει ότι θα επιτραπεί το κυνήγι σ’ εκείνη την πλευρά του Υμηττού και ότι έτσι «θα είναι όλοι ευχαριστημένοι».

Η Δήμαρχος Τ. Καφατσάκη είπε ότι συνομίλησε με τον Υπ. Περιβάλλοντος και ότι ενημερώθηκε ότι το καθεστώς προστασίας του Υμηττού δεν θα αλλάξει, ενώ απάντησε στον Π. Αγγελόπουλο λέγοντας πως είναι αντίθετη με το να επιτραπεί το κυνήγι στον Υμηττό.

Εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει κανένας εφησυχασμός και καμία εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση που μετέτρεψε το «ΟΧΙ» σε «ΝΑΙ»που όχι μόνο δεν κατάργησε τα Μνημόνια, όπως έλεγε, αλλά έφερε και 3οπου επιτρέπει στην Eldorado Gold να συνεχίζει να καταστρέφει το αρχαίο δάσος στις Σκουριές της Χαλκιδικής κοκ.

Οι κάτοικοι όλων των περιοχών γύρω από τον Υμηττό πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση και να είμαστε έτοιμοι για μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του Υμηττού απέναντι σε κάθε είδους συμφέροντα.

_________________
[1] Μπορείτε να διαβάσετε το ΠΔ εδώ: http://www.forestservice.gr/wp-content/uploads/2011/06/document.pdf (αργεί λίγο να «κατέβει» γιατί είναι 33MB)
[2] Το Ξεκίνημα Ζωγράφου προχώρησε σε εκλογική συνεργασία με το «Κίνημα στην Πόλη» στις δημοτικές εκλογές του 2014. ΗΕιρήνη Πλουμπίδη θα είναι δημοτική σύμβουλος για ένα χρόνο στα πλαίσια της εναλλαγής στη θέση του δημοτικού συμβούλου που έχει αποφασιστεί από το «Κίνημα στην Πόλη».

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,272ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
432ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα