Ο σεξισμός στο ποδόσφαιρο γυναικών

Το τελευταίο χρονικό διάστημα με πρωτοστάτη το κίνημα #metoo αποκαλύφθηκε καταφανώς ο σεξισμός και οι έμφυλες διακρίσεις που έχουν εμποτίσει τον αθλητικό χώρο για πολλά συναπτά έτη κι ενώ η πλειοψηφία των αρμοδίων γνώριζε, προτίμησε να παραμείνει απαθής, να μην καταγγείλει και να διευκολύνει κατ’ αυτόν τον τρόπο την εγκληματική αυτή δράση. 

***

Διαχρονικά, συγκριτικά με όλα τα αθλήματα, το ποδόσφαιρο γυναικών αντιμετώπιζε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον σεξισμό σε όλο του το εύρος και με όλη του την ένταση, οι αθλήτριες στοχοποιούνται και υποτιμώνται, καθώς για την πλειοψηφία δυστυχώς της ελληνικής τουλάχιστον κοινωνίας το ποδόσφαιρο έχει συγκεκριμένο φύλο, το ανδρικό, και συνακόλουθα οι γυναίκες δεν έχουν τις απαραίτητες ικανότητες ώστε να ανταποκριθούν και να έχουν αντίστοιχες επιδόσεις. Άλλωστε χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί πως αντί για τον ορθό όρο «ποδόσφαιρο γυναικών», χρησιμοποιείται εντελώς στοχευμένα και όχι εκ παραδρομής ο όρος «γυναικείο ποδόσφαιρο» ώστε να διαχωρίζεται από το «κανονικό» ποδόσφαιρο και να υποβαθμίζεται αμέσως σε μια κατώτερη κατηγορία. 

Αξίζει να επισημανθεί επιπλέον ότι κάθε χρόνο διαλύονται όλο και περισσότερα σωματεία που είχαν εντάξει και το ποδόσφαιρο γυναικών στα αθλήματά τους. Επιλέγουν -προφανώς για οικονομικούς λόγους- να διαλύσουν το τμήμα ποδοσφαίρου γυναικών και να ενισχύσουν το τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών, καθώς είναι περισσότερο προσοδοφόρο, διότι για τους λόγους που εκτέθηκαν και ανωτέρω οι θεατές είναι ελάχιστοι οπότε δεν αποφέρουν ιδιαίτερο κέρδος. Οπότε, προτιμούν να διαλύσουν τα τμήματα ποδοσφαίρου γυναικών που αγωνίζονται στην διοργάνωση της ΕΠΟ και άρα σε εθνικό επίπεδο και να διατηρήσουν τα τμήματα ποδοσφαίρου ανδρών που αγωνίζονται σε τοπικά πρωταθλήματα. Ως εκ τούτου είναι καταφανής η έμφυλη διάκριση. Ακόμη και η εισαγωγή του ποδοσφαίρου γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες μόλις το 1996, σχεδόν έναν αιώνα μετά την ένταξη του ποδοσφαίρου ανδρών το 1900, καταδεικνύει την υποτίμηση και την απαξίωση του αθλήματος και των αθλητριών του. 

***

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την έναρξη του Euro, ξεκίνησε και μια απόλυτα σεξιστική εκπομπή που παρουσιάζει ο Φ. Λαμπρόπουλος στον ANT1 με τίτλο «στα πέναλτι». Πρόκειται για μια εκπομπή η οποία παρουσιάζει τις γυναίκες ως απόλυτα ανίκανες, χωρίς καμία απολύτως γνώση του ποδοσφαίρου και φυσικά χωρίς τις αναγκαίες δεξιότητες- προσόντα. Εμφανίζονται με συγκεκριμένη ένδυση, η οποία ουδεμία σχέση έχει με την πραγματική αθλητική περιβολή σε κάθε αθλητική διοργάνωση και η οποία είναι απροκάλυπτα σεξιστική, καθώς αποβλέπει στο να ανεβάσει τα τηλεοπτικά νούμερα παρουσιάζοντας τις παίκτριες ως σεξουαλικά αντικείμενα που εξυπηρετούν τις φαντασιώσεις του εκάστοτε τηλεθεατή. Αντίθετα, θεωρητικά, στα πλαίσια του Euro, θα μπορούσε να έχει αναδειχθεί το ποδόσφαιρο γυναικών μέσω της προβολής του από την τηλεόραση, να γίνει γνωστό σε όλο την κοινωνία και να αποκατασταθεί η αξία του. 

Είναι ευτυχές όμως και αισιόδοξο που ανταποκρίθηκαν 7 σωματεία ποδοσφαίρου γυναικών και συγκεκριμένα ο Ατρόμητος Αθηνών, τα Γιάννενα, η Ολυμπιάδα Υμηττού, ο Εθνικός Πειραιώς, η ΑΕ Γλυφάδας Οδυσσέας, η ΑΕΚ Μεσολογγίου και ο Αστέρας Ρεθύμνου και κατήγγειλαν στην ΕΠΟ την εν λόγω εκπομπή μέσω επιστολής διαμαρτυρίας ζητώντας «την άμεση παρέμβαση προς τους υπεύθυνους του σταθμού για την άμεση διακοπή αυτών των προσβλητικών, σεξιστικών και δυσφημιστικών σποτ». Ακόμη δεν έχει απαντήσει δυστυχώς η ΕΠΟ και είμαστε σε αναμονή των ενεργειών της. 

***

Συμπερασματικά ο σεξισμός είναι διάχυτος τόσο στο ποδόσφαιρο γυναικών, όσο και στον αθλητισμό γενικότερα καθώς και στην κοινωνία σε όλες τις εκφάνσεις της, οπότε μονόδρομος είναι η επαγρύπνηση, η κινητοποίηση και συλλογική δράση, ώστε να καταφέρουμε να εξαλείψουμε αυτά τα φαινόμενα από την κοινωνία μας.  

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα