Ο Χάρι Πότερ επιστρέφει… αγωνιστικά

Στις 3 Νοεμβρίου, κυκλοφόρησε η ελληνική έκδοση του έβδομου και τελευταίου βιβλίου του Χάρι Πότερ, “Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου”. Συνολικά, οι πωλήσεις των βιβλίων παγκόσμια έχουν ξεπεράσει τα 350 εκατομμύρια, ενώ έχουν μεταφραστεί σε 64 γλώσσες.

Είναι όμως ο Χάρι Πότερ απλά ένα παραμύθι; Στην πραγματικότητα, σε όλα τα βιβλία της σειράς, υπάρχουν κοινωνικά μηνύματα, με σαφή προοδευτικά χαρακτηριστικά και αντιρατσιστικές αναφορές.

Η ίδια η συγγραφέας δηλώνει αριστερή, και έχει πει ότι μέσα στα βιβλία, υπάρχουν πολλά “πολιτικά σχόλια”.

Τα βιβλία μας μετέφεραν σε έναν εξωπραγματικό κόσμο, που ξεδιπλώνεται στα μάτια μας με τόση λεπτομέρεια, που μας βάζει, μικρούς και μεγάλους στον πειρασμό να τον πιστέψουμε…

Παράλληλα όμως, υπάρχουν πολλοί συμβολισμοί που παραπέμπουν στον κόσμο των μαγκλ (μη μάγων).

Συναντάμε την εκμετάλλευση των σπιτικών ξωτικών, που οι μάγοι-ιδιοκτήτες, τους συμπεριφέρονται σαν να είναι σκλάβοι, ενώ μια από τις βασικές ηρωίδες των βιβλίων, η Ερμιόνη, οργανώνει ένα μέτωπο υπεράσπισής τους από την καταπίεση.

Ο «κακός» της υπόθεσης, ο Λόρδος Βόλντεμορτ, πιστεύει στην ανωτερότητα της φυλής των καθαρόαιμων μάγων και κυνηγάει τους μιγάδες και τους κοινούς ανθρώπους στην προσπάθεια να χτίσει έναν κόσμο στον οποίο θα εξουσιάζει η μαγική «άρια φυλή». Έτσι, δημιουργείται το “Τάγμα του Φοίνικα”, μια οργάνωση που μάχεται εναντίον του και δρα στην παρανομία, με παράνομο ραδιοφωνικό σταθμό και ψευδώνυμα.

Ταυτόχρονα, μαθαίνουμε ότι δεν αρκεί ένας αλάνθαστος ήρωας, να πολεμήσει ενάντια στο καθεστώς του Βόλντεμορτ, αλλά απαιτείται η συλλογική δράση όσων θέλουν να αντισταθούν.

Την ίδια ώρα, η εντατικοποίηση των σπουδών που ωθεί τους μικρούς μάγους στα όρια της εξάντλησης, και οι αυταρχικές παρεμβάσεις του υπουργείου μαγείας στη λειτουργία της σχολής «Χόγκουαρτς», οδηγούν τελικά τους μαθητές στην δημιουργία μιας οργάνωσης που παλεύει ενάντια στο υπουργείο!

Τα βιβλία του Χάρι Πότερ, μας ταξιδεύουν σε έναν κόσμο που είναι μαγικός, αλλά όχι αγγελικά πλασμένος. Σε έναν κόσμο που οι έφηβοι έχουν τα ίδια προβλήματα με κάθε σημερινό έφηβο. Σε έναν κόσμο που δεν αρκεί ένα μαγικό ραβδάκι για να ζήσεις «ζωή χαρισάμενη». Σε έναν κόσμο που παρά τα ξόρκια και τα μαγικά φίλτρα, δεν παύει να έχει ισχυρές δόσεις πραγματικότητας.

Κατερίνα Κλείτσα

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής