Ο σύντροφος Πόλ Μέρφι, στα χέρια του ισραηλινού στρατού

 

Ο σύντροφος Πολ Μέρφι (Paul Murphy) ευρωβουλευτής, στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ιρλανδία, βρίσκεται μαζί με άλλους αγωνιστές που συμμετείχαν της αποστολή «Κύματα Ελευθερίας», στα χέρια του Ισραηλινού στρατού.

Του Δημήτρη Πανταζόπουλου

Την Παρασκευή 4 Νοέμβρη το ισραηλινό ναυτικό κατέλαβε σε διεθνή χωρικά ύδατα τα δύο πλοία της διεθνούς αποστολής «Κύματα Ελευθερίας» ("Freedom Waves") που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια προς τους παλαιστινίους και είχαν σκοπό να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό του λιμανιού της Γάζας.

Τα δύο πλοία, το ιρλανδικό MV Saoirse και το καναδικό Tahrir επρόκειτο να συμμετάσχουν και στην αποστολή του «Στόλου της Ελευθερίας» το καλοκαίρι  η οποία ακυρώθηκε λόγω του σαμποτάζ πλοίων όπως το Ελληνικό και το Ιρλανδικό, αλλά και λόγω της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να απαγόρευση τη διέλευση του στόλου από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Μετά την ισραηλινή επίθεση στα δυο πλοία 27 άτομα συνελήφθησαν ανάμεσά τους και οι 2 Έλληνες καπετάνιοι των πλοίων αλλά και ο σύντροφος Paul Murphy ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αντίστοιχης οργάνωσης του Ξ στην Ιρλανδία, τμήμα της Επιτροπής για μια Εργατική Διεθνή – CWI.

Ο σύντροφος Paul συμμετείχε από την αρχή στην πρωτοβουλία και επέβαινε στο πλοίο και το καλοκαίρι στην αποστολή που ακυρώθηκε. (Εδώ το μήνυμα του για το ξεκίνημα της αποστολής στις 2/11: http://www.paulmurphymep.eu/breaking-news-once-more-en-route-to-gaza-to-break-the-blockade)

Μέχρι αυτή τη στιγμή 6 άτομα, ανάμεσα τους και οι 2 Έλληνες καπετάνιοι, έχουν αφεθεί ελεύθεροι ενώ 21, ανάμεσά τους και ο σύντροφος Paul, κρατούνται ακόμα από τον ισραηλινό στρατό.

Η Ισραηλινή πειρατεία απέναντι σε πλοία που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί σκανδαλώδη πρόκληση. Είναι η 2η φορά, μετά την επίθεση στο «Στόλο της Ελευθερίας» στις 31 Μαΐου 2010 που κόστισε τη ζωή σε 9 Τούρκους ακτιβιστές του πλοίου «Μαβί Μαρμαρά». Το ισραηλινό κράτος μετά τα σαμποτάζ στα πλοία το περασμένο καλοκαίρι περνά για άλλη μια φορά στη στρατιωτική δράση. Το κράτος του Ισραήλ δεν θα σταματήσει σε τίποτα για να αποτρέψει το σπάσιμο του αποκλεισμού.

Μετά και τη νέα πειρατεία γίνεται πια ξεκάθαρη και στους πιο δύσπιστους η συνενοχή των καπιταλιστικών κυβερνήσεων του κόσμου στην καταπίεση των Παλαιστινίων. Στο ίδιο κάδρο και η ελληνική κυβέρνηση  όπως προκύπτει από τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης που αρνήθηκε στα πλοία να περάσουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα το καλοκαίρι. Αλλά φαίνεται ξεκάθαρα και πια στάση κρατά η κατά τα άλλα «δημοκρατική» ΕΕ που δεν αντιδρά ακόμα και σήμερα που ένα ευρωβουλευτής κρατείται από τον ισραηλινό στρατό.

Η δήθεν ανησυχία για τους αθώους  πολίτες και τη δημοκρατία που έδωσε το πρόσχημα για την επέμβαση των ιμπεριαλιστών στη Λιβύη δεν ισχύει για τη Γάζα και την Παλαιστίνη   όπου ο ιμπεριαλισμός κάνει τα στραβά μάτια μπρος  στην κατοχή και καταπίεση από το «δημοκρατικό» και συμμαχικό Ισραήλ.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής