Ο Τόμι Κόφι Μάρκους (θύμα του ρατσιστή δολοφόνου Καζάκου) άστεγος και με άμεσο πρόβλημα επιβίωσης

Να που έγινε κι αυτό! Την Τετάρτη 10 Νοέμβρη στο υπόγειο της Αγαθουπόλεως 60, που κατοικεί τα τελευταία χρόνια, ο Τόμι Κόφι Μάρκους, διακόπηκε η παροχή ρεύματος και νερού. Και ταυτόχρονα ο ιδιοκτήτης υπέδειξε στον Τόμι το δρόμο. Πρακτικά είναι πια άστεγος.

O Τόμι Κόφι Μαρκους από την Γκάνα είναι από τα θύματα του Καζάκου. Μια σφαίρα παραμένει σφηνωμένη στο κεφάλι του! Του προκαλεί ισχυρούς πονοκεφάλους, επιληπτικές κρίσεις, προβλήματα στην όραση, κινητικά προβλήματα (δεν ελέγχει σωστά τη γλώσσα του με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να καταπιεί και να επικοινωνήσει).

Στηριζόμενος έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια σε εισφορές φίλων και αντιρατσιστικών οργανώσεων – αδυνατώντας πλήρως ο ίδιος να εργαστεί – προσδοκούσε στην αποκατάσταση του ως ένα από τα θύματα της χειρότερης μορφής ρατσιστικής βίας στην πρόσφατη ελληνική ιστορία.

Τον Μάη που μας πέρασε (8 μήνες πριν) είχε κατατεθεί αίτηση προς το αρμόδιο υπουργείο υγείας και πρόνοιας για να του παρασχεθεί ειδικό προνοιακό επίδομα (αντίστοιχο μ’ αυτά που δίνονται στα άτομα με αναπηρίες). Εξάλλου η γνωμοδοτική ιατρική επιτροπή του ίδιου υπουργείου σε έκθεση της αναγνώριζε στον Τόμι 80% αναπηρία.

Αλλά φαίνεται ότι οι σκόπελοι που έπρεπε να ξεπεραστούν είναι αρκετά ισχυροί:

Α) η απουσία πρόβλεψης του ελληνικού νόμου για παροχή προνοιακών επιδομάτων –στο βαθμό που τα δικαιούνται- και σε αλλοδαπούς πολίτες

Β) η πλήρης και απόλυτη αδιαφορία του υπουργείου υγείας και πρόνοιας. Επί 6 μήνες –και παρ’ όλες τις αλλεπάλληλες κρούσεις- στο γραφείο του αρμόδιου υφυπουργού κ. Κωνσταντόπουλου, αυτός ο φάκελος έχει πιάσει αράχνες…

Αποτέλεσμα: ο Τόμι Κόφι Μάρκους μπορεί να επέζησε από το δολοφονικό χέρι του Καζάκου, αλλά μοιάζει πολύ πιθανό να εξοντωθεί από το μακρύ χέρι του κυβερνητικού παχυδερμισμού.

Μερικές μέρες μετά το περιστατικό κατατέθηκε επερώτηση – μετά από συνεννόηση μαζί μας – στη Βουλή προς την κυβέρνηση από τους βουλευτές του ΣΥΝ, Κουβέλη και Λεβέντη. Ενώ προβλήθηκε το θέμα στο MEGA και στην Ελευθεροτυπία.

Σήμερα ο Τόμι φιλοξενείται προσωρινά από νοσηλευτικό ίδρυμα στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής που γιατροί και νοσηλευτές ακτιβιστές πιστεύουν ότι πρέπει να ασκεί το σύστημα υγείας. Και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Εμείς θα επιμείνουμε να απαιτούμε:

• Χορήγηση επ’ αόριστο αδειών παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους σε όσα από τα θύματα επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα

• Πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όσο διάστημα χρειάζεται 

• Αναγνώριση από το κράτος των θυμάτων που είναι ανάπηρα με αντίστοιχη αντιμετώπιση τους (αξιοπρεπείς αναπηρικές συντάξεις/ειδικά επιδόματα ή απασχόληση σε ειδικές θέσεις εργασίας)

• Αποζημίωση από το κράτος των οικογενειών των νεκρών

Τι μπορείς να κάνεις εσύ;

– Ζήτησε από το σωματείο, το πανεπιστήμιο, το σχολείο ή γενικά το χώρο σου να εκδώσει ψήφισμα υπέρ της άμεσης αποκατάστασης των θυμάτων (στείλε τα στον πρωθυπουργό, στα υπουργεία εσωτερικών και υγείας και πρόνοιας).

– Στήριξε έμπρακτα την εκστρατεία, με ενημέρωση στο χώρο σου, οικονομική ενίσχυση και προσπάθεια να βρεθεί προσωρινό καταφύγιο για τον Τόμι (αριθμός λογαριασμού για τη συλλογή οικονομικής βοήθειας Αlpha Bank 344-002101-021700).

– Πάλεψε ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα