Ο σ. Διονύσης Χριστόπουλος υποψήφιος εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ

Μεθαύριο Τετάρτη 12 Νοέμβρη πραγματοποιούνται εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπου εργαζομένων στο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ – Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Στις εκλογές αυτές υποψηφιότητα βάζει και ο σύντροφος Διονύσης Χριστόπουλος με μια λογική, ασφαλώς, εντελώς διαφορετική από αυτή που κυριαρχούσε μέχρι σήμερα στον Οργανισμό, όπου ο εκπρόσωπος των εργαζομένων τασσόταν στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων με την πλευρά της Διοίκησης αντί να εκπροσωπεί πραγματικά τους εργαζόμενους που τον εκλέξανε.

Ακολουθεί η ανακοίνωση που μοιράζει ο σ. Διονύσης ενόψει των εκλογών.

Συνάδελφοι,

Το προηγούμενο διάστημα ζήσαμε μια μακρά περίοδο ανασφάλειας με τη διαδικασία συγχώνευσης στον ΟΠΑΝΔΑ των Οργανισμών στους οποίους ανήκαμε. Η Δημοτική Αρχή και η Διοίκηση του Oργανισμού χρησιμοποίησαν αυτό το αίσθημα ανασφάλειας για να περάσουν τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) με τον οποίο υπόσχονταν ότι θα διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων, θα νοικοκυρέψουν τα οικονομικά του Οργανισμού και θα εξαλείψουν τις δυσλειτουργίες του.

Οι υποσχέσεις τους αποδείχτηκαν για άλλη μια φορά ψεύτικες:

  • Το εργατικό δυναμικό των τριών οργανισμών (ΟΝΑ, ΠΟΔΑ, ΔΑΜΣ) ήταν το 2009 μεγαλύτερο από 1400 εργαζόμενους. Σήμερα ο οργανισμός αριθμεί περίπου 900 άτομα. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο την επόμενη περίοδο καθώς οι οργανικές θέσεις των συναδέλφων που συνταξιοδοτούνται θα καταργηθούν.
  • Πολλές από τις υπηρεσίες του οργανισμού σήμερα απλά φυτοζωούν λόγω της υποστελέχωσης ενώ μια σειρά δράσεις και εκδηλώσεις που αποτελούσαν κοινωνικές παροχές προς το δημότη είτε δεν υπάρχουν πια είτε  «προσφέρονται» με αντίτιμο.
  • Ο πενταετής επιχειρησιακός σχεδιασμός (2014-2019) που ψήφισε η απερχόμενη Διοίκηση επιχειρεί να δομήσει και να λειτουργήσει τον Οργανισμό στα πρότυπα μιας ιδιωτικής επιχείρησης. Οι Δημότες ονομάζονται «πελάτες» οι οποίοι καλούνται να αγοράσουν τις υπηρεσίες μας και όλα αυτά «δικαιολογούνται» στο όνομα της επιβίωσης του Οργανισμού.
  •  Στο ζήτημα των οικονομικών η κατάσταση είναι επίσης πολύ διαφορετική από αυτή που περιέγραφε η διοίκηση. Οι τρεις Οργανισμοί (ΟΝΑ, ΠΟΔΑ, ΔΑΜΣ) είχαν πριν από τη συγχώνευσή τους σε ΟΠΑΝΔΑ αθροιστικό προϋπολογισμό 102 εκ. €. Σήμερα ο ΟΠΑΝΔΑ καλείται να λειτουργήσει τις ίδιες δομές με 43.885 εκ. € (προϋπολογισμός 2014) ενώ στο σχέδιο που ψήφισε η διοίκηση για το 2015 προϋπολογίζονται μόλις 38 εκ. €. Οι περικοπές αυτές ονομάστηκαν «εξορθολογισμός» και «νοικοκύρεμα» αλλά δεν είναι τίποτε άλλο από δραματικές μειώσεις στους μισθούς μας και στις λειτουργικές δαπάνες – αυτή τη στιγμή λείπουν ακόμα και στοιχειώδη είδη υγιεινής και καθαριότητας σε μια σειρά χώρους εργασίας ενώ πολλές εγκαταστάσεις κυριολεκτικά καταρρέουν λόγω έλλειψης συντήρησης. Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί που επιβάλει το παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ και η περαιτέρω μείωση της ήδη πετσοκομμένης κατά 60% κρατικής χρηματοδότησης,  αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν τον Οργανισμό σε πλήρες αδιέξοδο με τους εργαζόμενους και τους δημότες να πληρώνουν για μια ακόμα φορά το μάρμαρο.

Συνάδελφοι, από τη θέση του αναπληρωτή εκπροσώπου εργαζομένων, έγινε προσπάθεια να υπάρχει διαρκής ενημέρωση για τα θέματα που συζητιούνταν και τις αποφάσεις που λαμβάνονταν στο ΔΣ του Οργανισμού, τόσο ηλεκτρονικά (μέσω e-mail) όσο και με συζητήσεις στους χώρους δουλειάς. Στόχος ήταν κανένα σοβαρό θέμα να μην περνά στο ΔΣ χωρίς να το ξέρουν όλοι οι εργαζόμενοι και χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να οργανώσουμε τις αντιδράσεις μας και να παρέμβουμε συλλογικά.

Έτσι σταθήκαμε απέναντι στα παραπάνω σχέδια της Διοίκησης με παρεμβάσεις και τοποθετήσεις στο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα, μέσα από δημόσια άρθρα και ανακοινώσεις  αποκαλύπτονταν έγκαιρα και χωρίς μισόλογα  οι αντεργατικοί σχεδιασμοί της Διοίκησης (προϋπολογισμοί, τεχνητά «λαθάκια» σε Ο.Ε.Υ. και επιχειρησιακό σχεδιασμό, εμπαιγμός και εκβιασμός των συμβασιούχων κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών κοκ).

Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος εργαζομένων και δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη της ΝΔ στο δήμο Δάφνης- Υμηττού, Θ. Καράμπαμπας πάντα υπερθεμάτιζε στα σχέδια της Διοίκησης (ΟΕΥ, προϋπολογισμοί, τιμολόγηση εκδηλώσεων και υπηρεσιών κα) και έδινε απλόχερα τη θετική του ψήφο.

Το νέο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ και τι να περιμένουμε:

Το νέο ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ δεν θα έχει ουσιαστικές διαφορές από το παλιό. Η δημοτική αρχή Καμίνη έχει συγκεκριμένη πολιτική: πιστή εφαρμογή των Μνημονίων και του Καλλικράτη. Μπορεί τα πρόσωπα που εφαρμόζουν αυτή την πολιτική μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο και τα ΔΣ των Οργανισμών να αλλάζουν, η ουσία της πολιτικής που ασκούν και θα συνεχίσουν να ασκούν παραμένει ίδια.

Οι δυο παρατάξεις (Καμίνη – Σπηλιωτόπουλου) που στις τελευταίες εκλογές στηρίχθηκαν από τις δυνάμεις της συγκυβέρνησης προσπάθησαν προεκλογικά να πείσουν ότι τους χωρίζουν σημαντικές πολιτικές διαφορές. Ωστόσο και οι δυο υπερασπίζονταν και συνεχίζουν να υπερασπίζονται την απαρέγκλιτη εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη να τους βλέπουμε σήμερα να προχωρούν και στη συνδιοίκηση του Οργανισμού.

Το επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι στον ΟΠΑΝΔΑ θα έρθουμε αντιμέτωποι, μεταξύ άλλων, με τα εξής:

  • Το νόμο για την αξιολόγηση (ν. 4250/2014) με τον οποίο το 15% των εργαζομένων θα αξιολογηθούν ως ανεπαρκείς και θα αποτελούν τη δεξαμενή από την οποία θα γίνουν απολύσεις στο επόμενο κύμα επίθεσης που θα εξαπολύσει η κυβέρνηση απέναντι στο Δημόσιο.
  • Την επανεξέταση από την κυβέρνηση όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που μετατράπηκαν σε αορίστου την τελευταία δεκαετία με στόχο να βρεθούν παρατυπίες που θα οδηγήσουν σε απολύσεις.
  • Το νέο μισθολόγιο που, όπως σχεδιάζεται από το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα μειώσει κι άλλο τους μισθούς των εργαζομένων.
  • Τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία όλοι οι συνάδελφοι που παραμένουν στη δουλειά με κερδισμένες δικαστικές αποφάσεις θα απολυθούν.
  • Την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδιασμού που δρομολόγησε ήδη η προηγούμενη διοίκηση επιχειρώντας  να ανοίξει ζήτημα «ανταποδοτικότητας» των θέσεων εργασίας μας και των μισθών μας. Π.χ. η ύπαρξη μιας υπηρεσίας και το πόσες θέσεις εργασίας θα έχει, θα εξαρτάται από το αν φέρνει έσοδα στον Οργανισμό ή όχι και αν είναι εναρμονισμένη με τις προτεραιότητες της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής (νόμος 4250). Έτσι καταργείται σταδιακά και ο κοινωνικός ρόλος του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Τι είδους εκπρόσωπο εργαζομένων χρειαζόμαστε:

Για όλα τα παραπάνω, όπως και για κάθε σημαντικό ζήτημα που προκύπτει ο εκπρόσωπος εργαζομένων του ΟΠΑΝΔΑ οφείλει να κάνει πλήρη ενημέρωση,  να εξηγεί και να αναλύει τι σημαίνουν στην πράξη για τους εργαζόμενους του Οργανισμού καθώς και τι δυνατότητες και περιθώρια υπάρχουν για να τα αντιπαλέψουμε.

Ένα κομμάτι του ΟΠΑΝΔΑ προωθεί τη λογική, «να βγάλουμε κάποιον από το χώρο μας» πιστεύοντας ότι αν π.χ. εκλεγεί εκπρόσωπος εργαζομένων από τον πρώην ΟΝΑ θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων στον πρώην ΟΝΑ, αν εκλεγεί εκπρόσωπος εργαζομένων από τον πρώην ΠΟΔΑ θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων στον πρώην ΠΟΔΑ κοκ. Αλήθεια γιατί τα συμφέροντα των εργαζομένων του πρώην ΟΝΑ είναι διαφορετικά από αυτά των εργαζομένων του πρώην ΠΟΔΑ, της Φιλαρμονικής, της Συμφωνικής, της Χορωδίας ή της Big Band; Και ας μην υπάρχει καμία αυταπάτη πως αν δεχτεί νέα επίθεση ο ΟΠΑΝΔΑ (διαθεσιμότητες, απολύσεις, μειώσεις μισθών κοκ) θα γλιτώσει με κάποιο μαγικό τρόπο το κομμάτι του ΟΠΑΝΔΑ από το οποίο «προέρχεται» ο εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Συνάδελφοι, η μόνη δύναμη που έχουμε είναι η ενότητα μας. Αν μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε μια επίθεση, δε θα είναι με παραγοντισμούς και «γλυψίματα», αλλά μόνο αν σταθούμε όλοι μαζί, ενωμένοι και αλληλέγγυοι ο ένας στον άλλον.

Ο εκπρόσωπος εργαζομένων πρέπει λοιπόν να διασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν ανταγωνισμοί και διασπάσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους του ΟΠΑΝΔΑ, και να προωθεί την ενότητα και την κοινή δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν. Πρέπει επίσης να διασφαλίζει ότι θα είναι απέναντι στις πολιτικές που έχουν φέρει την ελληνική κοινωνία αντιμέτωπη με μια τεράστια καταστροφή και να μην είναι κρυφά ή φανερά όργανο των κυβερνώντων, να μην αποδέχεται το συνδικαλισμό των προνομίων και να παλεύει για την αναγέννηση και τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να είναι όπλο στα χέρια των εργαζομένων κι όχι μέσο αποκόμισης προσωπικών οφελών.

Η συμμετοχή όλων στις εκλογές της 12ης Νοέμβρη είναι πολύ σημαντική.

Ψηφίζουμε: από 10:30 μέχρι 18:00 στην αίθουσα Δ. 12 (Μηχανουργείο) στην Τεχνόπολη

Διονύσης Χριστόπουλος
Πρόεδρος Συλλόγου Μουσικών Φιλαρμονικής Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα