Ο «ρωσικός δάκτυλος» μιας πανικόβλητης κυβέρνησης 

Την αρχή την έκανε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξής του στη ΔΕΘ. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πιθανότητα υπονόμευσης της σταθερότητας της χώρας από τη Ρωσία, ανάφερε χαρακτηριστικά:

«…το πρόβλημα στο οποίο αναφέρθηκα δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό. Σήμερα υπάρχουν εκλογές στη Σουηδία. Η Σουηδία, σε θεσμικό επίπεδο, ήδη κινητοποιείται ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν ρωσικές παρεμβάσεις στη διαδικασία των εκλογών. Το ίδιο συμβαίνει, σας διαβεβαιώνω, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Διότι, ναι, υπάρχουν και εντός της Ευρώπης κόμματα, δυνάμεις, οι οποίες είναι φίλα προσκείμενες προς τη Ρωσία και η Ρωσία θα είχε κάθε λόγο αυτές τις δυνάμεις να τις υποστηρίξει.

Δεν σας λέω κάτι καινούριο, σας λέω πράγματα τα οποία είναι ευρέως γνωστά. Και καθώς η χώρα εισέρχεται σταδιακά σε προεκλογική τροχιά θα πρέπει να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση να διασφαλίσουμε ότι τέτοιες παρεμβάσεις γνωρίζουμε και τους τρόπους με τους οποίους γίνονταιδεν θα τις επιτρέψουμε στην πατρίδα μας ώστε να επηρεάσουν καθ’ οποιονδήποτε τρόπο το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών…»

Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε η ΝΔ, η οποία σε επίσημη ανακοίνωση της ανάφερε πως:

«Λίγες μέρες μετά τις αναφορές του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για παρεμβάσεις της Ρωσίας εντός της Ευρώπης, έρχεται η αποκάλυψη από τις ΗΠΑ για χρηματοδοτήσεις ξένων κομμάτων σε τουλάχιστον 20 χώρες, από τον Πούτιν. Αυτό που ξέρουμε ήδη για την Ελλάδα, είναι ότι η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ προχώρησε τον Απρίλιο σε δίωξη του Ρώσου επιχειρηματία Μαλοφέγιεφ (Malofeyev), μεταξύ άλλων για την παροχή χρηματοδότησης με 10 εκ. ευρώ μέσω εταιρειών, προκειμένου να δημιουργηθεί κανάλι ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα.

Με μεγάλο ενδιαφέρον, λοιπόν, περιμένουμε τα νέα στοιχεία για το αν χρηματοδοτήθηκαν από τον Πούτιν και ελληνικά κόμματα, καθώς και ποια ήταν αυτά.»

Το ίδιο βράδυ στο Mega Channel η δημοσιογράφος Χριστίνα Κοραή παρουσίασε ρεπορτάζ στην εκπομπή Live News με τίτλο «Συναγερμός στην κυβέρνηση για ρωσικό δάκτυλο στις εκλογές». Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, η οποία επικαλέστηκε κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση φοβάται «υβριδική επίθεση από την Ρωσία» με «πιθανό χακάρισμα του ηλεκτρονικού συστήματος του Υπουργείου Εσωτερικών την ημέρα των εκλογών». Η δημοσιογράφος ανάφερε επίσης πως:

«Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης συγκάλεσε συσκέψεις με τη διεύθυνση εκλογών και με την Singular Logic και μάλιστα συζητήθηκε όχι μόνο ο ρωσικός δάκτυλος, αλλά και το ενδεχόμενο να ψηφίσουμε μέσω σκάνερ. Δηλαδή να μην υπάρχει το κλασικό χαρτάκι, αλλά ένα ειδικό ψηφοδέλτιο το οποίο θα το διαβάζει το σκάνερ και το σταυρό στο βουλευτή και στο κόμμα.»

Όσο για αυτή την περίεργη έμπνευση περί ηλεκτρονικής καταμέτρησης, ακόμα και η Χ. Κοραή και ο παρουσιαστής της εκπομπής Ν. Ευαγγελάτος ομονόησαν πως είναι πιο διάτρητη από το παραδοσιακό σύστημα ψηφοφορίας.

Την επόμενη μέρα η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωνε στον ANT1 πως:

«Ζούμε σε μια περίοδο η οποία είναι εξαιρετικά ανησυχητική […] Είμαστε σε μια χώρα που έχει συγκεκριμένη απειλή εξ ανατολών, σε μια χώρα που είναι σε πόλεμο με την Ρωσία λόγω της στάσης της με την Ουκρανία […] είμαστε μια χώρα που δέχεται ασύμμετρες απειλές».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αόριστα σε «κυβερνοεπιθέσεις με δημοσιογράφους, με sites κλπ» ενώ τέλος είπε τώρα 

«αποφασίζει η CIA να βγάλει [στη δημοσιότητα] τα λεφτά τα οποία έχουν δοθεί από τη Ρωσία για να εξαγοραστούν συνειδήσεις στις διάφορες χώρες» και πως «Στην Ελλάδα είναι γνωστό. Έχουν πέσει 10 εκατομμύρια».

Φυσικά δεν τεκμηρίωσε τίποτα από τα παραπάνω, ενώ πέταξε λάσπη στον ανεμιστήρα χωρίς να αναφέρει οποιονδήποτε ονομαστικά ως παραλήπτη χρημάτων από τους Ρώσους, παρά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Λίγες ώρες μετά η Ντόρα Μπακογιάννη διαψευδόταν από διπλωματικές πηγές των ΗΠΑ οι οποίες ξεκαθάριζαν ότι προς ώρας κανένα στοιχείο δεν έχει σταλεί επίσημα στην Ελλάδα σχετικά με χρηματοδότηση προσώπων από την Ρωσία.

Τι κρύβεται πίσω από όλα τα παραπάνω;

Πρόκειται για μια εξοργιστική προσπάθεια δημιουργίας κλίματος «εσωτερικού εχθρού υποκινούμενου από ξένες δυνάμεις». Κάθε μέρα που περνάει όλο και πιο πολύ η κυβέρνηση διολισθαίνει προς την υιοθέτηση μιας ρητορικής σύμφωνα με την οποία όποιος είναι εναντίον της είναι… άνθρωπος του Πούτιν. 

Αυτή την εξοργιστική όσο και γελοία τακτική χρησιμοποιεί από τη μια για να κουκουλώσει τις ευθύνες της στο σκάνδαλο των υποκλοπών κι από την άλλη για να συσπειρώσει το ακροατήριο της ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Σε κάθε περίπτωση η στάση τους αποκαλύπτει μια κυβέρνηση γυμνή από επιχειρήματα και μάλλον σε κατάσταση πανικού!

Αλίμονο όμως! Η αντιρωσική υστερία και η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος έξωθεν παρέμβασης δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα. Ίσα-ίσα μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στους εμπνευστές της. Ειδικά με δεδομένο ότι στη χώρα μας υπάρχει μεγάλο –και διαρκώς αυξανόμενο– ποσοστό πολιτών που αντιτίθεται στην αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία και στις κυρώσεις ενάντια στην Ρωσία και δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα.

Το θέμα βέβαια έχει και την αστεία πλευρά του.

Κι αυτό γιατί αν ένα ελληνικό κοινοβουλευτικό κόμμα τα τελευταία χρόνια κρατούσε φιλο-πουτινική στάση, αυτή είναι η ακροδεξιά «Ελληνική Λύση» του Κ. Βελόπουλου. Το εν λόγω κόμμα στηρίζει την κυβέρνηση ψηφίζοντας τα περισσότερα νομοσχέδια που αυτή προτείνει, ειδικά τα «δύσκολα» – ενώ δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι της κυβέρνησης που καλοβλέπουν μετεκλογική συνεργασία μαζί του, αν βγαίνουν τα «κουκιά».

Ο… Βορίδης θα εγγυηθεί το αδιάβλητο των εκλογών

Μια άλλη –όχι και τόσο αστεία– πλευρά του ζητήματος είναι ότι το αδιάβλητο των εκλογών και την ανεμπόδιστη έκφραση των πολιτικών επιλογών του πληθυσμού, καλείται να τα διασφαλίσει από την θέση του υπουργού Εσωτερικών ο… Μάκης Βορίδης. 

Στα νιάτα του τσεκουροφόρος νεοφασίστας, ο δήθεν «ανανήψας» Βορίδης μόλις πριν 4 χρόνια δήλωνε:

«Ο Κ. Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές

Όταν λέει «Αριστερά» ο Βορίδης εννοεί βέβαια τον ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που δείχνει πόσο πίσω από την πραγματικότητα ζει. Οι τακτικές των κυβερνώντων και της οικογένειας Μητσοτάκη όμως δείχνουν πως μάλλον έχουν υιοθετήσει τις συμβουλές του ακροδεξιού υπουργού τους. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα